Kesihatan

Jangan membesar-besarkan! Ini adalah keperluan yang tepat untuk vitamin C semasa pandemi

Pengambilan vitamin yang mencukupi dalam badan adalah perkara penting untuk dilakukan, terutamanya semasa wabak seperti sekarang. Ini dilakukan untuk meningkatkan imuniti.

Nah, salah satu vitamin yang tidak boleh anda lewatkan adalah vitamin C.

Vitamin C memberikan kebaikan untuk badan. Walau bagaimanapun, penggunaannya tidak boleh dilakukan secara berlebihan. Jadi, berapa banyak keperluan yang tepat untuk vitamin C semasa wabak?

Baca juga: Dengar, ini adalah perbezaan gejala COVID-19 pada orang yang telah diberi vaksin dan mereka yang belum

Ketahui mengenai vitamin C

Vitamin C adalah nutrien penting yang mempunyai peranan penting untuk tubuh. Ia adalah antioksidan kuat, yang dapat meneutralkan radikal bebas dan membantu mencegah atau memperbaiki kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.

Selain itu, vitamin C juga terlibat dalam sejumlah proses biokimia, yang kebanyakannya berkaitan dengan sistem kekebalan tubuh. Vitamin C itu sendiri boleh didapati dari makanan atau makanan tambahan.

Vitamin C dan sistem imun

Dipetik dari halaman Garis KesihatanVitamin C boleh mempengaruhi sistem imun dengan beberapa cara. Aktiviti antioksidannya dapat mengurangkan keradangan di dalam badan. Sebaliknya, ini dapat membantu meningkatkan fungsi imun.

Sebaliknya, vitamin C juga dapat menjaga kulit yang sihat dengan meningkatkan pengeluaran kolagen, yang membantu kulit berfungsi sebagai penghalang berfungsi untuk mencegah sebatian berbahaya memasuki tubuh.

Bukan hanya itu, vitamin C juga mampu meningkatkan aktiviti fagosit, iaitu sel imun yang dapat 'menelan' bakteria dan zarah berbahaya yang lain.

Selain itu, vitamin C juga dapat mendorong penyebaran limfosit, yang merupakan sejenis sel imun yang meningkatkan antibodi yang beredar, protein yang dapat menyerang bahan asing atau berbahaya dalam darah.

Baca juga: Peranan Omega-3 untuk Tubuh, Salah satunya Mengatasi 'Ribut Sitokin'

Berapa banyak vitamin C yang diperlukan semasa pandemik?

Pada dasarnya, keperluan untuk vitamin C setiap hari berbeza-beza, bergantung kepada beberapa faktor, salah satunya adalah jantina. Pada wanita keperluan vitamin C adalah 75 mg sehari. Bagi lelaki, itu adalah 90 mg sehari.

Lalu bagaimana dengan keperluan vitamin C semasa pandemik? Berkaitan dengan ini, Ketua Ikatan Ahli Pemakanan Sukan Indonesia (ISNA), Rita Ramayulis, DCN, MKes juga memberikan penjelasan.

Menurut Rita, dalam keadaan keadaan tekanan tinggi, kerja berat, keletihan, atau bahkan ketika kita berada dalam tahap pendedahan yang tinggi terhadap virus, itu membuat kita bimbang sama ada sistem imun dapat menangkal (virus) atau tidak.

Oleh itu, Rita mengatakan pemberian 500 hingga 1,000 mg vitamin C semasa wabak dibenarkan. Ini bertujuan untuk meningkatkan perlindungan tubuh semasa pandemi.

Pada dasarnya, pemberian dos vitamin C 500-1,000 mg masih dianggap selamat dan dibenarkan. Ini kerana vitamin C larut dalam air dengan baik.

Berapa kali harus dimakan semasa pandemik?

Oleh kerana dos yang dibenarkan lebih tinggi daripada had biasa, Rita mengesyorkan agar memperhatikan penggunaannya. Dia mencadangkan pengambilan vitamin C sekali sehari.

"Memang, satu hari hanya dapat dilakukan sekali, maksimum adalah 1.000. Sekiranya kita tidak jatuh sakit, hanya dalam situasi yang terdedah kepada virus yang tinggi. Sekiranya kita tidak memiliki paparan yang tinggi, dari sayur-sayuran dan buah, kita tidak perlu khawatir, "kata Rita, seperti dikutip dari detik.com.

Keperluan untuk vitamin C pada pesakit COVID-19

Mengenai keperluan vitamin C pada orang yang sakit atau dijangkiti COVID-19, keperluan atau dos vitamin C berbeza-beza. Kerana, itu bergantung pada gejala yang dialami, apakah gejalanya ringan atau parah.

"Jika dia dijangkiti, akan terlihat betapa ringannya gejala yang muncul. Kerana jika dia dijangkiti, penggunaan vitamin C di dalam tubuhnya akan meningkat tajam, ”jelasnya.

Selain itu, mengenai keperluan vitamin C pada pesakit COVID-19, sangat penting untuk berjumpa doktor terlebih dahulu.

Itulah beberapa maklumat mengenai keperluan vitamin C semasa wabak. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai COVID-19 atau keperluan vitamin C semasa wabak, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK?

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!