Kesihatan

Jenis Herpes yang mudah dijangkiti oleh wanita

Herpes pada wanita mempunyai simptom yang sangat serupa dengan yang dialami oleh lelaki. Biasanya, perbezaan utama dari gejala herpes terletak pada tempat lepuh pertama kali muncul.

Herpes adalah penyakit kelamin yang boleh menjangkiti orang lain dengan mudah. Baiklah, untuk mengetahui jenis herpes yang mudah dihidapi oleh wanita, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Adakah Darah Menstruasi Hitam Biasa? Mari Ketahui Sebilangan Sebabnya!

Jenis herpes

Menurut Pejabat Kesihatan Wanita atau OWH, herpes menyerang 1 dari 5 wanita berusia antara 14 dan 49 tahun. Dilaporkan dari Medical News Hari ini, terdapat dua jenis jangkitan virus yang biasa berlaku, iaitu virus herpes simplex tipe 1 atau HSV-1 dan virus herpes simplex tipe 2 atau HSV-2.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau WHO, HSV-1 di seluruh dunia mempengaruhi 3.7 bilion orang di bawah usia 50 tahun. Sementara itu, HSV-2 mempengaruhi 417 juta orang berusia antara 15 hingga 49 tahun.

Jangkitan herpes biasanya tidak simptomatik, tetapi dalam beberapa kes boleh menyebabkan tanda-tanda yang cukup ketara.

Jenis herpes yang biasa dihidapi oleh wanita

Nah, untuk herpes, yang sering terjadi pada wanita, berikut adalah beberapa jenis.

Herpes oral

Menurut WHO, HSV-1 sering berjangkit dan muncul sebagai herpes oral, yang mempengaruhi kawasan sekitarnya. Seseorang boleh bersentuhan dengan virus herpes jenis 1 melalui hubungan bukan seksual, seperti air liur orang yang dijangkiti.

Kerana virus ini sangat menular, kebanyakan orang telah dijangkiti dengan sekurang-kurangnya 1 subtipe herpes sebelum dewasa. Herpes oral atau oral mempunyai masa inkubasi, iaitu jangka masa antara kontak dengan virus dan munculnya gejala, iaitu 2 hingga 12 hari.

Kadang kala, jangkitan HSV-1 boleh menyebabkan herpes genital yang mempengaruhi kawasan kemaluan atau dubur. Jenis herpes pada wanita boleh merebak ke alat kelamin kerana seks oral.

Tanda dan gejala akan berlangsung selama 2 hingga 3 minggu, termasuk demam, keletihan, sakit otot, dan mudah marah. Selain itu, rasa sakit, terbakar, kesemutan, atau gatal di tempat jangkitan sebelum luka muncul.

Luka boleh berlaku di bibir, gusi, bahagian depan lidah, bahagian dalam pipi, tekak, dan atap mulut. Pada orang berusia remaja dan 20-an, herpes boleh menyebabkan sakit tekak dengan bisul dangkal dan lapisan kelabu pada amandel.

Herpes genital

Sebilangan orang menyebut HSV-2 sebagai herpes genital dan biasanya merebak semasa melakukan aktiviti seksual, termasuk dubur, vagina, atau oral. WHO menyatakan bahawa HSV-2 mempengaruhi lebih banyak wanita daripada lelaki kerana ia disebarkan dengan cekap atau sangat mudah.

Walaupun anda masih boleh menyebarkan jangkitan, anda mungkin tidak pernah menyedari bahawa anda mempunyai gejala jangkitan HSV. Sebaliknya, anda mungkin menyedari gejala dalam beberapa hari hingga minggu selepas hubungan awal.

Apabila gejala muncul segera setelah seseorang dijangkiti, mereka biasanya cenderung parah. Gejala akan bermula dengan lepuh kecil yang akhirnya pecah dan menghasilkan luka mentah yang menyakitkan yang berlangsung selama beberapa minggu.

Lepuh dan luka mungkin disertai dengan gejala seperti selesema dengan demam dan kelenjar getah bening yang bengkak. Beberapa gejala jangkitan herpes genital adalah kemerahan di sekitar alat kelamin, gatal-gatal atau kesemutan di sekitar alat kelamin dan dubur, dan rasa sakit kerana air kencing keluar dari luka.

Herpes zoster

Jenis herpes lain pada wanita adalah herpes zoster, yang disebabkan oleh virus varicella-zoster. Virus ini adalah virus yang sama yang menyebabkan cacar air.

Perlu diingat, setelah jangkitan cacar air berakhir, virus biasanya boleh hidup di sistem saraf selama bertahun-tahun sebelum kembali aktif.

Jangkitan virus ini dicirikan oleh ruam kulit merah yang boleh menyebabkan rasa sakit dan terbakar. Kayap biasanya muncul sebagai garis lepuh di satu sisi badan, biasanya pada batang, leher, atau muka.

Sebilangan besar kes kayap hilang dalam 2 hingga 4 minggu. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit atau CDC, herpes zoster jarang berlaku lebih dari sekali pada orang yang sama, tetapi sekitar 1 dari 3 orang dapat menghidap penyakit ini.

Baca juga: Gejala Awal Kanser Serviks: Pendarahan Tidak normal ke Sakit Pelvis

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!