Kesihatan

Takut Mual semasa Melancong? Inilah 5 Petua Yang Perlu Mencuba

Menjelang Hari Raya Idul Fitri, kita biasanya akan sibuk dengan rancangan untuk kembali ke kampung halaman. Salah satu persiapan yang harus kita lakukan adalah bagaimana mengatasi rasa loya ketika pulang untuk lebaran.

Tidak hanya jarak yang melelahkan, perjalanan ini juga sering harus dilalui dengan pergerakan yang tidak menyenangkan. Untuk itu, adalah idea yang baik untuk mengetahui cara mengatasi loya semasa pulang untuk lebaran.

Nah, berikut adalah beberapa petua yang patut dicuba untuk mengatasi rasa mual ketika pulang untuk lebaran nanti.

Apakah penyakit bergerak?

Penyakit bergerak adalah jenis penyakit bergerak, atau keadaan yang berlaku ketika otak tidak dapat memahami maklumat yang dihantar dari mata, telinga, dan tubuh.

Jumlah pergerakan sama ada di dalam kereta, kapal terbang, kapal, atau perjalanan di taman hiburan boleh membuat anda merasa mual dan ada juga yang muntah.

Penyakit bergerak, mabuk laut, atau mabuk udara adalah penyakit bergerak. Keadaan ini biasa berlaku bagi orang yang pulang dan melakukan perjalanan jauh.

Punca mual semasa dalam perjalanan

Perlu diingat bahawa setiap pergerakan yang kita buat akan ditanggapi secara serentak melalui jalan yang berbeza ke otak. Ada melalui mata, telinga dalam, lapisan kulit dan lain-lain.

Ia berbeza apabila loya berlaku, pada masa itu terdapat ketidakseimbangan isyarat ke otak sehingga tubuh bertindak balas dengan pening, mual, dan bahkan muntah.

Contohnya, jika anda pulang dengan kapal. Sekiranya dalam perjalanan anda hanya melihat ke bawah, telinga dalam akan terasa naik dan turun, sementara pandangan mata tetap statik. Nah, keadaan ini menyebabkan isyarat pergerakan ke otak tidak terkoordinasi.

Faktor pendorong loya ketika pulang untuk lebaran

Wanita dan kanak-kanak berumur dua hingga 12 tahun paling berisiko mengalami penyakit bergerak. Walaupun begitu, keadaannya boleh menyerang sesiapa sahaja.

Berikut adalah faktor-faktor yang boleh meningkatkan risiko penyakit bergerak:

 • Sejarah keluarga penyakit bergerak
 • Kawalan kelahiran hormon
 • Gangguan telinga dalam
 • Tempoh haid
 • Migrain
 • penyakit Parkinson
 • Kehamilan

Gejala penyakit bergerak ketika pulang untuk lebaran

Penyakit bergerak boleh mengejutkan sesiapa sahaja yang mengalaminya. Anda mungkin merasa sihat pada satu ketika dan tiba-tiba mengalami beberapa gejala.

Berikut adalah beberapa simptom biasa yang dialami semasa anda mengalami penyakit bergerak:

 • Peluh sejuk
 • Pening
 • Keletihan
 • Sakit kepala
 • Kerengsaan
 • Ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian
 • Peningkatan air liur, loya dan muntah
 • kulit pucat
 • Bernafas dengan pantas atau menghirup udara.

Cara mudah untuk mengatasi rasa loya ketika pulang untuk lebaran

Terdapat banyak cara yang boleh anda cuba sehingga anda dapat menikmati perjalanan pulang dengan selesa tanpa perlu berbuka puasa. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Mengatasi loya ketika pulang untuk lebaran dengan melihat ke luar tingkap

Melihat pemandangan di luar adalah salah satu helah utama untuk mengatasi rasa loya ketika pulang untuk lebaran. Penglihatan yang hebat dapat membantu mengimbangkan saraf untuk memberi isyarat yang betul ke otak.

Anda juga perlu mengatur semula kedudukan duduk anda agar selari dengan arah perjalanan. Sekiranya pulang menggunakan kereta, bersandar pada bahagian belakang tempat duduk supaya badan anda berasa selesa.

Selain itu, membuka beberapa tingkap untuk mendapatkan udara segar juga dapat mengurangkan perasaan ingin muntah ketika dalam perjalanan.

