Kesihatan

Ciri-ciri Kekurangan Sel Darah Merah Yang Tidak Harus Diabaikan

Tanda-tanda kekurangan sel darah merah cukup jelas, seperti keletihan yang melampau. Kekurangan sel darah merah dalam badan boleh disebabkan oleh jumlah zat besi yang tidak mencukupi.

Sebilangan besar gejala kekurangan sel darah merah disebabkan oleh penurunan penghantaran oksigen ke tisu dan organ penting badan. Baiklah, untuk mengetahui ciri-ciri kekurangan sel darah merah, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Warna dan tekstur lilin telinga anda menunjukkan keadaan kesihatan tertentu!

Apakah tanda-tanda umum kekurangan sel darah merah?

Kekurangan sel darah merah atau biasa disebut anemia adalah gangguan darah yang paling biasa. Menurut artikel tahun 2015 di The Lancet, kira-kira satu pertiga penduduk dunia menderita anemia.

Keadaan ini berkembang akibat masalah kesihatan lain yang mengganggu pengeluaran sel darah merah yang sihat.

Oleh itu, ciri kekurangan sel darah merah termasuk:

 • Kelihatan pucat dan mungkin mengadu sejuk
 • Pening, terutama ketika aktif berdiri
 • Denyutan jantung yang cepat atau tidak biasa
 • Keinginan yang tidak biasa, seperti mahu makan ais
 • Kesukaran menumpukan perhatian atau keletihan
 • Masalah pertumbuhan kanak-kanak dan remaja
 • Sakit, termasuk di tulang, dada, perut, dan sendi
 • Pergerakan usus atau sembelit yang sukar.

Orang dengan anemia ringan biasanya akan mengalami sedikit atau tanpa gejala.

Ciri kekurangan sel darah merah berdasarkan jenis anemia

Bukan hanya itu, beberapa bentuk anemia menyebabkan gejala atau ciri tertentu, termasuk yang berikut:

 • Anemia aplastik. Anemia jenis ini boleh menyebabkan demam, jangkitan kerap, dan ruam kulit.
 • Anemia kekurangan asid folik. Umumnya boleh menyebabkan kegatalan, cirit-birit dan lidah licin.
 • Anemia hemolitik. Boleh menyebabkan penyakit kuning, kencing gelap, demam dan sakit perut.
 • Anemia sel sabit. Biasanya mengakibatkan pembengkakan di kaki dan tangan yang menyakitkan, serta keletihan.

Sekiranya anemia teruk, beberapa gejala lain mungkin berlaku seperti pingsan, kuku rapuh, sesak nafas, sakit dada. Tahap oksigen darah dapat sangat rendah sehingga orang dengan anemia yang teruk mungkin mengalami serangan jantung.

Atas sebab ini, orang yang mempunyai ciri kekurangan sel darah merah harus segera mendapatkan rawatan perubatan, terutama jika mereka mengalami pengsan atau sakit dada. Pastikan anda melakukan pemeriksaan dan rawatan bersama dengan pakar

Bagaimana anemia dirawat?

Perlu diingat, terdapat pelbagai rawatan untuk anemia. Setiap rawatan bertujuan untuk meningkatkan jumlah sel darah merah yang seterusnya meningkatkan jumlah oksigen dalam darah.

Beberapa rawatan untuk menghilangkan gejala atau ciri kekurangan sel darah termasuk:

Anemia kekurangan zat besi

Untuk jenis anemia ini, suplemen zat besi dan perubahan diet dapat membantu mengurangkan gejala. Sekiranya berkaitan, doktor akan mengenal pasti dan merawat penyebab pendarahan berlebihan.

Anemia kekurangan vitamin

Seperti penyebabnya, orang yang mengalami anemia kekurangan vitamin dapat diatasi dengan memberikan makanan tambahan dan suntikan vitamin B12. Suntikan ini diberikan kerana dalam beberapa kes suplemen vitamin tidak diserap dengan baik dari saluran pencernaan.

Anemia aplastik

Rawatan untuk anemia aplastik yang mungkin diperlukan adalah ubat. tetapi doktor juga boleh melakukan prosedur seperti pemindahan darah atau pemindahan sumsum tulang dari orang lain.

Anemia sel sabit

Rawatan biasanya melibatkan terapi oksigen, ubat sakit, dan cairan intravena. Namun, rawatan untuk anemia jenis ini juga dapat meliputi antibiotik, suplemen asam folat, perjalanan darah, dan ubat barah yang disebut hidroksiurea.

Anemia hemolitik

Rancangan rawatan untuk anemia jenis ini mungkin termasuk ubat imunosupresan, ubat untuk jangkitan, dan plasmapheresis untuk menyaring darah. Bukan hanya itu, doktor rawatan utama anda juga boleh merujuk anda kepada pakar masalah vaskular.

Baca juga: Terapi Akupunktur untuk Mengatasi Insomnia, Berkesan atau Tidak?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!