Kesihatan

Kaya dengan Antioksidan, Manfaat Delima untuk Tubuh Banyak

Makan buah delima sedikit lebih menyusahkan. Setelah mengupasnya, anda perlu mengeluarkan butiran seperti permata untuk mendapatkan jusnya. Tetapi di sebalik semua itu, terdapat banyak faedah buah delima, anda tahu.

Sebabnya, buah delima diketahui mempunyai banyak manfaat yang dapat menyokong kesihatan. Buah ini juga dipercayai sejak ribuan tahun yang lalu sebagai ubat.

Apakah faedah buah delima untuk kesihatan? Inilah penjelasan penuh!

Khasiat buah delima untuk kesihatan

Buah yang mempunyai nama lain delima atau delima dikatakan berguna untuk merawat pelbagai gangguan kesihatan. Bermula dari barah, masalah kesuburan untuk menguatkan sistem imun.

Walau bagaimanapun, beberapa faedah ini tidak semuanya dapat dibuktikan melalui penyelidikan.

Inilah semua faedah buah delima, baik yang telah terbukti melalui ujian saintifik dan faedah yang dipercayai turun temurun.

Kaya dengan antioksidan

Delima mengandungi banyak polifenol. Polifenol adalah sejenis antioksidan yang baik untuk tubuh. Antioksidan dapat melawan radikal bebas di dalam badan. Radikal bebas dalam jumlah besar dapat merosakkan sel dan menyebabkan penyakit kronik seperti barah.

Delima jus mengandungi tahap antioksidan yang lebih tinggi daripada buah jus lain. Jus delima mengandungi tiga kali lebih banyak antioksidan daripada anggur merah dan teh hijau.

Kandungan vitamin C yang banyak

Dalam satu buah delima berisi 40 peratus keperluan vitamin C harian untuk orang dewasa. Untuk vitamin C tulen, buat jus delima anda sendiri.

Sekiranya anda dapat mengelakkan jus yang diproses, kerana vitamin C akan rosak jika melalui proses pasteurisasi atau proses pensterilan kuman melalui proses pemanasan pada suhu 600 darjah celcius selama 30 minit.

Kaya dengan nutrien yang diperlukan oleh badan

Selain mengandung antioksidan dan vitamin C, delima juga mengandung serat, protein, folat, kalium dan vitamin K. Selain mengandung nutrien yang sihat, buah ini juga mengandung sebatian yang baik untuk kesihatan.

Kedua-dua sebatian tersebut adalah punicalagins dan asid punik. Punicalagins terdapat dalam jus delima dan kulitnya. Sebatian ini juga merangkumi antioksidan yang baik untuk tubuh. Manakala asid punik adalah sejenis asid linoleat yang baik untuk pertumbuhan otak dan baik untuk kulit.

Mempunyai kesan anti-radang

Dipetik dari Garis Kesihatan, buah delima terbukti dapat mengurangkan keradangan atau keradangan. Keradangan kronik di dalam badan boleh menyebabkan penyakit serius. Seperti penyakit jantung, barah, diabetes jenis 2, penyakit Alzheimer dan kegemukan.

Salah satu yang paling terkenal, buah delima juga dapat merawat radang sendi. Kajian makmal telah menunjukkan bahawa ekstrak delima dapat menyekat enzim yang diketahui merosakkan sendi pada orang dengan osteoartritis (sejenis artritis).

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan mengenai faedah buah delima untuk menyembuhkan artritis. Walaupun pada masa ini penyelidikan pada tikus telah membuktikan bahawa delima dapat melegakan keadaan ini.

Baik untuk kesihatan pembiakan

Delima jus dapat membantu merawat disfungsi ereksi. Masalah disfungsi ereksi mungkin berlaku kerana tekanan oksidatif dalam badan. Tekanan oksidatif adalah keadaan di mana tubuh tidak dapat meneutralkan radikal bebas kerana jumlah yang berlebihan.

