Kesihatan

Diseksa oleh Gatal? Cubalah Cara Ini Untuk Menghilangkan Kutu Kepala, Ayuh!

Kutu yang tersangkut di rambut tentu sangat mengganggu. Ia bukan sahaja menyebabkan rasa gatal, tetapi juga membuat anda merasa tidak selamat. Sekiranya seperti itu, sudah tentu kita harus mencari jalan untuk menghilangkan kutu kepala.

Biasanya, kes kutu kepala sering dijumpai pada kanak-kanak. Sekiranya anda mendapati anak selalu menggaru kepalanya, pasti ibu bapa akan mula panik.

Ada pelbagai cara untuk menghilangkan kutu kepala, mulai dari menggunakan bahan semula jadi atau bahan kimia. Inilah ulasan penuh untuk anda.

Mengenai kutu kepala yang boleh mencetuskan gatal

Sebelum kita mengetahui bagaimana menangani kutu kepala, penting juga untuk mengetahui apa sebenarnya serangga parasit ini.

Kutu kepala atau pediculus humanus capitis adalah serangga parasit tanpa sayap yang hidup dengan memakan darah dan kulit kepala.

Kutu kepala sendiri mempunyai tiga bentuk, iaitu:

 • Nits, yang nits. Kelihatan seperti titik kuning, tan, atau coklat kecil sebelum menetas. Biasanya berhampiran kulit kepala, di mana suhunya sesuai untuk kekal hangat hingga menetas
 • nyanyuk, yang kutu belum matang, berwarna kelabu
 • Kutu dewasa, yang matang dan seukuran biji bijan, mempunyai enam kaki, dan berwarna coklat ke kelabu-putih. Kutu dewasa boleh hidup hingga 30 hari di kepala seseorang. Kitaran hidup ini berulang setiap 3 minggu

Ramai yang keliru dengan mengatakan bahawa ketika kita mempunyai kutu kepala, ini bermaksud kita adalah orang yang kotor.

Pernyataan ini tidak selalu benar kerana kutu adalah parasit. Mereka memerlukan darah untuk hidup dan tidak peduli jika seseorang itu bersih atau kotor.

kutu. Sumber gambar: Pixabay.com

Mengapa terdapat kutu di kepala?

Kutu hanya dapat bertahan di luar kepala selama 24 jam, anda boleh mendapat kutu kerana kontak langsung.

Sebagai contoh, jika seseorang yang kita kenal mempunyai kutu, kemungkinan anda dapat menangkapnya dan menyebarkannya kepada keluarga anda.

Terdapat juga situasi di mana anda boleh menghidap kutu, seperti:

 • Menggunakan barang yang sama dengan seseorang yang mempunyai kutu, seperti topi, sikat dan tuala
 • Berbaring di atas katil, selimut, permaidani yang baru-baru ini bersentuhan dengan seseorang yang mempunyai kutu
 • Kontak dari kepala ke kepala, ini boleh berlaku semasa kanak-kanak bermain atau di sekolah

Gejala kutu kepala

Biasanya apabila anda mengalami kutu kepala, terdapat beberapa gejala yang anda rasakan, seperti:

 • Gatal kulit kepala yang melampau
 • Rasa seperti ada yang merangkak di kulit kepala
 • Terdapat luka dan kudis pada kulit kepala

Pelbagai cara untuk menghilangkan kutu kepala

Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan kutu kepala yang menjengkelkan. Bermula dengan menggunakan ubat bebas yang dijual di farmasi atau juga cara semula jadi.

Agar kutu kepala hilang sepenuhnya, anda perlu melakukan sekurang-kurangnya dua rawatan. Kerana ubat yang digunakan boleh membunuh kutu dan nits, tetapi mungkin tidak membunuh telur yang baru menetas.

Penyelidikan mengatakan bahawa masa yang sesuai untuk melakukan rawatan kedua adalah seminggu atau 9 hari selepas rawatan pertama.

Berikut adalah beberapa produk kimia yang boleh anda gunakan untuk menghilangkan kutu kepala:

1. Produk ubat bebas

Sebilangan besar produk atau ubat ubat bebas di kaunter (OTC) ia mengandungi pyrethrin, sebatian kimia yang diekstrak dari krisan yang beracun kepada kutu.

Cara menggunakannya juga mudah, anda hanya mencucinya dengan syampu sebelum menggunakan salah satu produk ini. Juga penting sebelum menggunakannya, anda membaca arahan untuk berapa lama penggunaan ubat ini pada rambut anda.

Beberapa produk OTC yang dapat kita gunakan untuk menghilangkan kutu kepala, seperti:

1. Permethrin (Nix)

Permethrin adalah versi sintetik pyrethrin. Permethrin tidak membunuh nits, dan rawatan perlu diulang sembilan hingga 10 hari setelah permohonan pertama. Kesan sampingan mungkin termasuk kemerahan dan gatal-gatal pada kulit kepala.

