Kesihatan

Sakit semasa Ejakulasi? 7 Sebab & Cara Mengatasinya!

Kemunculan kesakitan semasa ejakulasi boleh mengganggu aktiviti seksual. Sekiranya tidak diperiksa, ia juga boleh mempengaruhi hubungan anda dengan pasangan anda. Penting untuk mengetahui apa penyebabnya supaya mudah mengatasinya.

Jadi, apakah perkara-perkara yang boleh membuat ejakulasi menyakitkan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Sakit semasa ejakulasi, adakah itu normal?

Dalam dunia perubatan, ejakulasi yang menyakitkan disebut dysorgasmia atau orgasmalgia. Keadaan boleh berlaku dengan kesakitan ringan atau teruk, semasa atau selepas ejakulasi. Sebenarnya, rasa sakit dapat memancar ke zakar, skrotum, dan bahagian di sekitarnya.

Bercakap tentang normal atau tidak, kesakitan semasa ejakulasi tidak jarang berlaku. Ini kerana keadaan ini dapat menunjukkan masalah dengan sistem pembiakan.

Punca kesakitan semasa ejakulasi

Terdapat banyak perkara yang boleh mencetuskan kesakitan semasa ejakulasi. Bermula dari masalah dengan prostat, gangguan saraf, hingga faktor psikologi. Berikut adalah beberapa penyebab ejakulasi yang menyakitkan yang perlu anda ketahui:

1. Keradangan prostat

Ejakulasi yang menyakitkan boleh disebabkan oleh masalah pada prostat, kelenjar di dekat pundi kencing. Prostatitis, misalnya, boleh membuat prostat membengkak kerana aktiviti keradangan.

Pembengkakan sering dipicu oleh jangkitan saluran kencing dan kerosakan saraf. Bukan hanya prostatitis, pembesaran prostat atau BPH (Hiperplasia prostat jinak) juga boleh menyebabkan kesakitan semasa ejakulasi.

Khusus untuk kes BPH, lelaki yang menderita biasanya mengalami gejala lain seperti sakit ketika membuang air kecil dan sukar membuang air kecil.

2. Kanser prostat

Walaupun sering tidak bergejala, lelaki dengan barah prostat dapat merasakan kesakitan ketika ejakulasi. Tidak hanya itu, gejala lain yang juga muncul termasuk disfungsi ereksi, darah dalam air kencing atau air mani, hingga masalah ketika membuang air kecil.

Baca juga: Mesti Tahu! Ini adalah 6 Gejala Kanser Prostat pada Usia Muda yang Sering Diabaikan

3. Kesan operasi

Beberapa jenis pembedahan boleh mencetuskan sejumlah kesan sampingan, termasuk ejakulasi yang menyakitkan. Prostatektomi, misalnya, adalah prosedur untuk membuang sebahagian atau seluruh tisu prostat dan sekitarnya.

Prosedur ini biasanya digunakan untuk merawat barah. Selain kesakitan semasa orgasme, operasi juga boleh menyebabkan kesan lain seperti disfungsi ereksi dan sakit pada zakar atau testis.

4. Masalah dengan vesikel mani

Vesikel mani adalah kelenjar di mana sperma bercampur dengan air mani sebelum dikeluarkan semasa orgasme. Masalah dengan kelenjar boleh menyebabkan kesakitan semasa ejakulasi. Salah satunya adalah pertumbuhan yang sangat sukar yang disebut batu.

5. Jangkitan kelamin

Jangkitan kelamin (STI) boleh menyebabkan kesakitan semasa ejakulasi, anda tahu. Rasa sakit boleh seperti sensasi terbakar atau kesakitan yang sengit. Tidak hanya semasa ejakulasi, tetapi juga terjadi ketika membuang air kecil. Chlamydia dan trichomoniasis adalah dua STI yang mempunyai gejala ini.

Baca juga: 13 Jenis Penyakit Menular Seksual dan Gejala yang Menyertainya

6. Gangguan saraf

Tidak ramai orang tahu bahawa gangguan pada saraf boleh menyebabkan kesakitan semasa orgasme. Salah satunya ialah diabetes. Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, Orang yang menghidap diabetes sangat berisiko mengalami ejakulasi yang menyakitkan.

Bukan hanya itu, kecederaan fizikal juga boleh membahayakan saraf sehingga menyebabkan sensasi luar biasa semasa ejakulasi.

7. Faktor psikologi

Faktor psikologi sebenarnya boleh menyebabkan kesakitan semasa ejakulasi. Depresi, tekanan, kegelisahan, dan tekanan dapat muncul sebagai gejala fizikal, termasuk orgasme yang menyakitkan.

Bagaimana mengatasinya?

Rawatan untuk ejakulasi yang menyakitkan bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya anda berjumpa doktor, pemeriksaan penuh yang merangkumi kaunseling mengenai kesihatan mental mungkin dilakukan.

Doktor juga mungkin bertanya mengenai penggunaan ubat-ubatan semasa dan masa lalu, serta sejarah jangkitan kelamin. Sekiranya diperlukan, pemeriksaan pelvis dan prostat dapat dilakukan untuk mengesan masalah pada organ ini.

Berikut adalah beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat kesakitan semasa ejakulasi:

  • Antibiotik untuk merawat jangkitan prostat atau STI yang disebabkan oleh bakteria
  • Pembedahan untuk merawat barah dan masalah prostat lain
  • Perubahan psikoterapi dan gaya hidup untuk merawat masalah psikologi
  • Kerosakan saraf mungkin tidak dapat dipulihkan, tetapi doktor dapat mencegahnya menjadi lebih teruk
  • Terapi seks
  • Latihan lantai panggul untuk menguatkan otot yang terlibat dalam ejakulasi
  • Penghilang rasa sakit dan penenang otot

Nah, itulah tinjauan mengenai kemunculan kesakitan semasa ejakulasi beserta penyebabnya dan bagaimana mengatasinya. Sekiranya anda mengalami situasi ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!