2. Kurangkan pengambilan makanan sebelum melakukan perjalanan

Perut yang terlalu kenyang akan menjadikan risiko loya semasa perjalanan lebih besar.

Ini kerana terlalu banyak makanan akan mendorong organ lain di dalam perut, menyebabkan mual.

Atas sebab ini, lebih baik mengelakkan makan berlebihan sebelum berangkat pulang. Cuba jangan makan makanan yang pedas, terlalu berminyak, atau mempunyai bau yang kuat.

Semua jenis makanan ini boleh menyebabkan mual di perut semasa anda dalam perjalanan pulang.

3. Elakkan membaca buku atau melihat alat

Menghabiskan masa untuk membaca atau melihat media sosial kelihatan menyeronokkan. Tetapi bagi anda yang sering mengalami masalah pergerakan, anda tidak boleh melakukan dua aktiviti ini semasa pulang ke rumah.

Membaca semasa dalam perjalanan akan menyukarkan mata, telinga, dan otak untuk mencerna maklumat pada masa yang sama. Inilah yang membuat otak bingung dalam menentukan tindak balas yang mesti diterima oleh badan sehingga anda merasa mual.

Anda boleh beralih ke buku audio, atau berbual dengan rakan sebagai aktiviti yang membuang masa ketika berada di dalam kenderaan.

4. Tidur dalam keadaan selesa

Pening yang muncul ketika berada di dalam kenderaan dapat dikurangkan dengan menutup mata anda sebentar.

Selain mengendurkan badan, tidur juga membantu keseimbangan sensor dalam badan menghantar isyarat yang betul ke otak. Posisikan badan dengan selesa. Sekiranya perlu, bawa bantal leher untuk menjadikan perjalanan lebih selesa.

5. Mengatasi loya ketika pulang untuk lebaran dengan minyak pati segar

Beberapa wangian suka minyak pati wangi halia, atau lavender juga dapat membantu mengatasi rasa mual ketika pulang Lebaran.

Petikan Garis Kesihatanaromaterapi menaip pudina Biasanya digunakan untuk merawat mual pada pesakit di hospital.

Terdapat banyak cara yang boleh anda cuba gunakan satu petua ini. Tetapi apa yang dianggap paling berisiko adalah menetes beberapa titiskan minyak pati ke mesin peresap.

Tempoh penggunaan maksimum minyak pati melalui mesin peresap adalah satu jam. Sekiranya ini tidak mungkin, anda boleh menyedut minyak pati terus dari botol semasa perjalanan.

Ubat untuk merawat loya ketika pulang untuk lebaran

Sebagai tambahan kepada beberapa petua di atas, anda juga boleh mengubati penyakit bergerak dengan ubat-ubatan. Antihistamin, yang biasanya digunakan untuk mengubati alergi, juga dapat mencegah penyakit bergerak dan melegakan gejala.

Walau bagaimanapun, hanya antihistamin yang menyebabkan rasa mengantuk yang berkesan. Antihistamin dengan formula tidak mengantuk tidak akan membantu.

Selain antihistamin, anda juga boleh mencuba menggunakan patch kulit scopolamine (Transderm Scop®) atau pil oral yang dapat mencegah mual dan muntah. Anda boleh menggunakan penutup telinga sekurang-kurangnya empat jam sebelum melakukan perjalanan.

Selepas tiga hari, anda boleh menanggalkan tambalan dan menggunakan yang baru. Ubat ini boleh menyebabkan mulut kering dan hanya disetujui untuk orang dewasa.

Baca juga: Punca dan Cara Mencegah Penyakit Bergerak pada Kanak-kanak

Mengatasi loya ketika pulang untuk lebaran pada anak-anak

Kanak-kanak adalah salah satu yang paling berisiko mengalami penyakit bergerak. Bayangkan anak kecil duduk di tempat duduk belakang bawah kereta tanpa dapat melihat ke luar tingkap, atau anak yang lebih tua membaca buku di dalam kereta.

Telinga dalaman anak akan merasa pergerakan, tetapi mata dan tubuhnya tidak akan bergerak. Ini menyebabkan ketidakcocokan deria yang membebankan dan mengelirukan otak.

