Kesihatan

Ranitidine

Asid perut yang berlebihan biasanya dapat diatasi dengan mengambil ubat yang mempunyai kesan menurunkan asid perut. Salah satu jenis ubat yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah ini adalah ranitidine.

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan pengeluaran asid perut berlebihan dalam badan.

Sebahagian daripada mereka makan terlalu banyak makanan yang mempunyai kandungan lemak tinggi, merokok, minum kopi, berlebihan berat badan, atau tekanan.

Untuk apa ranitidine?

Ranitidine berada dalam kumpulan ubat yang dikenali sebagai Penyekat Histamine-2. Kumpulan ubat ini berfungsi dengan mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut.

Ubat ini digunakan untuk merawat asid perut yang berlebihan. Terdapat beberapa keadaan perubatan yang boleh dirawat oleh ubat ini, seperti sindrom Zollinger-Ellison, radang usus dan perut, ulser peptik, Penyakit Refluks gastroesofagus (GERD), dan ulser perut.

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet, sirap, dan suntikan. Zantac adalah jenama terkenal untuk ubat ini. Ubat ini juga boleh digunakan dengan ubat lain, tetapi harus berhati-hati.

Untuk GERD, ubat ini biasanya digunakan untuk rawatan jangka pendek.

Walau bagaimanapun, jika anda mengambil ubat ini untuk keadaan perubatan yang lain, anda mungkin boleh mengambilnya untuk rawatan jangka panjang, tetapi sudah tentu ini berdasarkan nasihat doktor anda.

Apakah fungsi dan faedah ranitidine?

Ubat ini berfungsi dengan menyekat reseptor H2 yang menghentikan sel daripada menghasilkan asid perut yang berlebihan. Reseptor H2 terdapat pada sel di lapisan perut.

Histamin yang merupakan bahan kimia badan semula jadi biasanya bertindak pada reseptor ini menyebabkan mereka menghasilkan asid perut untuk membantu mencerna makanan.

Ubat ini membantu melegakan gejala gangguan pencernaan yang disebabkan oleh asid perut yang berlebihan. Bukan hanya itu, ubat ini juga dapat mengurangkan aliran balik asid ke dalam badan paip makanan yang boleh menyebabkan gejala pedih ulu hati dan kerosakan pada paip makanan (esofagitis).

Dengan mengurangkan jumlah asid perut di perut dan duodenum, ubat ini dapat menyembuhkan ulser peptik. Bukan hanya itu, ubat ini juga dapat membantu menghentikan perkembangan bisul jika anda juga mengambil ubat anti-radang.

Baca juga: Apabila Asid Perut Meningkat, Tubuh Akan Memberi Siri Isyarat Ini

Jenama dan harga ubat ranitidin

Ranitidine boleh didapati dalam bentuk generik dan juga di bawah beberapa tanda dagangan lain, seperti berikut:

Nama ubat generik:

 • Tablet Ranitidine 150 mg, dapat dibeli dengan harga sekitar Rp 400 per tablet

Tanda dagangan lain:

 • Tablet Graseric 150 mg, dapat dibeli dengan harga sekitar Rp 500 per tablet
 • Tablet Gastridin 150 mg, dapat dibeli dengan harga sekitar Rp 7.800 per tablet
 • Tablet Ranivel 150 mg, dapat dibeli dengan harga sekitar Rp 7.000 per tablet
 • Tablet Tyran 150 mg, dapat dibeli dengan harga sekitar Rp 7.000 per tablet

Bagaimana cara mengambil ranitidine?

Ambil ubat ini mengikut arahan pada label pembungkusan dalam produk, anda juga boleh mengambil ubat ini mengikut cadangan yang diberikan oleh doktor.

Ubat ini biasanya diambil 1-2 kali sehari. Dalam keadaan yang lebih serius, ubat ini boleh diminum 4 kali sehari.

Anda boleh mengambil ubat ini selepas atau sebelum makan. Tetapi, jika anda sering mendapat simptom setiap kali anda memakannya selepas makan. Anda boleh mengambilnya 30 minit atau 60 minit sebelum makan.

Berapakah dos ranitidine?

Dos dan jangka masa penggunaan boleh dipengaruhi oleh usia, keadaan perubatan, beberapa keadaan yang anda alami, penggunaan ubat lain, dan reaksi terhadap penggunaan dos awal.

Sangat disyorkan untuk berjumpa doktor sebelum anda mengambil ubat ini. Ini supaya anda mendapat dos yang tepat dan selamat mengikut keadaan yang anda alami.

