Kesihatan

5 Gangguan Tulang Paling Sering, Bukan Hanya Osteoporosis!

Tulang mempunyai lebih banyak fungsi daripada sekadar menyokong tubuh, salah satunya adalah memudahkan pergerakan dan memberi perlindungan kepada organ dalaman. Apabila kelainan tulang berlaku, ia boleh mengganggu aktiviti harian.

Ayuh, ketahui apakah kes gangguan tulang yang paling biasa sehingga anda dapat mengelakkan risikonya!

Baca juga: Kaya dengan Kalsium, Manfaat Tempe Dapat Meningkatkan Kesihatan Tulang!

Kes keabnormalan tulang yang paling kerap berlaku di Indonesia

Tulang mengandungi tisu dan sel yang berbeza. Semua komponen ini bekerjasama untuk menjadikan tulang sebagai tisu pelbagai fungsi. Jadi kesihatan tulang harus selalu dijaga agar tulang dapat menjalankan fungsi normalnya.

Namun, ada beberapa faktor yang boleh menyebabkan kelainan tulang, di antaranya kekurangan asupan nutrien, seperti kalsium dan vitamin D, gaya hidup yang tidak sihat, kurang bersenam, kecederaan atau keadaan perubatan tertentu.

Dilaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah kes-kes gangguan tulang yang sering terjadi di Indonesia:

1. Osteoporosis

Osteoporosis atau kehilangan tulang adalah penyakit di mana ketumpatan dan kualiti tulang menurun. Tulang menjadi lebih keropos dan rapuh, meningkatkan risiko patah tulang.

Keadaan ini biasanya dikenali dengan orang tua, tetapi kehilangan tulang juga dapat terjadi pada usia muda.

Dipetik dari Kemenkes.go.id, penyelidikan dari International Osteoporosis Foundation mendedahkan bahawa 1 dari 4 wanita Indonesia berusia 50-80 tahun mempunyai risiko menghidap penyakit ini. Risiko wanita untuk mendapat osteoporosis adalah 4 kali lebih tinggi daripada lelaki.

Penyebab gangguan tulang ini adalah gangguan metabolisme tulang. Penyakit ini dikelaskan sebagai penyakit senyap kerana ia tidak menunjukkan gejala tertentu. Berikut adalah gejala osteoporosis:

 • Sakit belakang
 • Kehilangan ketinggian dari masa ke masa
 • Postur lenturan
 • Tulang mudah pecah

2. Kelainan tulang penyakit Paget

Penyakit Paget adalah jenis gangguan tulang kedua yang paling biasa selepas osteoporosis. Penyakit ini adalah gangguan proses pembentukan semula tulang, di mana tubuh menyerap tulang lama dan membentuk tulang baru yang tidak normal.

Lama kelamaan, penyakit ini boleh menyebabkan tulang yang terkena menjadi rapuh dan lemah. Penyebab sebenar gangguan tulang ini tidak diketahui, tetapi para penyelidik mengesyaki bahawa faktor persekitaran dan genetik boleh menyumbang kepada penyakit ini.

Sebilangan besar orang yang mempunyai penyakit ini tidak mempunyai gejala. Walau bagaimanapun, apabila gejala muncul keluhan yang paling biasa adalah sakit tulang.

3. Kelainan tulang belakang

Dari kiri ke kanan: kyphosis, lordosis, scoliosis. sumber gambar: Kemajuan SCI.

Salah satu masalah tulang yang sering dialami oleh banyak orang adalah gangguan tulang belakang. Dipetik dari WebMD, Kelainan tulang belakang terbahagi kepada tiga, iaitu scoliosis, kyphosis, dan lordosis. Masing-masing mempunyai perbezaan dari segi bentuk, gejala, dan penyebabnya.

Kyphosis tulang

Kyphosis adalah keadaan di mana tulang belakang atas melengkung ke hadapan. Kecacatan tulang belakang ini membuat penghidap kelihatan seperti dia bengkok atau mempunyai 'bonggol' yang menonjol.

Petikan dari garis kesihatan, Keadaan ini boleh memberi tekanan pada paru-paru, yang boleh menyebabkan kesukaran bernafas. Dalam kes ringan, kyphosis jarang menyebabkan kesakitan. Walau bagaimanapun, pada tahap yang teruk, kesakitan yang tidak dapat ditanggung biasanya akan muncul.

Secara umum, keadaan ini boleh berlaku kerana penurunan kekuatan tulang belakang dengan usia. Walaupun kyphosis juga boleh dicetuskan oleh kerosakan tulang pada bayi dan remaja.

