Kesihatan

Kepala Terasa Tegang Setiap Hari, Berbahaya atau Tidak Ya?

Rasa berat kepala, tertekan hingga tegang setiap hari banyak perkara berlaku. Ketegangan di kepala boleh disebabkan oleh beberapa perkara.

Walaupun paling sering disebabkan oleh sakit kepala ketegangan, ada sebab yang serius, walaupun jarang berlaku. Inilah penjelasan penuh.

Punca ketegangan di kepala

Terdapat beberapa penyebab ketegangan di kepala, yang kebanyakannya adalah biasa dan tidak berbahaya. Namun, ada sebab lain yang memerlukan perhatian khusus.

Adakah kepala tegang setiap hari bergantung kepada faktor penyebab. Untuk mengenali keparahan dengan lebih baik, anda perlu berjumpa doktor.

Terdapat beberapa penyebab ketegangan umum di kepala, termasuk:

1. Sakit kepala yang tegang

Sakit kepala yang tegang atau sakit kepala ketegangan adalah salah satu jenis sakit kepala yang paling biasa.

mengikut Garis Kesihatan, keadaan ini mempengaruhi 42 peratus populasi global dan sehingga kini penyebabnya tidak dapat dipastikan dengan baik.

Beberapa faktor yang dianggap menyebabkan keadaan ini termasuk:

 • Tekanan
 • Gementar
 • Kemurungan
 • Postur yang tidak baik

Orang yang mengalaminya biasanya menggambarkan sakit kepala yang tegang kerana tali getah memicit kepalanya.

2. Sakit kepala sinus

Sinus adalah rongga di belakang dahi, mata, pipi dan hidung. Apabila mengalami keradangan, sinus akan menghasilkan lendir yang berlebihan.

Lendir akan menyebabkan tekanan di kepala, yang kemudian membuat orang itu mengalami sakit kepala sinus. Orang yang mengalaminya biasanya menggambarkan keadaan dengan rasa tegang di kepala.

Beberapa keadaan yang menyebabkan sinus meradang termasuk alergi, selesema, selesema atau sinusitis (jangkitan sinus).

3. Jangkitan telinga

Jangkitan telinga adalah keadaan biasa, seperti penyumbatan lilin telinga. Keadaan ini boleh menyebabkan tekanan mempengaruhi pelipis, telinga, rahang atau sisi kepala.

Orang yang mengalaminya mungkin merasa tegang di kepala. Keadaan ini disebabkan oleh banyak perkara, termasuk:

 • Barotrauma telinga (perubahan tekanan menyebabkan ketidakselesaan telinga)
 • Jangkitan
 • Gangguan telinga dalam yang disebut labirinitis
 • Gegendang telinga rosak
 • Masalah telinga yang biasa terjadi pada perenang

4. Migrain

Kesakitan migrain biasanya digambarkan sebagai degupan kuat di kepala di satu sisi kepala. Anda juga akan merasakan ketegangan di kepala ketika anda mengalaminya.

Migrain juga biasanya berlaku dengan gejala lain seperti mual dan muntah. Penderitaan juga menjadi lebih sensitif terhadap bunyi dan cahaya.

5. Sakit kepala yang lain

Sakit kepala adalah penyebab ketegangan yang paling biasa di kepala. Beberapa jenis sakit kepala juga boleh muncul dengan gejala lain, seperti sakit di mata.

Terdapat pelbagai penyebab sakit kepala. Sebilangan daripadanya timbul kerana latar belakang keadaan perubatan lain.

6. Gegar otak dan kecederaan kepala

Sensasi tekanan atau sakit kepala yang ringan, ketegangan, kekeliruan, mual dan pening boleh menjadi gejala gegar otak atau kecederaan kepala yang lain.

Gegar otak adalah keadaan ketika otak bergetar, memantul atau berputar di dalam tengkorak. Ia boleh mempengaruhi aktiviti otak dan merosakkan sel otak.

Gegar otak atau kecederaan lain yang melibatkan otak biasanya berlaku akibat kesan, kejatuhan, kemalangan atau disebabkan oleh sukan dan kecederaan lain.

Penyebab ketegangan yang jarang berlaku di kepala

Sekiranya perkara di atas adalah penyebab ketegangan biasa di kepala, dan kebanyakannya bukan perkara yang serius. Berikut adalah penyebab ketegangan di kepala yang serius, walaupun jarang berlaku.

1. Tumor otak

Sekiranya anda mengalami ketegangan di kepala, rasakan bahawa kepala anda sering ditekan ke leher anda, cuba periksa diri anda. Ini mungkin disebabkan oleh tumor otak.

Tumor otak adalah sel yang tumbuh yang membiak dan kemudian membentuk jisim yang tidak normal di otak.

Tumor otak biasanya bukan barah, tetapi juga boleh menjadi barah. Kemunculan tumor ini boleh langsung ke otak atau tumor primer. Tetapi ia juga disebabkan oleh sel barah yang bergerak dan tumbuh sebagai tumor yang disebut tumor sekunder.

2. aneurisma otak

Ketegangan dan sakit kepala yang teruk boleh menjadi tanda-tanda aneurisma otak. Ini adalah keadaan apabila saluran darah melambung atau disebut belon vaskular.

Tekanan yang berlebihan boleh menyebabkan gelembung pecah dan berdarah. Tekanan darah tinggi, merokok dan peningkatan usia boleh menjadi faktor berlakunya keadaan ini.

Keadaan lain yang juga boleh menyebabkan ketegangan di kepala

 • Dehidrasi, kelaparan
 • Jangkitan atau masalah pergigian
 • Keletihan atau ubat yang menyebabkan keletihan
 • Tekanan darah tinggi
 • Jangkitan seperti meningitis dan ensefalitis
 • Otot tegang di leher atau di sekitar kepala
 • Strok dan strok mini (serangan iskemia sementara)
 • Wanita lebih cenderung mengalami ketegangan di kepala semasa haid

Bagaimana menyelesaikannya?

Kadang-kadang ketegangan di kepala akan hilang dengan sendirinya. Tetapi jika anda ingin mengatasinya, cubalah ubat rumah ini:

 • Kurangkan tekanan
 • Luangkan masa untuk aktiviti santai, seperti mandi air panas, membaca atau bersantai
 • Tingkatkan postur untuk mengelakkan ketegangan otot
 • Cukup tidur
 • Kompres sejuk atau hangat sekiranya terdapat otot tegang di sekitar kepala
 • Akhirnya, anda juga boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit tanpa resep seperti aspirin, ibuprofen dan naproxen.

Sekiranya ketegangan di kepala tidak bertambah baik, cubalah berjumpa doktor. Diagnosis yang tepat dapat membantu anda mendapatkan rawatan yang terbaik.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!