Kesannya, anak akan merasa keringat sejuk, keletihan, hilang selera makan dan muntah. Sekiranya anak anda mengalami loya semasa pulang untuk lebaran, cubalah petua berikut:

 • Sekiranya anak anda mula mengalami simptom mabuk, hentikan kereta atau kenderaan secepat mungkin
 • Biarkan anak keluar berjalan-jalan atau berbaring di punggungnya selama beberapa minit dengan mata tertutup
 • Kompres kepala anak dengan kain sejuk di dahi
 • Sekiranya anak muntah, berikan air sejuk dan makanan ringan ketika loya hilang

Cara mencegah mabuk ketika pulang untuk lebaran

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda cuba untuk mengelakkan loya semasa pulang untuk lebaran:

1. Herba atau minyak pati

Sebelum atau semasa perjalanan cuba bernafas minyak pati aroma pudina, halia atau lavender yang menenangkan. Menghisap gula-gula keras yang dibuat dengan pudina atau halia.

2. Mengatur apa yang anda makan

Minum banyak air. Pilih makanan rendah lemak, hambar, berkanji sebelum melancong. Elakkan makanan berat dan makanan berminyak, pedas atau berasid yang boleh membuat perut anda sakit. Jangan minum alkohol atau merokok.

3. Hirup udara segar

Semasa berada di dalam kenderaan, cuba arahkan ventilasi udara ke arah anda. Dan gulung tingkap di dalam kereta.

Selain itu, jangan lupa meluangkan masa untuk berehat dan keluar dari kenderaan untuk menghirup udara segar.

4. Perhatikan bahagian luar kereta

Letakkan telefon, tablet, buku, atau apa sahaja yang membuat anda mesti melihat ke bawah.

Tetapi jangan melihat benda bergerak, seperti melintas kereta atau gelombang bergulir. Sebaliknya, perhatikan objek di kejauhan atau di kaki langit.

5. Berbaring

Sekiranya boleh, anda boleh mengelakkan loya semasa pulang untuk lebaran dengan berbaring. Berbaring dan tutup mata anda.

Tutup mata anda dan bernafas perlahan sambil memberi tumpuan pada pernafasan anda.

6. Elakkan bau yang mencetuskan loya

Sebilangan bau boleh menyebabkan seseorang merasa mual di tengah perjalanan pulang. Seperti aroma durian yang menyengat.

Sebaiknya elakkan membawa barang atau apa sahaja yang berbau kuat dan boleh menyebabkan mual.

Bukan itu sahaja, anda harus mengelakkan asap rokok. Ini kerana ia boleh memburukkan lagi gejala.

7. Pilih posisi duduk yang dapat mengelakkan rasa mual ketika pulang untuk lebaran

Untuk mengelakkan loya ketika berulang-alik untuk lebaran, anda harus selalu menghadap ke hadapan ketika dalam perjalanan.

Tempat duduk juga boleh membuat perbezaan untuk mengurangkan pergerakan yang mengganggu. Berikut adalah beberapa panduan untuk memilih posisi duduk untuk mengelakkan penyakit bergerak:

 • Perahu: Duduk di tengah kapal di geladak atas.
 • Bas: Pilih tempat duduk tingkap.
 • Kereta: Duduk di tempat duduk penumpang depan.
 • Kapal pesiar: Pesan kabin di bahagian depan atau tengah kapal. Sekiranya boleh, pilih yang lebih rendah, lebih dekat dengan air.
 • Kapal terbang: Duduk di sayap.
 • Kereta: Pilih tempat duduk tingkap.

Komplikasi loya semasa perjalanan pulang

Mual dan muntah kerana sakit bergerak ketika dalam perjalanan biasanya tidak akan menyebabkan masalah atau keadaan perubatan yang serius.

Dalam kes yang jarang berlaku, sebilangan orang tidak dapat berhenti muntah. Muntah yang kerap boleh menyebabkan dehidrasi dan tekanan darah rendah.

Apabila seseorang muntah, adalah idea yang baik untuk memastikan dia terus mendapat cukup air untuk mengelakkan dehidrasi.

Bila hendak memanggil doktor?

Sekiranya anda mengalami loya dan muntah disertai dengan gejala berikut, anda harus segera menghubungi doktor anda:

 • Mual atau muntah yang kronik dan berterusan
 • Gejala penyakit bergerak berterusan walaupun anda tidak bergerak
 • Anda mempunyai tanda-tanda dehidrasi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!