Kesihatan

Mesti tahu! Ini adalah 7 penyebab kesemutan yang sering diabaikan

Terdapat banyak sebab mengapa kaki dan tangan sering kesemutan. Apa yang jelas, ini boleh menjengkelkan, terutama ketika menjalankan aktiviti. Anda perlu mengetahui pelbagai penyebab kerap kesemutan, untuk mengelakkan tabiat yang boleh mencetuskan keadaan ini.

Secara umum, kesemutan boleh berlaku kerana peredaran darah yang terganggu. Tidak jarang, gejala boleh berulang kali dan disertai dengan rasa mati rasa dan juga kekejangan. Lalu, apakah penyebab kerap kesemutan? Inilah penjelasannya.

Punca kerap kesemutan

Mati rasa boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Pencetus juga berbeza-beza, mulai dari aktiviti yang terlalu lama tanpa rehat, hingga petunjuk penyakit serius seperti diabetes. Berikut adalah tujuh penyebab kesemutan yang kerap:

1. Kurang regangan

Ini adalah pencetus utama kesemutan pada banyak orang, iaitu kekurangan regangan ketika menjalankan aktiviti. Kesemutan boleh muncul di tangan atau kaki apabila kedua-dua bahagian badan ini digunakan untuk bergerak terlalu lama tanpa berehat.

Keadaan ini dikenali sebagai kecederaan regangan berulang atau kecederaan regangan berulang. Sensasi kesemutan dapat terjadi ketika anda duduk bersila terlalu lama, atau menggunakan tangan anda sebagai penopang tekanan untuk waktu yang lama.

Keadaan ini juga boleh mempengaruhi bahagian badan yang lain, seperti siku, pergelangan tangan, leher, dan bahu. Mengabaikannya boleh menyebabkan masalah lain, seperti kekejangan dan kekejangan otot.

Untuk mengatasinya, anda boleh menggunakan ubat anti-radang, krim penahan kekejangan otot, atau kompres air sejuk pada bahagian badan yang terjejas.

Baca juga: Tangan Selalunya Kesemutan? Hati-hati dengan Carpal Tunnel Syndrome

2. Faktor kehamilan

Mati rasa pada wanita hamil. Sumber gambar: www.parenting.firstcry.com

Wanita hamil akan sering mengalami kesemutan. Keadaan ini normal, jadi tidak perlu terlalu risau dan bimbang. Janin di dalam rahim boleh menekan saraf yang bersambung dengan kaki ibu.

Keadaan ini biasanya akan berlaku lebih kerap ketika kehamilan memasuki trimester ketiga, iaitu tempoh maksimum pertumbuhan dan perkembangan janin.

Untuk mengatasinya, cari kedudukan yang paling selesa untuk badan. Sekiranya boleh, kurangkan aktiviti berjalan atau berdiri, kerana boleh memberi tekanan pada saraf lagi.

Mengenai langkah pencegahan, pastikan pengambilan cecair badan anda mencukupi dengan minum sekurang-kurangnya 2.5 liter air. Wanita hamil memerlukan lebih banyak air, kerana ada janin yang juga memerlukannya. Kekurangan cecair boleh mencetuskan pelbagai reaksi badan, termasuk kesemutan.

3. Kekurangan vitamin

Sekiranya anda sering mengalami sensasi kesemutan tanpa sebab yang jelas, mungkin kerana badan anda kekurangan vitamin. Kesemutan di tangan dan kaki dapat menunjukkan kekurangan pengambilan beberapa vitamin, seperti vitamin E, B1, B6, dan B12.

Kekurangan vitamin juga boleh mencetuskan reaksi lain dari tubuh, seperti pening, sakit kepala, sakit dada, sesak nafas, keletihan, dan mual. Oleh itu, anda harus mula makan lebih banyak buah untuk mengelakkan perkara di atas.

4. Diabetes

Kesemutan yang kerap boleh dipicu oleh kadar gula darah tinggi. Kebas juga biasanya menyertainya. Kesemutan pada penderita diabetes sering terjadi pada kaki, yang disebut neuropati diabetes.

Kesemutan akibat diabetes umumnya disertai oleh beberapa gejala lain, seperti kekejangan otot, penglihatan kabur, dan merasa sangat dahaga.

Baca juga: Jangan Bimbang! Berikut adalah 7 Cara Merawat Luka Diabetes untuk Pemulihan Cepat

5. Pengaruh alkohol

Seseorang yang gemar meminum minuman beralkohol mempunyai peluang lebih besar untuk kerap kesemutan. Kandungan dalam alkohol boleh mencetuskan neuropati periferal, iaitu kerosakan pada saraf periferal.

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, 22 hingga 66 peratus orang yang tergolong alkoholik mengalami kesemutan berulang.

6. Pendedahan kepada racun

Kesemutan berulang boleh menunjukkan pendedahan kepada toksin dari luar yang memasuki badan. Toksin ini bukan sahaja masuk melalui makanan atau minuman, tetapi juga dapat diserap melalui liang-liang kulit. Racun pencetus boleh menjadi arsenik, thallium, atau merkuri.

Kesemutan kerana faktor ini biasanya disertai dengan sensasi kebas yang berlangsung secara intensif dan berulang-ulang. Dalam beberapa kes, kesemutan akan lebih kerap terjadi pada kaki bawah.

7. Saraf mencubit

Salah satu penyebab kerapuhan yang jarang disedari adalah saraf yang terjepit. Keadaan ini boleh dipicu oleh pembengkakan, kecederaan, atau keradangan. Kesemutan akibat saraf yang dicubit biasanya berlangsung lebih lama dan memerlukan rawatan perubatan.

Biasanya, kesemutan ringan akan hilang dengan sendirinya apabila bahagian badan yang terkena berehat dari aktiviti pencetus.

Nah, itulah tujuh penyebab kesemutan yang sering dirasakan oleh banyak orang. Ayuh, ubah tabiat yang boleh menjadi pencetus kesemutan, agar aktiviti harian dapat berjalan dengan optimum tanpa diganggu.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!