Di samping itu, terdapat beberapa perkara lain yang dapat meningkatkan risiko seseorang untuk mengalami gangguan tulang belakang ini, termasuk:

 • Otot di bahagian atas punggung melemah
 • Artritis atau artritis
 • Osteoporosis atau kehilangan ketumpatan tulang
 • kecederaan tulang belakang
 • Terseliuh
 • Jangkitan di tulang belakang
 • Kecacatan kelahiran seperti spina bifida
 • Ketumbuhan
 • Polio

gangguan tulang lordosis

Lordosis adalah keadaan di mana tulang belakang bawah melengkung ke dalam. Dalam kes yang teruk, lordosis boleh mempengaruhi kemampuan bergerak.

Petikan dari Berita Perubatan Hari Ini, lordosis biasanya menyebabkan punggung dan kawasan perut terbentuk seperti bonjolan. Seseorang yang menderita gangguan tulang belakang ini akan merasa sukar untuk berbaring kerana lekukan di punggung bawahnya.

Lordosis juga boleh menyebabkan:

 • Sakit belakang atau leher
 • Kesakitan yang memancar ke kaki
 • Kesemutan dan kebas di sekitar kawasan yang terjejas

Lordosis boleh disebabkan oleh banyak perkara, termasuk kegemukan, osteoporosis, hingga barah tulang.

Gangguan tulang scoliosis

Scoliosis adalah keadaan di mana tulang belakang melengkung ke sisi. Keadaan ini adalah gangguan tulang yang tidak mengenal usia.

Scoliosis boleh berlaku pada sesiapa sahaja, termasuk bayi dan orang dewasa. Walau bagaimanapun, scoliosis paling kerap berlaku pada kanak-kanak berumur 10 hingga 15 tahun.

Punca sebenar dari jenis skoliosis yang paling biasa tidak diketahui, tetapi nampaknya melibatkan faktor genetik yang meningkatkan risiko terkena skoliosis.

Jenis skoliosis yang kurang biasa boleh disebabkan oleh keadaan neuromuskular (seperti palsi serebrum dan distrofi otot), kecacatan kelahiran yang mempengaruhi tulang belakang, dan kecederaan atau jangkitan saraf tunjang.

Gejala scoliosis termasuk:

 • Bahu tidak rata
 • Satu bilah bahu yang lebih menonjol daripada yang lain
 • Pinggang tidak rata
 • Satu sisi pinggul lebih tinggi daripada yang lain

4. Riket

Riket adalah keadaan yang berlaku akibat melembutkan dan melemahkan tulang pada kanak-kanak. Gangguan tulang ini biasanya berlaku kerana kekurangan vitamin D yang melampau dan berpanjangan.

Vitamin D sendiri membantu tubuh anak menyerap kalsium dan fosfor dari makanan. Kekurangan pengambilan vitamin D menyukarkan kanak-kanak mengekalkan tahap kalsium dan fosforus di tulang. Nah, inilah yang menyebabkan riket.

Dalam kes yang jarang berlaku, riket juga dapat diturunkan oleh ahli keluarga. Gejala riket termasuk:

 • Pertumbuhan yang tertangguh
 • Kemahiran motor yang tertangguh
 • Sakit di tulang belakang, pelvis, dan kaki
 • Kelemahan otot

Baca juga: Mengakui Riket, Gangguan Tulang yang Mempengaruhi Kanak-kanak

5. Osteomielitis

Osteomielitis adalah jangkitan yang berlaku pada tulang. Jangkitan boleh sampai ke tulang dengan melalui aliran darah atau merebak dari tisu berdekatan. Bukan hanya itu, jangkitan juga boleh bermula dari tulang itu sendiri sekiranya kecederaan tersebut menyebabkan tulang terkena kuman.

Sebilangan besar kes gangguan tulang ini disebabkan oleh bakteria Staphylococcus, sejenis kuman yang biasanya terdapat pada kulit atau hidung.

Perokok dan orang yang mempunyai masalah kesihatan kronik, seperti diabetes atau kegagalan buah pinggang lebih berisiko terkena penyakit ini. Gejala osteomielitis berikut adalah:

 • Demam
 • Bengkak, kawasan yang dijangkiti berwarna merah dan terasa hangat
 • Sakit di kawasan yang dijangkiti
 • Keletihan

Penyakit tulang yang jarang atau jarang berlaku

Sejumlah penyakit tulang telah dijelaskan sebelumnya, tetapi terdapat penyakit tulang yang jarang ditemui, berikut adalah senarai:

1. Osteopetrosis

Penyakit tulang jarang ini juga dikenali sebagai penyakit tulang marmar atau penyakit Alberts-Schonberg. Itu adalah keadaan apabila tulang mengeras dan menjadi lebih padat. Penyakit ini mempunyai jangkaan kejadian 1 dari 100,000 hingga 500,000 kejadian.

