Kesihatan

Jangan lupa, 5 gejala anemia ini boleh membawa maut

Ditulis oleh: Arini

Anemia atau penyakit kekurangan darah sering dianggap biasa. Walaupun anemia boleh menjadi penyakit serius yang membawa kepada kematian, terutama pada wanita hamil. Kenali gejala anemia seawal mungkin.

Anda perlu tahu, anemia adalah keadaan di mana tubuh kekurangan sel darah merah. Sekiranya ini berlaku, tubuh akan kekurangan oksigen yang boleh menyebabkan tanda-tanda awal atau gejala anemia.

Baca Juga: Hidung Gatal Jangan Meremehkan, Anda Mungkin Menghidap Rhinitis Alergi

Keadaan badan yang boleh menjadi gejala anemia

Badan akan memberi amaran bahawa anda menghidap anemia. Apa simptom awal anemia, lihat penjelasan berikut.

1. Badan terasa lemah atau letih

Rasa lemah boleh menjadi gejala anemia. Foto: //www.shutterstock.com/

Simptom yang paling biasa dialami adalah badan yang selalu merasa lemah atau letih. Tubuh terasa lemah kerana kekurangan hemoglobin dalam sel darah merah. Sementara hemoglobin memainkan peranan penting dalam menjaga kadar oksigen dalam darah.

2. Sakit kepala

Pening berterusan perlu diperhatikan sebagai gejala awal anemia. Foto: //www.shutterstock.com/

Sakit kepala disebabkan oleh kekurangan oksigen ke otak. Ini dapat dialami ketika anda mengalami gejala anemia. Pening berterusan perlu diperhatikan sebagai gejala awal anemia.

3. Kulit kelihatan pucat

Kulit pucat sering dimiliki oleh mereka yang menderita anemia. Foto: //www.shutterstock.com/

Pesakit dengan anemia biasanya mempunyai kulit yang kelihatan pucat dan tidak kelihatan segar. Biasanya ini dapat dilihat dari bahagian bawah kelopak mata bawah, bibir, dan lidah. Sekiranya warna di ketiga-tiga bahagian badan ini kelihatan lebih putih atau pucat, anda juga perlu berjumpa doktor dengan lebih lanjut.

4. Sesak nafas yang mudah

Sesak nafas yang mudah untuk diperhatikan.://nypost.com/

Sesak nafas atau sering terengah-engah ketika melakukan aktiviti ringan juga boleh menjadi gejala kekurangan darah. Jangan tunggu anda mengalami sesak nafas yang lebih teruk. Sekiranya sesak nafas mula mengganggu aktiviti kecil, segera berjumpa keadaannya dengan doktor.

Baca Juga: Kopi Segera VS Brewed Coffee, Mana Yang Lebih Sihat?

5. Kesukaran menumpukan perhatian

Kesukaran menumpukan perhatian tidak boleh diabaikan. Foto: //nypost.com/

Kurangnya oksigen memasuki otak, tentu saja, membuat anda tidak dapat menumpukan perhatian sepenuhnya. Pengambilan oksigen yang tersekat ini boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan baik.

Lima gejala kekurangan darah sering dianggap remeh oleh kebanyakan orang. Walaupun anemia lebih sering terjadi pada wanita, itu tidak bermakna lelaki tidak boleh mengalami anemia.

Sekiranya anda mengalami lima gejala yang dinyatakan di atas, anda mesti memeriksa keadaan kesihatan anda kepada doktor.

Anda juga boleh berunding secara langsung di Good Doctor, doktor yang dipercayai kami akan memberikan maklumat mengenai masalah kesihatan anda.