Kesihatan

Melancap Boleh Menghambat Pertumbuhan Remaja, Betul atau Tidak?

Melancap adalah aktiviti seksual yang secara amnya dilakukan tanpa melibatkan orang lain. Aktiviti ini boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja, termasuk remaja. Pada remaja, tidak sedikit yang bertanya sama ada melancap menghalang pertumbuhan badan atau tidak.

Jadi, adakah melancap adalah perkara biasa jika dilakukan semasa remaja? Dan, adakah benar bahawa ia boleh memberi kesan negatif pada pertumbuhan badan? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Apa itu melancap?

Dipetik dari Web MD, Melancap adalah rangsangan alat kelamin yang dilakukan secara bebas, biasanya bertujuan untuk mencapai puncak gairah seksual atau klimaks yang sering disebut sebagai orgasme.

Melancap biasanya dilakukan dengan menyentuh, membelai, atau mengurut organ kemaluan seperti zakar atau kelentit sehingga orgasme berlaku. Sebilangan wanita juga melancap dengan bantuan alat atau mainan seks, sebagai penggetar.

Menurut kajian oleh beberapa penyelidik di Amerika Syarikat, melancap adalah aktiviti yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja. Tidak hanya terhad pada jantina, tetapi juga usia. Ya, melancap juga perkara biasa bagi remaja selepas baligh.

Baca juga: Seks Boleh Membuat Anda Tidur Lebih Baik dan Lebih Sedap, Benarkah?

Melancap semasa remaja, normal atau tidak?

Melancap adalah aktiviti yang sangat normal. mengikut Keibubapaan Terancang, walaupun kebanyakan orang cenderung untuk tidak membincangkannya di khalayak ramai, tetapi hampir semua orang melakukannya.

Pada remaja, ia juga bukan sesuatu yang dilarang. Melancap boleh menjadi cara atau tingkah laku remaja dalam mempraktikkan kehidupan seks mereka. Bukan hanya lelaki, menurut penyelidikan, banyak gadis remaja (berumur 14-17 tahun) juga mengaku telah melakukannya.

Kesihatan Kanak-kanak dijelaskan, kanak-kanak dan remaja mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi, termasuk badan mereka sendiri. Pada remaja, melancap adalah tingkah laku seksual yang selamat. Di sini, peranan ibu bapa diperlukan untuk memberikan pendidikan yang betul.

Kerana, pada usia 14 hingga 17 tahun, rasa ingin tahu remaja berada di puncaknya. Sekiranya tidak diarahkan oleh ibu bapa, terdapat beberapa kesan buruk yang boleh berlaku, seperti:

  • Sibuk dengan kandungan pornografi
  • Melakukan aktiviti seksual dengan anak-anak yang jauh lebih muda
  • Memaksa orang lain melakukan aktiviti seksual bersama, ini boleh dikategorikan sebagai jenayah atau kejahatan

Adakah benar bahawa melancap menghalang pertumbuhan tinggi badan?

Tidak sedikit orang yang bertanya sama ada melancap menghalang pertumbuhan tubuh remaja atau tidak. Kerana, akil baligh adalah masa ketika tubuh akan mengalami tahap pertumbuhan terbaik. Sebelum 18 tahun, tulang akan terus tumbuh dan mempengaruhi ketinggian.

Jadi, adakah benar bahawa melancap menghalang pertumbuhan badan remaja? Jawapannya ialah tidak. Menurut penjelasan Robyn Miller, MD, pakar kesihatan kanak-kanak di Amerika Syarikat, melancap sama sekali tidak akan mengganggu pertumbuhan seseorang.

Melancap adalah aktiviti seksual yang berkaitan dengan organ kelamin, ia tidak ada kaitan dengan proses pertumbuhan tinggi badan.

Anggapan bahawa melancap menghalang pertumbuhan adalah mitos yang telah tersebar, seperti khabar angin mengenai kesannya terhadap masalah mental dan mencetuskan kebutaan.

Had normal untuk melancap

Tidak sedikit orang, termasuk remaja, yang bimbang tentang melancap berlebihan. Sebenarnya, tidak ada batasan ketika melancap dianggap tidak normal. Sebenarnya, seseorang mungkin dapat melakukannya lebih dari sekali sehari, dan itu adalah perkara biasa.

Melancap dianggap masalah jika mengganggu aktiviti harian, seperti pergi ke sekolah, bekerja, bergaul dengan rakan dan keluarga, dan aktiviti lain. Selagi tidak ada aktiviti yang terganggu, melancap adalah perkara yang biasa dilakukan.

Kelebihan dan kekurangan melancap

Percaya atau tidak, ternyata melancap mempunyai banyak faedah untuk tubuh, anda tahu. Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, Melancap boleh memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental, seperti:

  • Melegakan tekanan
  • Meningkatkan kualiti tidur
  • Melegakan kesakitan
  • Meningkatkan mood atau mood
  • Memberi ketenangan dan kelonggaran
  • Melegakan kekejangan haid

Namun, melancap yang dilakukan terlalu kerap juga dipercayai dapat mengurangkan dorongan seks ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan. Contohnya, alat kelamin menjadi kurang sensitif terhadap rangsangan yang diberikan oleh pasangan.

Nah, itu adalah tinjauan sama ada melancap menghalang pertumbuhan badan atau tidak. Walaupun mempunyai manfaat fizikal dan mental, pastikan melancap tidak mengganggu aktiviti utama anda, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!