Berikut adalah dos ranitidine yang disyorkan dalam bentuk tablet:

Dos untuk orang dewasa (17-64 tahun)

Rawatan ulser usus aktif boleh mengambil 150 mg 2 kali sehari atau 300 mg diambil 1 kali sehari. Sekiranya anda mengambil satu dos, ambil selepas makan malam atau sebelum tidur. Dos penyelenggaraan adalah 150 mg sekali sehari.

Pada orang dewasa untuk rawatan ulser peptik, boleh memakan sebanyak 150 mg 2 kali sehari. Dos penyelenggaraan adalah 150 mg sekali sehari.

Dos dewasa untuk rawatan Penyakit Gastroesophageal Reflux (GERD) ialah 150 mg diambil 2 kali sehari.

Dalam rawatan esofagus erosif, orang dewasa harus minum 150 mg 4 kali sehari. Untuk dos pemeliharaan 150 mg 2 kali sehari.

Pada orang dewasa yang mempunyai keadaan hipersecretori dos biasa adalah, 150 mg 2 kali sehari. Dos ini juga dapat dinaikkan mengikut nasihat doktor. Penggunaan maksimum ialah 6,000 mg (atau 6 g) sehari.

Dos ranitidine untuk kanak-kanak (1 bulan-16 tahun)

Untuk rawatan ulser peptik aktif pada kanak-kanak, dos umum biasanya 2-4 mg / kg berat badan diambil 2 kali sehari. Dos maksimum ialah 300 mg sehari. Untuk pemeliharaan dos 2-4 mg / kg sekali sehari.

Dos untuk ulser peptik pada kanak-kanak harus diberikan 2-4 mg / kg berat badan 2 kali sehari. Untuk pemeliharaan dos 2-4 mg / kg sekali sehari.

Dos untuk rawatan Penyakit Gastroesophageal Reflux (GERD), 5-10 mg / kg berat badan sehari dan dibahagikan kepada 2 dos (2 kali)

Dos untuk esofagus erosif adalah 5-10 mg / kg berat badan setiap hari dan dibahagikan kepada 2 dos (2 kali).

Belum disahkan bahawa ubat ini selamat digunakan oleh kanak-kanak di bawah 18 tahun yang mempunyai keadaan hipersecretori.

Adakah ranitidine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Ranitidine dikelaskan sebagai kategori B mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA). Ini bermaksud bahawa ranitidin termasuk dalam ubat yang tidak berisiko bagi wanita hamil dalam beberapa kajian.

Sementara itu, bagi ibu yang menyusui, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sekiranya anda ingin mengambil ubat ini. Ini kerana ubat ini boleh masuk ke dalam susu ibu.

Apakah kemungkinan kesan sampingan ranitidine?

Sama seperti kebanyakan ubat, ranitidin juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Beberapa kesan sampingan biasa yang boleh disebabkan oleh ubat ini adalah:

 • Sakit kepala
 • Mengantuk dan pening
 • Mengalami masalah tidur (insomnia)
 • Payudara bengkak atau lembut (pada lelaki)
 • Mual, muntah, sakit perut
 • Cirit-birit atau sembelit

Berhenti menggunakan ubat ini jika anda mengalami kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Sakit perut dan hilang selera makan
 • Air kencing gelap
 • Jaundis (menguning kulit atau mata)
 • Demam, menggigil, batuk dengan lendir
 • Sakit dada dan sesak nafas
 • Denyutan jantung tidak teratur
 • Kulit yang lebam atau mudah berdarah
 • Masalah lain dengan kulit dan rambut

Sekiranya kesan sampingan ini berterusan, anda harus segera menghubungi doktor anda untuk mendapatkan bantuan yang tepat.

Amaran dan amaran Ranitidine

Ranitidine sememangnya ubat yang boleh digunakan untuk merawat asid perut yang berlebihan. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh digunakan secara sembarangan.

Untuk mengelakkan interaksi yang mungkin berlaku, pastikan anda memberitahu doktor mengenai ubat, vitamin, atau ramuan yang anda juga ambil.

