Kesihatan

7 Cara Menghilangkan Parut Jerawat Pockmarked yang Mengganggu Penampilan

Jerawat adalah masalah kulit yang dapat meninggalkan parut. Menghilangkan parut jerawat bukanlah sesuatu yang mudah. Salah satu bekas jerawat yang paling sukar untuk dihilangkan adalah tanda poket. Jadi, bagaimana cara menghilangkan parut jerawat yang buncit?

Pockmark adalah parut dalam pada kulit yang biasanya tidak hilang sendiri. Mereka sering disebabkan oleh jerawat yang teruk, tetapi juga disebabkan oleh jangkitan kulit seperti cacar air.

Baca juga: Pelbagai Cara Menghilangkan Parut Jerawat Secara Semula Jadi dan Secara Klinikal

Bagaimana cara menghilangkan parut jerawat yang berlubang?

Pockmark adalah cacat celup yang kelihatan seperti lubang atau lekukan pada kulit. Keadaan ini berlaku apabila lapisan kulit yang lebih dalam menjadi rosak. Pockmark sendiri boleh menjadikan seseorang tidak selamat.

Tetapi jangan risau, kerana tanda poket dapat dikeluarkan dengan beberapa cara.

Inilah cara menghilangkan parut jerawat seperti yang dipetik dari Garis Kesihatan:

1. Menggunakan krim khas

Untuk menghilangkan tanda poket, cara pertama yang boleh anda lakukan adalah menggunakan produk di kaunter (OTC) atau ubat bebas yang dijual di pasaran.

Rawatan OTC ini berfungsi dengan melembapkan kulit dan meminimumkan penampilan parut secara keseluruhan. Bukan hanya itu, rawatan ini juga dapat membantu mengurangkan rasa gatal dan ketidakselesaan lain yang mungkin disebabkan.

Anda boleh mendapatkan rawatan OTC tanpa preskripsi. Walau bagaimanapun, rawatan ini memerlukan masa berbulan-bulan dan penggunaan berterusan untuk hasil terbaik. Dalam beberapa kes, penggunaan krim over-the-counter yang berterusan dapat meningkatkan risiko kesan sampingan, seperti kerengsaan.

Sekiranya anda ingin menghilangkan tanda poket menggunakan krim, ada baiknya berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui kesan sampingan selanjutnya yang boleh disebabkan.

2. Urut muka

Urut muka sebenarnya tidak dapat menghilangkan tanda poket secara langsung. Walau bagaimanapun, rawatan ini dapat melengkapkan rawatan lain untuk menghilangkan tanda poket yang telah anda lakukan.

Urut wajah dapat mengurangkan keradangan dan memperbaiki peredaran kulit, dan juga dapat membuang toksin.

3. Kulit kimia

Kulit kimia adalah satu cara lain untuk menghilangkan bekas jerawat yang boleh anda lakukan. Rawatan ini banyak digunakan untuk pelbagai masalah kulit, termasuk mengurangkan kedutan dan parut.

Kaedah ini berfungsi dengan membuang lapisan atas kulit (epidermis) untuk membantu menjana semula sel baru, yang dikenali sebagai pengelupasan.

Tetapi apa yang harus diingat adalah pengelupasan kimia hanya dapat meminimumkan penampilan pockmark. Rawatan ini paling sesuai untuk parut di permukaan.

4. Dermabrasi

Ini adalah satu lagi rawatan pockmark yang boleh anda lakukan, iaitu dengan menghilangkan epidermis dan lapisan tengah kulit (dermis).

Biasanya ini dilakukan di klinik dan memerlukan anestesia umum. Ahli dermatologi akan menggunakan mesin pengamplasan pada kulit. Tujuannya adalah untuk menghilangkan epidermis dan bahagian-bahagian dermis untuk menghasilkan kulit yang lebih licin dan kelihatan lebih kencang.

5. Microneedling

Microneedling juga disebut sebagai terapi induksi kolagen atau 'jarum'. Ini adalah rawatan langkah demi langkah yang melibatkan jarum menusuk kulit wajah. Setelah pockmark sembuh, kulit akan menghasilkan lebih banyak kolagen untuk mengembalikannya secara semula jadi dan mengurangkan penampilannya.

Walau bagaimanapun, rawatan ini mempunyai kesan sampingan, termasuk lebam, bengkak, dan jangkitan.

6. Terapi laser ablatif

Cara seterusnya untuk menghilangkan bekas jerawat yang boleh anda lakukan adalah terapi laser ablatif. Terapi ini berfungsi dengan menghilangkan lapisan kulit yang nipis.

Terapi ini memerlukan satu atau dua minggu untuk pulih. Hasil yang diperoleh dapat bertahan selama bertahun-tahun tanpa memerlukan rawatan tambahan.

Walau bagaimanapun, terapi ini juga mempunyai kemungkinan kesan sampingan, seperti perubahan pigmentasi dan kemerahan atau pembengkakan.

7. Terapi laser bukan ablatif

Terapi laser bukan ablatif dikatakan kurang invasif daripada terapi laser ablatif. Anda boleh meneruskan aktiviti normal selepas terapi ini selagi tidak ada komplikasi.

Daripada menghilangkan lapisan kulit yang terkena, terapi ini merangsang kulit dengan meningkatkan kolagen. Kesan keseluruhan datang secara beransur-ansur, tetapi kesannya tidak bertahan lama jika dibandingkan dengan terapi laser kasar.

Bukan hanya itu, terapi ini juga mempunyai kesan sampingan seperti lepuh, kemerahan atau bahkan bintik-bintik kulit gelap.

Terdapat banyak cara untuk menghilangkan bekas jerawat yang boleh anda lakukan. Namun, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memulakan rawatan.

Doktor akan memberi nasihat mengenai rawatan terbaik, yang akan disesuaikan dengan keadaan kulit anda. Mereka juga akan memberitahu kesan sampingan yang boleh disebabkan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!