Kesihatan

Berhati-hati, Kenali Perbezaan Antara Pendakap Palsu dan Nyata

Untuk mendapatkan penampilan yang sempurna, rapi gigi juga menjadi faktor utama. Oleh itu, ramai orang sanggup menggunakan pendakap. Namun, tahukah anda bahawa terdapat pendakap palsu dan sebenar? Apa perbezaannya?

Pendakap palsu

Dilaporkan dari Klinik Pergigian 1st, Pendakap palsu sering digunakan oleh remaja yang hanya ingin mengikuti trend atau untuk membuat penampilan yang sempurna.

Sudah tentu ini menjadikan rawatan ortodontik dilihat sebagai simbol kesejahteraan kerana pendakap biasanya dijalankan dengan kos yang tinggi. Oleh itu, pada masa ini terdapat lebih banyak pendakap palsu yang beredar yang sebenarnya boleh mengganggu kesihatan pergigian.

Sebenarnya tujuan penggunaan pendakap gigi adalah untuk membetulkan kedudukan gigi ke tempat asalnya. Peralatan ortodontik digunakan oleh pakar ortodontik untuk menggerakkan gigi yang tidak sejajar semasa pemeriksaan rutin sehingga diselaraskan dengan betul.

Bahaya pendakap palsu

Pendakap palsu biasanya dibuat dari sekeping wayar yang dilekatkan pada gigi anda. Pendakap akan dilekatkan pada bahagian luar gigi dan kemudian dilekatkan pada gigi geraham belakang untuk mengikat pendakap pada tempatnya.

Tidak seperti pendakap asli, pendakap tiruan sebenarnya dipasang oleh anda, atau biasanya juga boleh dipasang oleh orang yang bekerja di salun kecantikan, dan juga penjual jalanan tidak rasmi. Sudah tentu ini menambah risiko penempatan yang salah.

Jalur getah pada pendakap palsu biasanya dibuat dari gelang getah berwarna-warni dan menggunakan kepingan dalam bentuk ikon kartun untuk menjadikannya lebih menarik.

Walaupun pendakap palsu ini mungkin menarik perhatian remaja, akibat memakai pendakap yang tidak dipasang oleh doktor jauh dari selamat dan bahkan boleh menyebabkan penyakit mematikan.

Pernah terjadi kes yang melibatkan remaja yang cuba menggunakan tali getah atau tali untuk memberi tekanan pada gigi dan mengubah kedudukannya. Daripada menghasilkan bentuk yang baik, ia menyebabkan gangguan pada gigi.

Perbezaan antara pendakap nyata dan palsu

Pendakap biasanya dikelompokkan menjadi dua, iaitu tulen dan palsu (tiruan). Baiklah dalam kes ini, anda harus berhati-hati agar tidak tertipu. Jadi apa perbezaan antara dua jenis pendakap?

Perbezaan yang paling jelas antara keduanya adalah bahawa penggunaan pendakap asli akan dilakukan secara langsung oleh doktor atau profesional perubatan yang pakar. Walau bagaimanapun, penggunaan wayar palsu biasanya dipasang oleh sesiapa sahaja atau bahkan bukan pakar.

Selain itu, pendakap semula jadi selalu dilekatkan pada gigi atas dan bawah pada masa yang sama, sementara pendakap palsu boleh dilekatkan hanya pada satu bahagian, misalnya hanya bahagian atas.

Biasanya, kos memasang pendakap semula antara empat hingga lima juta. Walaupun yang palsu sangat berpatutan, bermula dengan harga hanya seratus ribu rupiah. Boleh dibayangkan bahawa jika harganya sangat jauh, mungkin bahan yang digunakan tentu berbeza.

Pemasangan pendakap asli memerlukan kami untuk berjumpa dengan pakar yang sememangnya cekap. Sementara itu, jika anda memasang yang palsu, anda boleh memasangnya sendiri pada bila-bila masa.

Oleh itu, kos memasang pendakap murah boleh menjadi palsu. Sekiranya anda merasakan beberapa penyelewengan seperti yang disebutkan di atas, anda harus berhati-hati dan jangan tertipu.

Bahan yang digunakan boleh berupa dawai atau keluli tahan karat, tetapi kualiti antara yang asli dan yang palsu tentu juga berbeza.

Selain kos memasang pendakap dan jenis bahan, anda juga perlu mengetahui kos penjagaan dan penyelenggaraan gigi semasa memakai pendakap gigi.

Baca juga: Jangan hanya menggunakannya, anda mesti mengetahui 5 kebaikan pendakap berikut

Merawat pendakap gigi

Anda yang menggunakan pendakap tentunya harus berhati-hati dengan sedikit tambahan daripada biasa. Terdapat beberapa alat khas yang digunakan untuk membersihkan gigi. Inilah cara menjaga pendakap dengan betul dan betul:

1. Berus gigi khas

Sangat digalakkan bagi anda yang memakai pendakap tidak menggunakan sikat gigi biasa, tetapi yang khusus. Bentuk berus untuk gigi dawai ini biasanya mempunyai kepala yang lebih kecil, bulu lembut dan bahagian tengahnya menonjol ke dalam.

2. Ubat Gigi

Anda yang menggunakan pendakap harus menggunakan ubat gigi yang mengandungi bsabolol. Fungsi kandungannya adalah untuk mencegah keradangan gusi yang mungkin timbul akibat pemasangan pendakap.

3. Benang gigi

Kehadiran pendakap pada gigi tentu saja menyukarkan kita untuk makan makanan. Biasanya banyak makanan tersekat pada wayar dan membuat anda tidak yakin dengan penampilan anda.

Untuk mengelakkan ini, anda harus menyediakan benang gigi yang bertujuan untuk membuang serpihan makanan yang dimasukkan ke dalam wayar.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!