Terdapat beberapa ubat yang boleh menyebabkan interaksi ketika diambil bersama dengan ranitidine, termasuk:

Dadah yang tidak boleh digunakan dengan ranitidine

 • Delavirdin: Jangan gunakan delavirdin bersamaan dengan ranitidine. Melakukannya boleh mendatangkan bahaya yang serius. Ranitidine mengurangkan tahap delavirdin dalam badan. Ini menyebabkan delavirdin tidak berfungsi dengan baik

Risiko kesan sampingan kerana interaksi ubat lain

Mengambil ranitidine dengan mana-mana ubat berikut boleh meningkatkan risiko kesan sampingan ini:

 • Procainamide: Sekiranya ranitidine diambil dalam dos tinggi bersama dengan procainamide, ia boleh menyebabkan kesan sampingan dari procainamide
 • Warfarin: Risiko pendarahan atau pembekuan darah meningkat jika ubat ini diambil dengan warfar.
 • Midazolam dan Triazolam: Sekiranya ubat ini diambil dengan midazolam atau triazolam, ia boleh meningkatkan risiko mengantuk yang berpanjangan dan berpanjangan
 • Glipizide: Mengambil ubat ini bersama dengan glipizide akan meningkatkan risiko gula darah rendah

Ranitidine dan ubat-ubatan Penyekat H2

Kami mengesyorkan bahawa jika anda ingin menggunakan ranitidine sebagai rawatan, elakkan mengambilnya bersama dengan ubat lain yang juga mengandungi Penyekat H2, sebagai contoh:

 • Cimetidine
 • Famotidine
 • Nizatidine

Amaran sebelum mengambil ranitidine

Agar ubat ini selamat untuk dimakan, anda juga harus memperhatikan amaran berikut:

 • Sebelum mengambil ubat ini, anda harus memberitahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda alah kepada ubat ini atau Penyekat H2 yang lain
 • Beritahu doktor atau ahli farmasi mengenai sejarah perubatan anda, terutamanya jika anda mempunyai gangguan darah tertentu (porphyria), gangguan sistem imun, gangguan fungsi ginjal, masalah hati, penyakit paru-paru, dan masalah perut yang lain.
 • Beberapa gejala mungkin menunjukkan keadaan yang serius. Beritahu doktor anda jika anda mengalami pedih ulu hati dengan rasa ringan / berpeluh / pening, sakit dada / rahang / lengan / bahu (terutamanya jika disertai sesak nafas dan berpeluh yang tidak biasa), dan penurunan berat badan

Perkara-perkara yang telah disebutkan di atas tentunya mesti selalu dipertimbangkan. Sekiranya anda ingin lebih selamat dalam mengambil ubat ini, sangat disyorkan untuk berjumpa doktor, atau anda juga boleh meminta ahli farmasi.

Bentuk dos ranitidine

Terdapat beberapa pilihan untuk ranitidine dalam bentuk tablet dan tablet larut. Untuk tablet itu sendiri terdapat 75 mg, 150 mg, dan 300 mg. Untuk tablet larut, terdapat 150 mg dan 300 mg yang hanya tersedia dengan preskripsi doktor.

Sekiranya anda mengambil tablet larut, sebaiknya larutkan tablet dalam setengah gelas air, jangan gunakan susu, minuman ringan, atau jus. Tunggu ubat larut sepenuhnya, kemudian segera minum.

Sekiranya anda terlepas dos, ambil secepat yang anda ingat. Walau bagaimanapun, jika sudah hampir dengan masa dos seterusnya, lebih baik melangkau dos yang tidak dijawab dan mengambil dos seterusnya pada waktu yang ditentukan.

Perkara yang perlu diingat adalah tidak mengambil dua kali ganda kerana ini akan sangat berbahaya. Simpan ubat ini pada suhu bilik, jauh dari kelembapan, panas dan cahaya.

Ranitidine ditarik dari peredaran

Adakah anda tahu bahawa pada bulan Oktober 2019, ranitidine ditarik dari edaran? Melalui laman web rasminya, BPOM menjelaskan mengenai penarikan tersebut. Sebabnya adalah kerana terdapat maklumat bahawa ranitidine tercemar dengan N-Nitrosodimethylamine (NDMA).

Sekiranya benar bahawa terdapat pencemaran NDMA, maka menurut BPOM, ranitidine tidak selamat untuk dimakan. Ini kerana dalam jumlah tertentu, NDMA dapat meningkatkan risiko barah, alias karsinogenik.

Oleh itu, BPOM menyatakan bahawa ranitidin ditarik dari peredaran. BPOM mengatakan bahawa keputusan untuk menarik ranitidin dari peredaran juga dibuat oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA AS) dan Agensi Perubatan Eropah (EMA).

Sebulan setelah ranitidine ditarik dari peredaran, BPOM sekali lagi mengumumkan keselamatan ubat ini. Menurut BPOM, Ranitidine masih selamat untuk dimakan selagi tidak melebihi nilai ambang untuk pencemaran NDMA, yang tidak melebihi 96 mg / hari.

Kemudian, menurut BPOM, ranitidine juga dinilai untuk risiko dan ujian makmal untuk kemungkinan. Akibatnya, terdapat 37 nama atau tanda dagangan ranitidine yang mungkin diedarkan semula.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.