Kesihatan

Baris Jenis Gangguan Tunjang Yang Anda Perlu Tahu!

Tulang belakang adalah salah satu bahagian tubuh yang paling penting, kerana menyokong bahagian atas badan untuk membentuk postur. Tetapi tidak sama, ada sebilangan orang yang mengalami kelainan tulang belakang alias mempunyai kelengkungan tulang yang berbeza.

Apa itu tulang belakang?

Dilaporkan dari MedlinePlusTulang belakang terdiri daripada 26 cakera bertulang yang disebut vertebra. Vertebra melindungi saraf tunjang dan juga untuk berdiri dan membongkok.

Sejumlah masalah boleh mengubah struktur tulang belakang atau merosakkan tulang belakang dan tisu sekitarnya.

Berikut adalah beberapa masalah ini, seperti melancarkan halaman MedlinePlus:

 • Jangkitan
 • Kecederaan
 • Ketumbuhan
 • Keadaan, seperti spondylitis ankylosing dan scoliosis
 • Perubahan tulang yang berlaku seiring bertambahnya usia, seperti stenosis tulang belakang dan cakera herniated.

Penyakit saraf tunjang sering menyebabkan kesakitan ketika perubahan tulang memberi tekanan pada saraf tunjang atau saraf, sehingga membatasi pergerakan.

Jenis kecacatan tulang belakang

Berikut adalah pelbagai jenis gangguan tulang belakang yang perlu anda ketahui:

Lordosis

Lancarkan penjelasan Garis KesihatanLordosis ini adalah gangguan yang menyebabkan tulang belakang melengkung sedikit di leher, punggung atas, dan punggung bawah.

Bentuk kecacatan ini menjadikan tulang belakang berbentuk S atau disebut lordotik (leher dan punggung bawah) dan kyphotic (punggung atas).

Lordosis boleh menyerang sesiapa sahaja dan tanpa mengira usia. Walau bagaimanapun, keadaan dan faktor tertentu dapat meningkatkan risiko lordosis, seperti:

Spondylolisthesis

Spondylolisthesis adalah keadaan tulang belakang di mana salah satu vertebra bawah tergelincir ke hadapan ke tulang di bawahnya. Biasanya dirawat dengan terapi atau pembedahan.

Achondroplasia

Achondroplasia adalah salah satu jenis kerdil yang paling biasa.

Osteoporosis

Osteoporosis adalah penyakit tulang yang menyebabkan kehilangan kepadatan tulang, dan meningkatkan risiko patah tulang.

Osteosarcoma

Osteosarcoma adalah barah tulang yang biasanya berkembang di tulang shin dekat lutut, femur dekat lutut, atau tulang lengan atas berhampiran bahu.

Obesiti

Keadaan ini menjadikan orang berisiko lebih tinggi untuk penyakit serius, seperti diabetes jenis 2, penyakit jantung, dan barah.

Sebilangan besar kes lordosis ringan, yang bermaksud ia akan hilang sendiri. Walau bagaimanapun, jika kelengkungan tulang belakang teruk dan menyebabkan kesakitan, doktor akan memberikan rawatan mengikut usia pesakit dan sejarah perubatan, serta penyebab lordosis.

Secara umum, pilihan rawatan yang dapat diberikan oleh doktor termasuk terapi ubat, fisioterapi, program diet, dan pembedahan.

Kyphosis

Kyphosis, juga dikenali sebagai pusingan belakang atau firasat. Keadaan ini adalah keadaan di mana tulang belakang di punggung atas mempunyai kelengkungan yang berlebihan.

Punggung atas, atau kawasan toraks tulang belakang, mempunyai sedikit kelengkungan semula jadi. Tulang belakang melengkung secara semula jadi di leher, punggung atas, dan punggung bawah untuk membantu menyerap kejutan dan menyokong berat kepala.

Kyphosis berlaku apabila kelengkungan semula jadi ini lebih besar daripada biasa. Sekiranya anda menghidap kifosis, anda mungkin mempunyai bonggol yang kelihatan di punggung atas. Dari sisi, punggung atas mungkin kelihatan bulat atau menonjol.

Berikut adalah banyak faktor yang boleh menyebabkan kifosis, termasuk:

 • Postur yang tidak baik.
 • Osteoporosis.
 • Artritis.
 • Spina bifida.
 • Penyakit Scheuermann.
 • Jangkitan tulang belakang.
 • Tumor tulang belakang.
 • Kyphosis kongenital (kelahiran kongenital).

Anda perlu tahu bahawa penyakit ini sama dengan lordosis, rawatan kyphosis akan disesuaikan mengikut keparahannya. Untuk kyphosis yang disebabkan oleh postur badan yang lemah, doktor anda mungkin mencadangkan fisioterapi dan penggunaan pendakap belakang.

Baca juga: Kalsifikasi Tulang: Karakteristik, Punca, dan Rawatan yang Betul

Skoliosis

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis Kesihatanscoliosis adalah kelengkungan tulang belakang yang tidak normal. Bentuk normal tulang belakang seseorang merangkumi lekukan di bahagian atas bahu dan lekukan di punggung bawah.

Sekiranya tulang belakang anda melengkung dari sisi ke sisi atau dalam bentuk "S" atau "C", anda mungkin menghidap skoliosis.

mengikut Persatuan Pakar Bedah Neurologi Amerika (AANS) dipetik dari halaman Garis Kesihatan, sekitar 80 peratus kes scoliosis tidak mempunyai sebab yang dapat dikenal pasti.

Keadaan ini sering didiagnosis selama tujuh tahun pertama kehidupan kanak-kanak. Sebab biasa, jika dapat dikenal pasti, adalah:

 • Kecacatan kelahiran
 • Gangguan neurologi
 • Keadaan genetik

Rawatan untuk scoliosis bergantung pada usia, keparahan, dan corak kelengkungan anda. Rawatan yang dapat diberikan kepada penderita skoliosis meliputi pemerhatian melalui pemeriksaan rutin, penggunaan penyokong belakang, dan prosedur pembedahan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!