Kesihatan

Menstruasi Tidak normal Selepas Puerperium, Apa yang Menyebabkannya?

Adalah normal untuk mengalami perubahan dalam kitaran haid anda selepas nifas. Anda juga dapat merasakan haid yang sangat menyakitkan atau sedikit cahaya dengan sedikit darah.

Selepas bersalin dan haid

Nifas sendiri berlaku selama 40-60 hari selepas bersalin. Selama ini, anda tidak akan mempunyai haid anda.

Beberapa bulan selepas melahirkan atau setelah nifas berakhir, haid boleh menjadi tidak teratur seperti biasa. Sekiranya anda memberi susu ibu secara eksklusif, biasanya anda tidak akan mengalami haid, anda tahu!

Tetapi jangan risau, keadaan ini akan kembali normal seiring berjalannya waktu.

Mengapa kitaran haid berubah selepas nifas?

Melahirkan anak adalah saat yang sangat menyakitkan bagi wanita. Itulah sebabnya, memerlukan sedikit masa untuk badan kembali ke keadaan normal.

Jangan terkejut jika kitaran haid benar-benar berubah selepas melahirkan anak. Ini disebabkan oleh keadaan hormon yang masih berusaha untuk kembali normal.

Oleh itu, jangan terkejut jika ibu yang memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif kepada anak kecil mereka tidak sama sekali haid. Ini juga dipengaruhi oleh hormon yang menyokong usaha membentuk susu ibu serta menyebabkan kelewatan ovulasi.

Amina White, M.D. dari Universiti Carolina Utara kata Moms dapat mengalami perubahan dari awalnya kitaran haid 24 hari menjadi 35 hari antara bulan. Ini kerana badan mengatur semula dirinya sendiri.

Menstruasi boleh menjadi berat atau ringan

Anda mungkin menyedari bahawa tempoh anda boleh menyakitkan atau bahkan ringan.

Sekiranya haid terasa sangat menyakitkan, biasanya akan disertai dengan kekejangan yang sengit. Ini disebabkan oleh rahim disusun semula.

Keadaan ini secara beransur-ansur akan bertambah baik dari masa ke masa. Namun, dalam beberapa kes, anda boleh mengalami komplikasi seperti penebalan dinding rahim yang menyebabkan pendarahan berat.

Bagaimana dengan tempoh cahaya?

Ibu juga boleh mengalami haid ringan dengan sedikit darah selepas nifas. Biasanya, ini berlaku sekiranya anda mempunyai sejarah endometriosis atau tempoh yang sangat menyakitkan sebelum kehamilan.

Walaupun kitaran ini hanya sementara. Ini disebabkan oleh hormon progesteron yang meningkat semasa kehamilan.

Selain itu, haid ringan selepas nifas boleh disebabkan oleh kombinasi faktor berikut:

 • Peningkatan intensiti kekejangan di rahim
 • Hormon penyusuan
 • Rongga rahim membesar setelah melahirkan atau terdapat banyak lapisan rahim yang perlu ditumpahkan semasa haid

Walaupun jarang berlaku, sesetengah wanita mungkin mengalami masalah cahaya kerana komplikasi berikut:

 • sindrom sheehan: Keadaan ini berlaku apabila pendarahan berat atau tekanan darah rendah merosakkan kelenjar pituitari. Ini akan mengganggu fungsi ovari yang normal dan menghentikan haid
 • Sindrom Asherman: Keadaan ini disebabkan oleh tisu parut di lapisan rahim. Sindrom ini dapat berkembang setelah anda menjalani prosedur dilatasi dan kuret (D & C) semasa bersalin

Gejala yang harus anda perhatikan

Selepas tempoh selepas bersalin, keadaan haid yang tidak normal adalah perkara biasa, sama ada mengenai kitaran yang tidak kemas atau kesakitan yang tidak biasa. Walau bagaimanapun, sangat penting untuk menghubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami gejala berikut:

 • Pendarahan disertai dengan kesakitan yang sangat menyakitkan
 • Demam tiba-tiba
 • Pendarahan berterusan selama lebih dari tujuh hari
 • Gumpalan darah lebih besar daripada bola lembut
 • Pelepasan dari faraj berbau busuk
 • Sakit kepala yang teruk
 • Kesukaran bernafas
 • Sakit ketika membuang air kecil

Beberapa gejala di atas menunjukkan jangkitan, oleh itu segera dapatkan rawatan perubatan, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.