Apabila tulang menjadi lebih padat, tulang menjadi lebih mudah patah atau patah. Biasanya, pesakit dengan penyakit ini dalam kategori ringan tidak menunjukkan sebarang gejala. Biasanya, penyakit ini hanya dapat dikesan apabila orang tersebut melakukan sinar-X dan doktor secara tidak sengaja mengetahui mengenai keadaan ini.

Namun, sebilangan orang juga mungkin mengalami sejumlah gejala ketika mengalami penyakit yang jarang berlaku ini. Contohnya, patah tulang, kelengkungan tulang belakang yang tidak normal dan kelainan tulang yang lain.

Gejala juga boleh muncul dalam bentuk artritis di pinggul dan juga jangkitan tulang yang disebut osteomielitis. Biasanya keadaan ini hanya dikesan pada akhir kanak-kanak atau sebelum remaja.

2. Melorheostosis

Perkataan Melorheostosis berasal dari bahasa Yunani. Melos bermaksud kaki. Rheos bermaksud aliran dan Ostosis merujuk kepada pembentukan tulang. Atau dapat difahami dengan mudah oleh pertumbuhan atau pembentukan tulang.

Seperti namanya, penyakit tulang langka ini menyebabkan pertumbuhan tisu tulang yang tidak normal di permukaan yang ada. Pertumbuhan yang tidak normal ini tidak bersifat barah dan tidak merebak dari satu tulang ke tulang yang lain.

Tanda dan gejala penyakit tulang jarang ini biasanya muncul pada zaman kanak-kanak dan remaja. Mengalami ia boleh menyebabkan sakit kronik jangka panjang dan pada sesetengah orang, anggota badan kelihatan menebal atau membesar.

Penyakit langka ini diduga disebabkan oleh mutasi gen, yang menyebabkan tulang baru tumbuh secara tidak normal.

Penyakit ini biasanya menyerang satu tulang lengan atau kaki. Tetapi ia juga boleh mempengaruhi pelvis, sternum, dan tulang lain.

3. Penyakit tulang Gorham-Stout

Penyakit tulang ini juga dikenali sebagai penyakit tulang yang hilang. Kerana penyakit ini menyebabkan tulang hilang dan membuat tulang menjadi rosak dan akhirnya disebut kehilangan tulang.

Ia boleh mempengaruhi tulang rusuk, tulang belakang, pelvis, tengkorak, tulang selangka dan rahang. Dalam beberapa kes, orang yang mengalaminya akan merasa sakit dan bengkak di kawasan tulang yang terkena.

Di samping itu, beberapa gejala yang mungkin dialami oleh penghidap penyakit tulang ini termasuk:

 • Kesukaran bernafas
 • Sakit dada
 • pengurangan berat
 • Atau keadaan di mana cecair limfa bocor dan terkumpul di dada, menyebabkan jangkitan atau masalah pernafasan

Selain itu, gejala lain juga mungkin muncul, bergantung pada tulang mana yang terkena. Contohnya, mempengaruhi tulang belakang dan tengkorak boleh menunjukkan gejala komplikasi neurologi, kelumpuhan dan kadang-kadang kebocoran cecair tulang belakang.

Di samping itu, anda juga mungkin mengalami kelemahan umum yang semakin teruk dari masa ke masa. Sekiranya ia mempengaruhi rahang, ia boleh menyebabkan sakit rahang, gigi dan patah yang longgar dan perubahan bentuk wajah.

Punca sebenar penyakit jarang ini tidak diketahui, tetapi ada yang dapat mengalaminya, dari kanak-kanak, dewasa muda hingga orang di bawah usia 40 tahun.

Dilaporkan dari Childrenhospital.org, pasukan pakar di Pusat Kanak-kanak Vaskular Anomali Boston telah merawat atau berunding dengan lebih daripada 50 pesakit dari seluruh dunia. Kerjasama dengan keluarga diperlukan untuk merawat keadaan yang jarang berlaku ini.

Itulah beberapa gangguan tulang yang paling sering terjadi di Indonesia dan juga penyakit tulang yang jarang terjadi di Indonesia, bahkan di dunia.

Menjaga kesihatan tulang adalah penting, mari kita menjalani gaya hidup sihat dengan selalu memenuhi pengambilan kalsium dan vitamin D mulai sekarang!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!