Kesihatan

Cara Mengurangkan Selera Makan dengan Selamat dan Tepat

Cara mengurangkan selera makan mesti dilakukan dengan selamat agar tidak menjejaskan kesihatan jangka panjang. Harap maklum, pengurangan selera makan, terutama ketika diet dilakukan oleh beberapa orang untuk menurunkan berat badan.

Malangnya, kadang-kadang diet penurunan berat badan sebenarnya menyebabkan peningkatan selera makan dan rasa lapar yang teruk. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara mengurangkan selera makan dengan selamat, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Adakah benar makan malam membuatkan anda bertambah berat badan? Inilah penjelasannya!

Cara mengurangkan selera makan dengan selamat

Makanan, makanan tambahan, dan penekan selera makan yang lain dapat membantu mengawal rasa lapar. Walau bagaimanapun, makanan tambahan yang dihasilkan mungkin mempunyai kesan sampingan yang berbahaya.

Oleh itu, bagaimana mengurangkan selera makan secara semula jadi sudah mula dilakukan oleh kebanyakan orang. Beberapa cara semula jadi yang boleh dilakukan untuk membantu mengurangkan selera makan, termasuk yang berikut:

Makan protein yang mencukupi

Cara mengurangkan selera makan dengan selamat adalah dengan makan protein yang mencukupi. Menambah lebih banyak protein ke dalam diet anda dapat meningkatkan rasa kenyang dan makan lebih sedikit pada waktu berikutnya.

Dalam satu kajian didapati bahawa peserta yang makan sarapan telur kehilangan berat badan 65 peratus lebih banyak dan lemak badan 16 peratus lebih banyak dalam tempoh lapan minggu.

Di samping itu, pengambilan protein yang tinggi dapat membantu mencegah kehilangan otot apabila kalori harian dikurangkan.

Pilih makanan kaya serat

Pengambilan serat yang tinggi dapat meregangkan perut, melambatkan kadar pengosongan, dan mempengaruhi pembebasan hormon kenyang. Di samping itu, serat dapat fermentasi di usus besar di mana ia akan menghasilkan asid lemak rantai pendek yang membantu meningkatkan rasa kenyang.

Biji-bijian yang kaya serat dapat membantu mengurangkan rasa lapar dan membuat anda merasa kenyang. Makan tambahan 14 gram serat setiap hari dapat mengurangkan pengambilan kalori hingga 10 peratus dan lebih dari 3.8 bulan dapat menyebabkan penurunan hingga 4.2 lbs atau 1.9 kg.

Minum kopi tanpa kafein

Kopi mempunyai banyak faedah kesihatan dan juga diketahui dapat membantu mengurangkan selera makan. Penyelidikan menunjukkan bahawa kopi meningkatkan pembebasan peptida YY atau PYY. Hormon ini dihasilkan dalam usus sebagai tindak balas terhadap makan dan meningkatkan rasa kenyang.

Menariknya, kopi tanpa kafein menghasilkan pengurangan kelaparan tertinggi dengan kesan sehingga tiga jam selepas pengambilan. Tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk membuktikan dengan tepat bagaimana kopi berfungsi.

Penggunaan air

Minum air sebelum makan boleh membuat anda merasa kenyang dan kurang lapar. Sebenarnya, penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang minum dua gelas air segera sebelum makan, memakan makanan 22 peratus lebih sedikit daripada mereka yang tidak minum sama sekali.

Para saintis percaya bahawa kira-kira 17 oz atau 500 ml air cukup untuk mengalas perut sehingga mengirimkan isyarat kenyang ke otak. Para penyelidik juga memerhatikan bahawa makan semangkuk sup sebelum makan menekan rasa lapar dan mengurangkan jumlah pengambilan kalori.

makan halia

Halia telah dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan, termasuk penurunan mual, sakit otot, keradangan, dan kadar gula darah. Walau bagaimanapun, penyelidikan baru-baru ini menambah manfaat lain: mengurangkan rasa lapar.

Satu kajian mendapati bahawa pengambilan 2 gram serbuk halia yang dicairkan dalam air panas semasa sarapan mengurangkan rasa lapar. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian manusia diperlukan untuk membuktikan faedahnya.

Cara mengurangkan selera makan dengan lebih banyak bersenam

Latihan dianggap dapat mengurangkan pengaktifan kawasan otak yang berkaitan dengan keinginan makanan, sehingga mengurangkan motivasi untuk makan. Selain itu, senaman juga dapat mengurangkan tahap hormon lapar sambil meningkatkan perasaan kenyang.

Penyelidikan menunjukkan bahawa latihan aerobik dan daya tahan sama berkesan dalam mempengaruhi tahap hormon dan ukuran makanan yang dimakan selepas bersenam. Atas sebab ini, senaman adalah cara yang selamat dan sesuai untuk mengurangkan selera makan.

Baca juga: Piramid Makanan Sihat: Panduan Yang Boleh Diikuti untuk Mencapai Pemakanan Seimbang

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!