2. Pyrethrin dengan bahan tambahan (Rid)

Dalam rawatan OTC ini, piretrin digabungkan dengan bahan kimia lain yang meningkatkan keberkesanannya. Produk ini hanya membunuh kutu, bukan nits, dan perlu digunakan semula sembilan hingga 10 hari selepas rawatan pertama.

Kesan sampingan mungkin termasuk gatal dan kemerahan pada kulit kepala. Pyrethrin tidak boleh digunakan jika pada kanak-kanak yang alah kepada krisan atau ragweed.

2. Ubat preskripsi

Kutu kepala juga boleh tahan terhadap ubat OTC, atau juga menjadi produk yang tidak berkesan. Sekiranya demikian, anda boleh meminta preskripsi doktor, biasanya doktor akan memberikan produk berikut:

1. Benzil alkohol (Ulesfia)

Walaupun tidak beracun untuk kutu, ubat yang satu ini dapat membunuh kutu dengan menutup udara untuk kutu. Kesan sampingan penggunaan ubat ini seperti kemerahan dan gatal-gatal pada kulit kepala. Ubat ini tidak boleh digunakan pada kanak-kanak di bawah umur 6 bulan.

2. Ivermectin (Sklice)

Mengandungi racun untuk kutu dan boleh digunakan untuk kanak-kanak di bawah 6 bulan. Cara menggunakannya juga mudah, cukup gunakan selepas mencuci syampu, dan biarkan selama 10 minit kemudian bilas.

3. Spinosad (Natroba)

Ubat ini membunuh kutu dan nits dan biasanya tidak memerlukan rawatan berulang. Semasa menggunakan Spinosad, pastikan rambut anda kering, dan bilas dengan air suam selepas 10 minit. Ubat satu ini boleh digunakan untuk kanak-kanak berumur 4 tahun ke atas.

4. Malathion

Ubat satu ini mempunyai kandungan alkohol yang tinggi, jadi jika anda menggunakan ubat yang satu ini, jangan gunakannya pengering rambut atau berhampiran dengan api.

Untuk aplikasi, sapukan ke seluruh rambut dan kulit kepala, setelah 8 atau 12 jam, hanya bilas dan keringkan secara semula jadi.

Selain menggunakan ubat-ubatan, sehingga kutu hilang sepenuhnya, anda juga boleh menggunakan kaedah semula jadi seperti berikut:

1. Sikat basah

Sikat basah menggunakan sisir halus, adalah salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan kutu. mengikut Sumber Dipercayai Jurnal Perubatan Britain, kaedah ini mempunyai faedah seperti menjadikan kutu lebih kelihatan, dan membezakannya dari kelemumur.

Anda boleh menggunakan perapi atau minyak zaitun untuk menjadikan rambut anda basah. Sikat semua helai rambut dari kulit kepala hingga hujung rambut, sekurang-kurangnya 2 kali.

Anda harus mengulangi proses ini setiap 3 hingga 4 hari selama beberapa minggu.

2. Menggunakan minyak pati

Terdapat beberapa minyak pati yang terbukti berkesan menyingkirkan serangga parasit ini dengan mencekiknya.

Beberapa minyak pati yang boleh anda gunakan termasuk:

 • Minyak lavender
 • Minyak kayu putih
 • Minyak Pudina
 • Minyak adas

Campurkan 2 auns minyak zaitun dengan 15 hingga 20 tetes minyak pati. Sapukan campuran ini ke kulit kepala dengan menggunakan bola kapas. Biarkan pada kulit kepala dan rambut anda semalaman, sekurang-kurangnya 12 jam. Sikat dan syampu, bilas, dan ulangi.

Tidak ada kajian yang mencukupi untuk mengesahkan bahawa minyak pati selamat untuk kanak-kanak.

3. Bersihkan kawasan rumah

Sebagai langkah berjaga-jaga, jika anda mempunyai kutu, bersihkan peralatan yang telah digunakan, seperti bantal, permaidani, sprei, dan sebagainya.

Kaedah yang berkesan untuk membersihkan barang keperluan rumah adalah mencucinya di dalam air panas, sekurang-kurangnya 130 ° F (54 ° C), meletakkannya di dalam pengering panas selama 15 minit atau lebih.

Anda juga boleh meletakkan barang yang akan dibersihkan dalam beg plastik kedap udara dan biarkan selama dua minggu untuk membunuh kutu dan nits.

Jangan lupa membersihkan sikat dan aksesori rambut dengan merendamnya dalam air sabun panas selama lima hingga 10 minit. Bersihkan juga lantai dengan pembersih vakum atau sapu hingga beberapa kali.

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan kutu kepala, semasa melakukan penyelenggaraan, penting bagi kita untuk memperhatikan arahan dengan teliti dan tepat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!