Kesihatan

Hati-hati, ini adalah senarai makanan yang menyebabkan batu ginjal yang sering dimakan

Batu ginjal adalah simpanan keras seperti batu yang menyebabkan sakit pada buah pinggang. Selalunya dimakan, berikut adalah makanan yang menyebabkan batu ginjal yang mesti anda perhatikan, lihat ulasan di bawah!

Makanan yang menyebabkan batu karang

Mungkin ramai orang tidak menyedari bahawa makanan yang sering dimakan boleh menjadi penyakit. Berikut adalah beberapa makanan yang menyebabkan batu ginjal yang harus anda hindari, termasuk:

daging merah

Walaupun rasanya sangat menyelerakan, ternyata daging merah adalah salah satu makanan yang menyebabkan batu karang yang harus anda hindari. Ini kerana daging mengandungi kadar protein yang tinggi yang menyebabkan batu karang.

Di mana sisa pemecahan protein yang dihasilkan oleh tubuh tidak mudah disingkirkan sehingga buah pinggang harus bekerja keras. Akibatnya, buah pinggang diserang batu ginjal.

Minuman berkarbonat

Sekiranya anda sering mengambil minuman berkarbonat seperti soda dan minuman tenaga lain, ia boleh meningkatkan risiko batu karang.

Kandungan asid fosforik dalam minuman berkarbonat dapat menyebabkan batu ginjal dan meningkatkan risiko penyakit buah pinggang kronik.

Kafein

Makanan seterusnya yang menyebabkan batu ginjal adalah kafein. Mengonsumsi kafein yang berlebihan dapat meningkatkan rembesan kalsium dalam air kencing, memicu batu ginjal. Selain itu, sifat diuretik kafein juga mencetuskan dehidrasi yang merupakan faktor penyebab batu karang.

Pemanis buatan

Pemanis buatan mengandungi struktur kimia yang kompleks sehingga ginjal harus bekerja lebih keras untuk memecahnya menjadi yang lebih sederhana. Pada asasnya anda boleh mengambil pemanis buatan tetapi mestilah dalam kuantiti yang mencukupi dan tidak berlebihan.

Karbohidrat tulen

Karbohidrat tulen seperti beras putih, gula dan tepung halus menghasilkan kadar insulin yang tinggi yang menyebabkan jangkitan saluran kencing. Ini boleh mencetuskan jangkitan saluran kencing dan pembentukan batu ginjal.

Produk tenusu

Makanan seterusnya yang menyebabkan batu karang adalah susu. Susu mengandungi kalsium yang sangat tinggi jadi jika anda terlalu banyak menggunakan produk tenusu dapat meningkatkan kalsium dalam darah.

Selain itu, kalsium juga dapat bergabung dengan asid fosforik atau nitrat di buah pinggang untuk membentuk sebatian lain dalam bentuk simpanan, iaitu batu ginjal. Oleh itu, pengambilan susu boleh menyebabkan batu karang.

Alkohol

Anda harus mengelakkan minuman yang satu ini. Ini kerana alkohol mempunyai sifat diuretik yang memudahkan penyahhidratan. Alkohol boleh mencetuskan pembentukan batu ginjal di dalam badan anda, terutamanya jika anda ketagih dengan minuman yang satu ini.

Garam atau natrium

Sekiranya anda terlalu banyak mengambil garam, ia boleh menyebabkan batu karang. Garam tinggi natrium dan boleh mencetuskan pembentukan deposit di buah pinggang.

Selain itu, beberapa makanan yang dibungkus seperti mi segera, kicap, sosej, nugget, ham dan makanan dalam tin juga tinggi natrium. Sebaiknya jangan makan terlalu banyak makanan ini.

Punca batu karang mengikut jenis

Bukan hanya makanan, ternyata ada penyebab utama batu ginjal berdasarkan jenisnya, termasuk:

Batu kalsium

Batu kalsium adalah sejenis batu yang menyebabkan seseorang mengembangkan batu ginjal. Batu kalsium boleh terbentuk kerana terlalu banyak kalsium oksalat dalam air kencing.

Kalsium oksalat dipengaruhi oleh perkumuhan kalsium dan oksalat yang tinggi. Sekiranya air kencing mengandungi terlalu banyak oksalat daripada cecair, ini boleh membentuk batu ginjal.

batu struvite

Batu struvite juga dapat membentuk batu ginjal di dalam badan. Sekiranya anda suka makan makanan mentah, anda harus memperhatikannya kerana sebilangannya mengandungi bakteria struvite.

Air kencing yang dicampur dengan urea sebenarnya boleh dipecah menjadi ammonia kerana bakteria tanah memasuki saluran kencing. Inilah yang ternyata dapat membentuk batu struvite.

Batu asid urik

Ini adalah jenis batu ginjal yang lebih biasa pada lelaki berbanding wanita. Batu ginjal terbentuk ketika pH air kencing berada dalam keadaan berasid untuk jangka waktu yang lama. Makanan yang tinggi purin dapat meningkatkan kadar asid urik dalam air kencing.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!