Kesihatan

Kesan Virus Corona, Inilah Yang Berlaku Pada Tubuh Apabila Terkena Coronavirus

Di tengah-tengah wabak COVID-19, sangat penting kita memahami pelbagai perkara yang berkaitan dengan virus korona. Bermula dari cara penularan, langkah-langkah untuk mencegah penyebaran, hingga kesan virus korona itu sendiri pada tubuh sehingga anda dapat mendapatkan tindakan perubatan dengan cepat.

Data WHO (World Health Organization) menyatakan bahawa virus korona yang menyebabkan COVID-19 telah merebak ke lebih dari 200 negara di seluruh dunia. Di Indonesia saja, puluhan ribu orang telah diuji positif terhadap virus korona.

Perlu digarisbawahi jangan sekali-kali memandang rendah virus ini. Kerana apabila korona memasuki badan, kesan buruk akan dirasakan dalam beberapa hari. Walaupun begitu, ada juga pesakit yang sama sekali tidak menunjukkan gejala seperti orang yang sihat.

Kaedah penularan yang paling biasa adalah melalui titisan yang dipindahkan ke orang lain melalui batuk, bersin, atau berjabat tangan. Apa yang sebenarnya berlaku pada badan kita apabila terkena corona? Ayuh, fahami beberapa perkara di bawah ini agar anda lebih berwaspada.

Baca Juga: Mesti Tahu: Semua Mengenai Penghantaran COVID-19 dari Makanan

Virus Corona akan membiak dalam badan

Virus korona mempunyai kesan berbahaya pada tubuh. Foto: Shutterstock.

BBC dalam salah satu artikelnya menjelaskan bahawa korona akan memasuki badan dan kemudian menjangkiti sel-sel yang melapisi kerongkong ke paru-paru. Di sinilah virus 'membiak' dengan membiak dan akan terus menjangkiti lebih banyak sel.

Virus korona tidak dapat menghasilkan selnya sendiri. Itulah sebabnya mengapa ia mesti merampas sel-sel badan kita.

Pada peringkat awal ini, biasanya seseorang tidak merasa sakit dan bahkan sedikit orang tidak mengalami sebarang gejala. Tempoh inkubasi ini berbeza dari orang ke orang, antara sekitar 2 hingga 14 hari. Tetapi secara amnya, rata-rata dalam 5 hari setelah dijangkiti gejala baru akan muncul.

Kesan virus korona: batuk dan demam

Batuk dan demam adalah salah satu kesan virus korona. Foto: //pixabay.com

Gejala yang berlaku pada kebanyakan orang dengan COVID-19 adalah batuk dan demam.

Sebilangan besar orang yang dijangkiti mengalami batuk kering, yang mungkin disebabkan oleh kerengsaan sel yang dirampas oleh virus. Tetapi ada juga yang mengalami batuk kahak dengan lendir yang mengandungi sel-sel paru-paru mati.

Di samping itu, sistem imun atau sistem imun yang bertindak balas terhadap kehadiran virus akan menghantar sel darah putih sebagai bentuk ketahanan. Pada tahap inilah pesakit pada umumnya akan mula demam. Ada juga yang mula merasa lemah, pening, dan tidak sihat.

Dalam keadaan seperti di atas, anda tidak perlu mendapatkan rawatan di hospital. Anda hanya perlu banyak berehat, minum cukup cecair, dan mengambil parasetamol untuk menurunkan demam.

Walau bagaimanapun, berbeza bagi seseorang yang mempunyai sindrom kekurangan imun seperti orang dengan HIV, jadi mereka mesti mendapatkan rawatan perubatan dengan segera.

Pneumonia atau paru-paru basah

Virus korona menyebabkan radang paru-paru. Foto: Garis Kesihatan.

Sekiranya anda mempunyai sistem imun yang kuat, kemungkinan besar virus itu dapat dikalahkan dan dapat pulih dalam masa sekitar 1 minggu. Namun, jika sistem imun lemah, virus korona akan terus berkembang dan gejala yang lebih teruk dapat muncul kemudian.

Keadaan yang paling sering dialami oleh pesakit yang terdedah kepada virus korona adalah gangguan pernafasan seperti radang paru-paru, paru-paru basah. Seseorang dikatakan mengalami radang paru-paru ketika paru-paru meradang dan penuh dengan cecair.

Dilaporkan dari Garis KesihatanDalam keadaan ini, pernafasan akan terasa sangat berat kerana sukar bagi paru-paru untuk memindahkan oksigen ke dalam darah. Corona akan merosakkan dinding sel, membran alveolar dan kapilari. Oleh itu, pesakit pada amnya memerlukan alat bantu seperti ventilator dan pemberian oksigen.

Pesakit dengan sejarah masalah kardiovaskular, asma, dan penyakit paru-paru obstruktif kronik mempunyai risiko lebih tinggi dijangkiti koronavirus.

Kesan penyebab virus korona simptom yang lebih serius

Apabila jangkitan coronavirus gagal dirawat, rata-rata pesakit akan mengalami gejala yang semakin serius. Kira-kira 6 peratus pesakit coronavirus menjadi sakit kritikal dan menyebabkan kejutan septik. Yaitu, tekanan darah turun ke tahap rendah dan berpotensi membuat organ tubuh lain berhenti berfungsi dengan baik.

Tubuh tidak mendapat cukup oksigen, berpotensi menghentikan fungsi buah pinggang untuk berfungsi membersihkan darah. Keadaan ini boleh merosakkan lapisan usus. Kegagalan multi-organ ini boleh mengakibatkan kematian.

Apa yang berlaku setelah pulih dari Corona?

Kajian jurnal perubatan The Lancet kata bekas pesakit yang dijangkiti virus korona dapat menyimpan patogen di saluran pernafasan selama 37 hari. Itu bermakna, walaupun anda dinyatakan sembuh, masih ada potensi untuk menjangkiti orang lain atau dijangkiti lagi.

Mengenai kesan jangka panjang, Dr Owen Tsang Tak-yin, pengarah perubatan Pusat Penyakit Berjangkit di Hospital Princess Margaret di Kwai Chung menjelaskan, beberapa pesakit yang pulih dari COVID-19 mungkin hanya mempunyai sekitar 20 hingga 30 peratus fungsi paru-paru .

Dilaporkan oleh Pos Pagi China Selatan, daripada selusin pesakit virus korona yang telah pulih dan dinyatakan boleh pulang ke rumah, 2 atau 3 orang tidak dapat melakukan perkara seperti sebelumnya. Mereka terengah-engah ketika mereka berjalan lebih pantas.

Baca Juga: Berhati-hatilah dengan Ciri-ciri Topeng Palsu! Berikut adalah petua untuk mengelakkan topeng palsu di kedai dalam talian

Ayuh, menguatkan sistem ketahanan badan dan menjaga kebersihan!

Memelihara sistem imun adalah salah satu usaha untuk mencegah virus korona. Foto: BBC.

Jadi, apa yang boleh anda lakukan semasa wabak ini? Apa yang jelas, selalu jaga kesihatan anda dengan menerapkan gaya hidup sihat, agar anda mempunyai sistem kekebalan tubuh yang kuat.

Juga selalu menjaga kebersihan dengan mencuci tangan menggunakan air dan sabun, tetap melaksanakan jarak jauh fizikal adalah kunci untuk mencegah penyebaran virus.

Pantau perkembangan situasi pandemik COVID-19 di Indonesia melalui laman web rasmi Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!