Bukan hanya mempengaruhi lelaki, tekanan oksidatif juga dapat mengurangkan kesuburan pada wanita.

Selain itu, buah delima juga terbukti dapat meningkatkan kadar testosteron pada lelaki dan wanita, yang merupakan salah satu hormon utama yang memberikan dorongan seks.

Dipercayai menurunkan tekanan darah

Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan pelbagai penyakit lain, seperti serangan jantung dan strok. Oleh itu, buah delima adalah salah satu cadangan untuk buah yang dapat membantu menurunkan tekanan darah.

Kajian dilakukan terhadap orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Dia minum 5 ons jus delima setiap hari selama dua minggu dan terbukti bahawa tekanan darahnya telah menurun.

Menurunkan risiko barah jenis tertentu

Hingga kini penyelidikan masih dijalankan, tetapi jus delima dipercayai dapat mengurangkan risiko beberapa jenis barah seperti barah payudara dan barah prostat.

Pada kanser prostat, penyelidikan telah menunjukkan hasil awal. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan. Pada awalnya disebutkan ada kemungkinan buah delima dapat membantu menghentikan pertumbuhan sel barah prostat.

Mengurangkan risiko penyakit jantung

Delima dapat menurunkan tekanan darah tinggi, jadi delima bermaksud menurunkan risiko penyakit jantung. Bukan hanya itu, penyelidikan juga menunjukkan buah delima mampu menjauhkan zarah Lipoprotein Ketumpatan Rendah (LDL) atau apa yang dikenali sebagai kolesterol "buruk".

Menjaganya adalah salah satu langkah pertama untuk melindungi tubuh daripada penyakit jantung. Di samping itu, satu kajian menunjukkan bahawa buah delima dapat meningkatkan aliran darah dan mengekalkan arteri yang sihat.

Ini dapat melambatkan pertumbuhan plak dan penumpukan kolesterol di arteri. Masalah dengan arteri adalah penyebab umum penyakit jantung.

Diyakini baik untuk pesakit kencing manis

Delima digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat diabetes di Timur Tengah dan India. Walaupun tidak ada bukti saintifik, tetapi buah delima dipercayai dapat mengurangkan daya tahan insulin dan menurunkan gula darah.

Mengatasi jangkitan bakteria dan kulat

Kandungan dalam delima dapat melawan mikroorganisma yang berbahaya bagi tubuh. Contohnya, kandungan buah delima terbukti dapat melawan beberapa jenis bakteria dan kulat, salah satunya ialah Candida albicans.

Kandungan buah delima, lebih khusus juga dapat melindungi mulut dari jangkitan dan keradangan. Ini termasuk gingivitis (bengkak atau radang gusi), periodontitis (jangkitan gusi) dan stomatitis gigi palsu (jangkitan pada permukaan mulut yang bersentuhan dengan gigi palsu).

Menguatkan kemampuan fizikal

Delima dapat membantu mengurangkan kesakitan dan mengembalikan kekuatan fizikal. Ia dapat membantu meningkatkan prestasi sukan dan baik untuk atlet. Manfaat lain dari delima yang diperlukan atlet adalah, dapat mengurangkan kesan kerosakan oksidatif akibat senaman.

Membantu meningkatkan ingatan

Satu kajian membuktikan bahawa pengambilan 2 gram ekstrak delima dapat mencegah hilangnya ingatan setelah pembedahan jantung. Kajian lain juga menunjukkan bahawa pengambilan 237 ml jus delima setiap hari dapat meningkatkan ingatan pada orang dewasa.

Oleh kerana itu, buah delima diyakini mampu menghambat pertumbuhan penyakit Alzheimer dan melindungi ingatan penghidapnya. Ini kerana kandungan antioksidan yang tinggi dalam buah delima.

Itulah beberapa kelebihan buah delima untuk kesihatan. Walaupun begitu, memakannya mesti disertai dengan gaya hidup sihat untuk mendapatkan hasil terbaik, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!