Kesihatan

Cara Membuat Deodoran Semula jadi, Mudah dan Praktikal!

Deodoran boleh menjadi penyelamat untuk mengelakkan peluh dan bau busuk dari ketiak. Namun, akhir-akhir ini, deodoran dari bahan semula jadi mulai diminati oleh sesetengah orang kerana dianggap lebih selamat. Cara membuat deodoran semula jadi juga tidak terlalu sukar.

Jadi, bagaimana anda membuat deodoran semula jadi yang mudah dan praktikal? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Berpeluh ketiak, apa yang menyebabkannya?

Berbanding dengan bahagian badan yang lain, bahagian lipatan seperti ketiak biasanya menghasilkan lebih banyak peluh. Berpeluh adalah salah satu kawalan semula jadi tubuh ketika suhu badan mulai meningkat. Dengan mengeluarkan banyak peluh, suhu badan dapat tetap stabil.

Selain faktor suhu, peluh juga dapat keluar karena melakukan aktiviti yang berat, baik itu bekerja atau rutin bersenam. Terdapat sekurang-kurangnya dua kelenjar utama yang mengambil bahagian dalam mengeluarkan peluh, iaitu:

 • Kelenjar ekstrinsik: Menghasilkan sebahagian besar peluh yang mengandungi sejumlah kecil garam, protein, urea dan ammonia. Walaupun terdapat di seluruh badan, kelenjar ini terdapat lebih banyak di ketiak, dahi, dan telapak tangan.
 • Kelenjar apokrin besar: Sebilangan besar kelenjar ini terdapat di ketiak, pangkal paha, dan di sekitar payudara. Bau peluh yang dihasilkan lebih tajam dan tidak menyenangkan, kerana dekat dengan folikel rambut.

Sebenarnya, peluh tidak berbau. Bau yang tidak menyenangkan dihasilkan oleh bakteria yang timbul dari kelenjar apokrin. Nah, untuk menutup bau pedas, produk deodoran diperkenalkan.

Baca juga: 7 Punca Bau Badan pada Kanak-kanak & Cara Mengatasinya, Ibu Harus Tahu!

Ditambah deodoran

Bagi sesetengah orang, deodoran adalah barang yang mesti dimiliki. Selain dapat menahan bau busuk, deodoran dapat menahan jumlah peluh yang keluar dari ketiak.

Terdapat banyak jenis deodoran. Deodoran antiperspirant, misalnya, menggunakan agen antimikroba atau etanol untuk membunuh bakteria sehingga tidak berbau busuk. Selain itu, terdapat juga deodoran yang terbuat dari garam dan aluminium untuk menyumbat kelenjar peluh di ketiak.

Walau bagaimanapun, walaupun ia dapat membantu anda mengatasi bau busuk peluh di ketiak anda, deodoran kimia boleh memberi kesan buruk pada kulit anda. Menggunakan deodoran antiperspirant dapat mencetuskan pertumbuhan bakteria baru, yang mungkin lebih berbau.

Bukan hanya itu, penggunaan deodoran yang terlalu kerap juga dikhuatiri akan mengganggu keseimbangan pH kulit ketiak. Dipetik dari Kesihatan Sangat Baik, Apabila keseimbangan pH kulit terganggu, dua perkara boleh berlaku.

Sekiranya terlalu berasid, maka kulit boleh meradang seperti eksim. Sebaliknya, jika pH kulit terlalu beralkali, ia boleh menyebabkan kulit menjadi bersisik dan merah.

Gunakan deodoran semula jadi

Daripada menggunakan deodoran berasaskan bahan kimia, anda boleh menggunakan atau membuat sendiri dari unsur semula jadi yang pastinya lebih selamat. Terdapat tiga bahan yang perlu dipertimbangkan semasa anda membeli atau membuat deodoran semula jadi, iaitu:

 • Bahan pembasmi kuman atau antibakteria, seperti minyak kelapa atau minyak pokok teh (minyak teh pokok)
 • Minyak pati seperti lavender untuk aroma yang harum dan menyegarkan
 • Bahan semula jadi yang dapat menyerap peluh seperti baking soda (serbuk penaik) dan tepung jagung

Sebaiknya jangan beralih ke deodoran yang terbuat dari bahan semula jadi, kerana boleh merosakkan keadaan kulit yang biasa diberikan deodoran kimia. Penyelesaiannya adalah dengan perlahan-lahan mengurangkan penggunaan deodoran kimia sebelum beralih ke bahan semula jadi.

Cara membuat deodoran semula jadi

Seperti yang telah disebutkan, deodoran yang dibuat dari bahan semula jadi cukup selamat dari pelbagai kesan sampingan. Oleh itu, tidak ada salahnya membuatnya secara bebas. Inilah cara membuat deodoran semula jadi yang boleh anda gunakan:

Bahan-bahan:

 • 1/3 cawan minyak kelapa
 • 1/4 cawan baking soda
 • 1/4 cawan tepung garut (pati anak panah)
 • 6 hingga 10 tetes minyak pati, jika diperlukan

Langkah-langkah:

 1. Campurkan baking soda dan tepung akar
 2. Masukkan minyak kelapa dan kacau hingga rata
 3. Masukkan minyak pati yang telah disediakan
 4. Letakkan campuran di dalam bekas kaca atau botol kosong
 5. Untuk menggunakannya, ambil dan putar di antara jari anda sehingga mempunyai tekstur yang lebih cair, kemudian sapukan pada kulit ketiak anda

Nah, itu adalah beberapa langkah bagaimana membuat deodoran semula jadi yang boleh anda pakai di rumah. Jadi, adakah anda berminat untuk mencubanya?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!