Kesihatan

5 Khasiat Semut Jepun untuk Kesihatan, Dapat Mencegah Penyakit Jantung!

Sebilangan orang Indonesia menggunakan serangga sebagai rawatan atau hanya makanan tambahan untuk meningkatkan kecergasan mereka. Salah satunya ialah semut Jepun. Terdapat banyak faedah semut Jepun yang anda dapat, baik untuk kesihatan dan pencegahan penyakit.

Jadi, apakah faedah yang boleh diperolehi dari semut Jepun untuk kesihatan? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Apa itu semut Jepun?

Semut Jepun adalah serangga yang berbentuk seperti kumbang, juga dikenal sebagai Tenebrio molito atau cacing makan. Serangga ini tergolong dalam spesies Tenebrionidae. Semut Jepun dewasa biasanya berukuran sekitar 1,25 hingga 1,8 sentimeter.

Menurut kajian 2017, haiwan kecil ini mengandung banyak nutrien, seperti 53 persen protein, 28 persen asam lemak, dan 6 persen serat.

Oleh itu, tidak jarang sebilangan orang menggunakannya sebagai makanan dan juga ubat untuk menyembuhkan penyakit dan masalah kesihatan yang serius.

Semut Jepun mempunyai ciri seperti:

  • Badan keras
  • Mempunyai sayap tetapi tidak boleh terbang
  • Sepasang antena
  • Kehidupan berkumpulan
  • Empat fasa perubahan hidup (telur, ulat, semua remaja, dan orang dewasa)
  • Tidak agresif

Semut Jepun paling sering dijumpai di kemudahan penyimpanan bijirin, lumbung, dan kawasan penyediaan makanan. Serangga ini juga menyukai kawasan yang sangat gelap, kering, dan hangat.

Pelbagai kebaikan semut Jepun

Terdapat beberapa faedah dari seluruh Jepun untuk manusia. Bukan hanya untuk kesihatan, tetapi juga sebagai pencegahan penyakit serius seperti masalah jantung dan diabetes. Inilah faedah semut Jepun yang perlu anda ketahui:

1. Mengekalkan tekanan darah

Manfaat semut Jepun yang pertama ialah mereka dapat membantu mengekalkan tekanan darah. Kajian yang baru diterbitkan menjelaskan, Tenebrio molito mempunyai zat yang dapat menjalankan aktiviti penghambatan enzim penukaran angiotensin (ACE).

Secara tidak langsung, ia dapat mengurangkan potensi tekanan oksidatif dan menurunkan tekanan darah dalam peredarannya. Kajian yang sama juga menyebutkan, prestasinya sangat baik untuk mengawal tekanan darah ketika seseorang masih dalam tahap pra-hipertensi.

2. Menurunkan kadar kolesterol

Manfaat semut Jepun seterusnya adalah membantu menurunkan kadar kolesterol. Menurut penerbitan 2016, Tenebrio molito kaya dengan beberapa mikronutrien penting seperti mineral dan vitamin.

Vitamin E (α-tokoferol) bersama dengan asid palmitik, oleik, dan linoleat dapat membantu menstabilkan kadar kolesterol dalam darah. Sudah tentu, ini akan membantu mengekalkan organ penting lain seperti jantung.

3. Mencegah penyakit jantung

Penyakit jantung adalah gangguan kesihatan yang boleh timbul akibat tekanan darah tinggi (hipertensi) dan kolesterol tinggi. Dengan mempunyai kadar kolesterol dan tekanan darah yang normal, risiko penyakit jantung dapat dikurangkan.

Jantung adalah organ penting yang mempunyai tugas mengepam darah. Sekiranya tekanan darah meningkat, jantung akan dipaksa bekerja lebih keras. Lama kelamaan, ini dapat mengurangkan fungsi terbaiknya.

Begitu juga, tahap kolesterol yang tinggi dapat mencetuskan pembentukan plak pada saluran darah. Sekiranya plak terbentuk, maka peredaran darah menjadi terganggu. Sebenarnya, plak boleh menyebabkan penyumbatan dan mencetuskan penyakit berbahaya lain seperti strok.

Baca juga: Ayuh, Kenali Perbezaan Penyakit Jantung pada Wanita dan Lelaki

4. Rawatan diabetes

Manfaat semut Jepun yang jarang diketahui oleh banyak orang adalah kemampuan mereka untuk merawat diabetes. Orang yang mempunyai kadar glukosa tinggi boleh mengambil ekstraknya Tenebrio molito untuk mengoptimumkan penyerapan glukosa dalam darah.

Menurut kajian yang dilakukan oleh sejumlah penyelidik di Universiti Sebelas Maret, Surakarta, terdapat beberapa bahan dan sebatian bioaktif yang dapat membawa sifat ini. Bermula dari alkaloid, tanin, saponin, polifenol, dan flavonoid.

5. Rawatan Alzheimer

Manfaat semut Jepun yang terakhir ialah mereka dapat merawat dan melegakan simptom Alzheimer. Menurut sebuah penerbitan, terdapat sebatian terapeutik di Tenebrio molito yang dapat menjalankan aktiviti penghambatan enzim BACE1 di otak.

Kegiatan penghambatan berasal dari asid oleik yang dimiliki oleh semut Jepun, yang dapat mengurangkan pelepasan enzim BACE1 yang dikaitkan dengan memicu gejala Alzheimer.

Alzheimer adalah penyakit yang disebabkan oleh gangguan di otak, yang dicirikan oleh perubahan tingkah laku, kehilangan ingatan, dan kesukaran bercakap dan berfikir. Penyakit ini termasuk dalam senarai gangguan kesihatan degeneratif yang biasanya dialami oleh orang tua.

Nah, itu adalah tinjauan penuh mengenai beberapa faedah semut Jepun atau Tenebrio molito untuk kesihatan dan pencegahan penyakit.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!