Kesihatan

Bolehkah Diabetes Dirawat Sehingga Sembuh Sepenuhnya?

Diabetes adalah penyakit kronik. Sekiranya dibiarkan, ia boleh merosakkan saraf, mata, ginjal, dan organ lain. Tetapi jika dikawal dengan betul, bolehkah diabetes disembuhkan sepenuhnya?

Lihat ulasan penuh dalam artikel berikut, ayuh!

Baca juga: Kenali Punca Gula Darah Tinggi, Gejala dan Cara Mengatasinya

Ketahui mengenai diabetes

Dilaporkan Garis KesihatanDiabetes adalah penyakit metabolik yang menyebabkan gula darah tinggi. Ini berlaku kerana hormon insulin memindahkan gula dari darah ke dalam sel untuk disimpan, atau digunakan sebagai tenaga.

Ini diketahui menjadikan tubuh tidak menghasilkan insulin yang mencukupi atau tidak dapat menggunakan insulin yang dihasilkannya dengan berkesan.

Bolehkah diabetes disembuhkan?

Sejauh ini tidak ada ubat yang dapat digunakan untuk menyembuhkan diabetes sepenuhnya. Walau bagaimanapun, penyakit ini boleh menjadi remisi atau mengurangkan gejala dengan mengambil langkah-langkah rawatan tertentu.

Apabila diabetes mengalami kemurungan, ini bermaksud tubuh tidak menunjukkan tanda-tanda diabetes, walaupun secara teknikal penyakit ini masih ada.

Pengampunan boleh berlaku dalam pelbagai bentuk:

 1. Pengampunan separa: Apabila seseorang telah mengekalkan kadar glukosa darah yang lebih rendah selama sekurang-kurangnya 1 tahun tanpa perlu menggunakan ubat diabetes.
 2. Pengampunan lengkap: Apabila tahap glukosa darah kembali ke tahap normal sepenuhnya di luar diabetes atau prediabetes berkisar dan kekal di sana selama sekurang-kurangnya 1 tahun tanpa ubat.
 3. Pengampunan yang berpanjangan: Apabila pengampunan lengkap berlangsung sekurang-kurangnya 5 tahun.

Walaupun seseorang mengekalkan kadar gula darah normal selama 20 tahun, doktor akan tetap menganggap diabetesnya dalam keadaan remeh daripada memasukkannya ke dalam kategori 'sembuh'.

Langkah-langkah rawatan sehingga diabetes dapat mencapai kemurungan

Mencapai pengampunan diabetes boleh dilakukan dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

1. Menguruskan diabetes jenis 1

Diabetes jenis 1 adalah penyakit autoimun yang sering berkembang pada masa kanak-kanak. Ini dapat dikawal dengan beberapa cara termasuk:

rawatan insulin

Suntikan insulin adalah rawatan yang paling biasa untuk diabetes jenis 1. Tujuannya adalah untuk meniru bagaimana tubuh menghasilkan insulin sepanjang hari berkaitan dengan pengambilan tenaga.

Penggunaan verapamil

Dilaporkan Berita Perubatan Hari Ini, percubaan klinikal 2018 pada manusia mendapati bahawa ubat tekanan darah yang ada yang disebut verapamil dapat membantu penghidap diabetes.

Walau bagaimanapun, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) tidak menyetujui verapamil sebagai rawatan diabetes, walaupun telah menunjukkan banyak janji.

Peranti yang ditanamkan

Para saintis telah lama mengkaji penggunaan alat implan untuk menguruskan diabetes jenis 1 tanpa memerlukan suntikan biasa. Pada tahun 2018, FDA meluluskan sistem pemantauan glukosa berterusan pertama yang ditanamkan ke aplikasi.

2. Menguruskan diabetes jenis 2

Kunci untuk menguruskan gejala diabetes jenis 2 adalah penurunan berat badan. Bagaimana anda boleh melakukan beberapa petua di bawah.

Diet rendah kalori

Dilaporkan Web MDWalau bagaimanapun, beberapa kajian di UK telah melihat kesan diet rendah kalori pada diabetes.

Kajian mendapati hampir separuh daripada orang yang mengambil bahagian dalam pemulihan diabetes mereka dengan menjaga pengambilan kalori mereka, berjaya memastikan glukosa darah mereka berada dalam lingkungan normal sekurang-kurangnya 6 bulan hingga setahun.

Sukan

Aktiviti fizikal yang kerap adalah cara yang berkesan untuk menyokong menurunkan gejala diabetes. Terutama apabila digabungkan dengan perubahan diet.

Kajian yang mensasarkan orang untuk mengambil 10,000 langkah sehari dan sekurang-kurangnya 2 jam latihan sederhana selama seminggu mendapati bahawa mereka berjaya mencapai gula darah hampir normal tanpa rawatan.

Pembedahan bariatric

Jenis pembedahan ini membantu anda menurunkan berat badan dengan mengubah perut dan sistem pencernaan anda untuk mengehadkan berapa banyak yang anda boleh makan.

Para penyelidik menganggarkan bahawa lebih daripada tiga perempat orang melihat diabetes mereka pulih selepas pembedahan bariatric.

Ubat-ubatan tertentu

Walaupun penyesuaian gaya hidup dapat membantu mengurangkan kesan diabetes jenis 2, kebanyakan orang dengan keadaan masih perlu mengambil ubat berikut:

 1. Perencat alfa-glukosidase
 2. Biguanides
 3. Pengasing asid hempedu (BAS)
 4. Agonis Dopamine-2.
 5. Perencat DPP-4.
 6. Meglitinides
 7. Perencat SGLT2
 8. Sulfonylureas
 9. Thiazolidinediones

Doktor anda mungkin menetapkan satu atau kombinasi daripadanya, bergantung kepada keparahan dan penyakit diabetes. Terapi gabungan lebih mahal dan mempunyai risiko kesan sampingan yang lebih tinggi tetapi sering memberi kesan yang lebih besar terhadap kawalan glukosa.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!