Kesihatan

5 Manfaat Penyusuan Ibu untuk Ibu: Menurunkan Berat Badan untuk Mencegah Kemurungan

Bukan hanya untuk bayi, faedah penyusuan ibu untuk kesihatan juga sangat besar dalam jangka masa panjang dan pendek. Apa-apa, ya?

Nah, untuk mengetahui lebih lanjut, mari kita lihat penjelasan berikut mengenai manfaat penyusuan susu ibu untuk ibu!

Baca juga: Gejala HIV: Mulut Kering hingga Melepuh!

Apakah faedah penyusuan susu ibu untuk ibu?

Dipetik dari Garis KesihatanSusu ibu memberikan pemakanan yang optimum kepada bayi kerana mudah dicerna oleh badan.

Perlu diingat, ketika menyusu badan akan melepaskan oksitosin, yang merupakan bahan kimia yang menenangkan yang membantu rahim kembali mengembalikan ke ukuran normal. Nah, beberapa kelebihan penyusuan susu ibu untuk ibu yang perlu diketahui, iaitu:

Membantu menurunkan berat badan

Semasa menyusu, sebilangan wanita mungkin mengalami penurunan berat badan. Walaupun penyusuan susu ibu meningkatkan keperluan tenaga ibu sekitar 500 kalori sehari, keseimbangan hormon badan sangat berbeza dari biasa.

Satu kajian menyatakan bahawa untuk 3 bulan pertama setelah melahirkan, ibu yang menyusui menurunkan berat badan lebih rendah daripada yang tidak.

Namun, setelah 3 bulan menyusu, kemungkinan ibu menyusu akan mengalami peningkatan pembakaran lemak.

Memulihkan ukuran rahim selepas melahirkan anak

Salah satu kelebihan penyusuan susu ibu adalah dapat membantu pengecutan rahim. Semasa mengandung, rahim akan tumbuh dengan cepat, dari ukuran pir hingga memenuhi hampir seluruh ruang perut.

Setelah melahirkan, rahim wanita menjalani proses yang dikenali sebagai penyerapan, iaitu proses untuk membantunya kembali ke ukuran semula. Tubuh akan mengeluarkan hormon oksitosin dalam jumlah tinggi semasa bersalin untuk membantu melahirkan bayi dan mengurangkan pendarahan.

Nah, oksitosin ini juga dapat meningkat semasa menyusu yang akan mendorong pengecutan rahim sehingga ukurannya kembali normal.

Satu kajian menunjukkan bahawa ibu yang menyusui secara amnya mengalami penurunan kehilangan darah setelah melahirkan dan penglibatan rahim yang lebih cepat.

Menurunkan risiko kemurungan

Penyelidikan menunjukkan bahawa kemurungan postpartum dapat berkembang sejurus selepas melahirkan dan akan mempengaruhi sekitar 15 peratus ibu. Wanita yang menyusui mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami kemurungan postpartum.

Nah, ibu-ibu yang mengalami kemurungan postpartum lebih awal selepas melahirkan lebih cenderung mengalami masalah penyusuan. Salah satu perubahan yang paling ketara ialah peningkatan jumlah oksitosin yang dihasilkan semasa kelahiran dan penyusuan.

Oxytocin mempunyai kesan anti-kegelisahan jangka panjang yang juga dapat meningkatkan ikatan dengan kesan pada kawasan otak tertentu.

Mengurangkan risiko penyakit tertentu

Manfaat utama penyusuan susu ibu adalah bahawa ia memberikan perlindungan jangka panjang terhadap barah dan pelbagai penyakit lain.

Sebenarnya, wanita yang menyusui lebih dari 12 bulan sepanjang hayatnya mempunyai risiko 28 peratus lebih rendah terkena barah payudara dan ovari.

Kajian terbaru juga menunjukkan bahawa penyusuan susu ibu dapat melindungi daripada sindrom metabolik, sekumpulan keadaan yang meningkatkan risiko penyakit jantung dan masalah lain.

Di samping itu, wanita yang menyusui selama 1-2 tahun sepanjang hidupnya mempunyai risiko 10-50 peratus lebih rendah untuk menghidap pelbagai penyakit. Contohnya, tekanan darah tinggi, artritis, lemak darah tinggi, dan diabetes jenis 2.

Baca juga: Senarai Jenis Kanser dengan Kes Paling Banyak di Indonesia, Ingin Tahu Apa?

Mengatur kitaran haid setelah melahirkan

Manfaat menyusui ibu yang seterusnya adalah bahawa ia dapat membantu mengatur ovulasi dan kitaran haid setelah melahirkan. Penangguhan kitaran haid juga sering digunakan sebagai kontraseptif semula jadi.

Namun, perhatikan bahawa ini mungkin bukan kaedah kawalan kelahiran yang benar-benar berkesan, ya.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!