Kesihatan

Sama Menyakitkan, Apa Perbezaan Antara Rongga dan Gigi Sensitif?

Kejadian sakit pada gigi sering dialami oleh banyak orang. Ini boleh disebabkan oleh rongga atau gigi sensitif, walaupun pada pandangan pertama ia serupa, kedua-duanya mempunyai beberapa perbezaan.

Perbezaan antara rongga dan gigi sensitif

Apakah rongga?

Dilaporkan dari Klinik Mayo, rongga adalah kawasan yang rosak secara kekal pada permukaan gigi yang keras dan berkembang menjadi rongga kecil.

Rongga, juga disebut karies, disebabkan oleh kombinasi faktor, termasuk bakteria di mulut, kerap mengemil, memakan minuman bergula, dan tidak menggosok gigi dengan betul.

Kerosakan gigi adalah salah satu masalah kesihatan yang paling biasa dialami oleh banyak orang di dunia. Walau bagaimanapun, kes rongga ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak, remaja dan orang dewasa dan juga bayi.

Maka anda perlu tahu apakah kesakitan yang timbul akibat rongga, secara umum, hanya akan dirasakan di kawasan yang rosak.

Kemudian perhatikan lagi, bahawa rasa sakit semakin teruk bergantung pada tahap kerosakan gigi. Lebih menyakitkan apabila anda mengunyah makanan atau minum minuman sejuk.

Apa itu gigi sensitif?

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis KesihatanKepekaan gigi atau hipersensitiviti dentin adalah persis seperti apa namanya, iaitu permulaan kesakitan atau ketidakselesaan pada gigi sebagai tindak balas terhadap rangsangan tertentu, seperti suhu panas atau sejuk.

Ini mungkin masalah gigi sementara atau kronik, dan boleh mempengaruhi satu gigi atau bahkan semua gigi pada seseorang.

Ia boleh disebabkan oleh beberapa perkara yang berbeza, tetapi kebanyakan kes gigi sensitif dapat dirawat dengan mudah dengan mengubah cara anda menjaga kebersihan mulut.

Jelas berbeza jika rasa sakit pada gigi sensitif, biasanya muncul di hampir semua gigi. Kesakitan ini juga biasanya lebih ringan dan sementara.

Cara mengatasi

Seperti yang dijelaskan di atas bahawa kedua-duanya berbeza, rawatan untuk kesakitan yang disebabkan oleh gigi dan rongga sensitif juga berbeza.

Rongga tentu memerlukan pemeriksaan dan rawatan oleh doktor gigi. Sementara itu, untuk menghilangkan rasa sakit akibat gigi sensitif, anda boleh melakukan perkara berikut, seperti melancarkan dari halaman: Klinik Mayo:

  • Sangat digalakkan menggunakan ubat gigi khas, jika anda mempunyai gigi sensitif.
  • Pilih ubat gigi yang dibuat khas untuk gigi sensitif. Perhatikan secara amnya, ubat gigi sensitif mengandungi bahan yang tidak merengsakan email gigi.
  • Gunakan ubat gigi khas untuk gigi sensitif tertentu yang mengandungi strontium klorida yang dapat meredakan kepekaan gigi terhadap makanan atau minuman yang menyebabkan sakit gigi.

Gunakan air garam untuk membilas

Tidak asing lagi jika berkumur dengan garam jika anda merasa sakit gigi. Air masin diketahui dapat membantu menghilangkan rasa sakit yang disebabkan oleh gigi sensitif.

Selain itu, air garam berkumur juga dapat membantu membuang serpihan makanan yang mungkin masih tersekat di antara gigi anda dan berpotensi menyebabkan jangkitan bakteria.

Gunakan berus gigi dengan bulu lembut

Perhatikan juga pilihan berus gigi yang anda tahu. Tujuan penggunaan bulu lembut adalah dengan lembut membuang serpihan makanan yang tersekat di antara gigi.

Jangan gosok gigi terlalu keras, kerana ini akan menipiskan enamel pada gigi anda dan menjadikan gigi anda lebih sensitif.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai kesihatan pergigian? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!