Kesihatan

Makan Semua Yang Anda Boleh Makan? Lakukan 6 Petua Ini Untuk Kekal Sihat

Restoran bufet sedang menjamur di bandar-bandar besar. Tidak jarang juga menyediakan menu makanan semua yang anda boleh makan. Restoran jenis ini membolehkan pengunjung makan sebanyak yang mereka mahukan.

Malangnya, tidak sedikit yang cuai dan benar-benar mengabaikan keadaan badan. Pilihan menu yang tidak betul dan cara makan yang salah boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Apa yang perlu dilakukan semasa di restoran semua yang anda boleh makan? Mari lihat enam petua berikut.

Petua sihat untuk makan semua yang anda boleh makan

Salah satu aspek yang mesti dipertimbangkan dalam makanan semua yang anda boleh makan adalah nutrien yang dikandungnya. Kerana, secara tidak langsung, ini dapat mempengaruhi keseimbangan nutrien dalam tubuh. Selain itu, masih ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, iaitu:

1. Pilih makanan rendah kalori

Semasa makan semua yang anda boleh makan di restoran, kenal pasti setiap menu berdasarkan kalori. Ini menjadi penting, kerana terlalu banyak kalori yang masuk ke dalam badan boleh menyebabkan kegemukan, jika tidak seimbang dengan pembakaran.

Petikan Garis Kesihatan, Sayur-sayuran adalah salah satu jenis makanan yang tidak mempunyai kalori yang tinggi. Brokoli dan saderi, misalnya, mempunyai kalori yang sangat rendah. Anda juga boleh memilih sup kaldu, pelbagai cendawan, dan salad.

2. Tidak mempunyai terlalu banyak karbohidrat

Karbohidrat adalah nutrien yang diperlukan oleh setiap manusia sebagai sumber tenaga. Walau bagaimanapun, pengambilan terlalu banyak juga tidak sihat. Ini kerana terdapat glukosa yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah di dalam badan.

Sebilangan orang masih berpendapat bahawa karbohidrat hanya boleh diperoleh dari beras. Walau bagaimanapun, pendapat ini tidak sepenuhnya benar. Di restoran semua yang anda boleh makan, Terdapat banyak makanan yang mengandungi bahan ini. Contohnya, kentang, bijirin, sushi, roti, pasta, dan banyak lagi.

Oleh itu, anda harus mengelakkan mengambil lebih daripada satu jenis makanan yang mengandungi karbohidrat. Contohnya, jika anda sudah meletakkan sushi di atas pinggan, jangan mengambil pasta atau kentang.

Baca juga: Untuk Keperluan Pemakanan, Adakah Mie atau Beras Lebih Sihat? Inilah Fakta!

3. Mengimbangkan pemakanan

Pemakanan seimbang. Sumber gambar: www.nhs.uk

Semasa di restoran semua yang anda boleh makan, Ramai orang cenderung mengambil makanan yang mereka suka sahaja. Sebenarnya, ini dapat membolehkan tubuh mengalami ketidakseimbangan pemakanan.

Contohnya, makan terlalu banyak daging akan menyebabkan kadar zat besi meningkat, bahkan melebihi jumlah yang diperlukan oleh badan. Akibatnya, nutrien lain tidak seimbang, sehingga penyerapannya tidak optimum.

Anda dapat mengimbangkannya dengan telur sebagai sumber protein, sayur-sayuran sebagai sumber serat, dan ikan laut sebagai sumber omega-3.

Semasa makan semua kucing anda makan, Jangan lupa buah untuk pencuci mulut. Selain dapat meneutralkan rasa asin dan gurih dari makanan sebelumnya, buah-buahan adalah sumber vitamin terbaik.

4. Kunyah perlahan

Hampir semua restoran yang menyediakan menu makan semua yang anda boleh makan berikan had atau jangka masa untuk pengunjung. Ini membuatkan tidak sedikit tetamu tergesa-gesa menghabiskan makanan mereka dan mengambil menu lain.

Sebenarnya, cara makan ini tidak digalakkan. Petikan garis kesihatan, Makan makanan dengan cepat boleh menyebabkan kegemukan. Tekstur makanan yang tidak dikunyah hingga lembut akan sukar dicerna oleh badan.

Akibatnya, kalori dan lemak yang masuk ke dalam badan akan memakan masa yang lama untuk memecah, dan menyebabkan penumpukan yang boleh menyebabkan kegemukan.

Belum lagi, apabila mulut tidak mengunyah sesuatu, anda akan diprovokasi untuk memasukkan lebih banyak makanan lain. Akibatnya, tanpa menyedarinya, terdapat banyak makanan yang dapat memasuki perut.

5. Terus bergerak

Semasa makan semua yang anda boleh makan, kebanyakan orang mungkin akan mengambil banyak menu sekaligus. Akhirnya, dia akan lebih kerap duduk dan makan makanannya.

Daripada melakukannya, anda boleh mengambil sejumlah kecil makanan ke pinggan. Ini akan membuat anda terus bergerak dan bergerak ke arah stesen makanan untuk mengambil menu seterusnya.

Aktiviti berjalan kaki ini akan membakar kalori dalam badan. Oleh itu, risiko kegemukan akibat pengumpulan kalori dapat dikurangkan.

Baca juga: Senarai Penyakit Tidak Berjangkit di Indonesia: Punca Kematian Tertinggi

6. Perhatikan minuman

Selain memilih menu semua yang anda boleh makan, Anda juga dinasihatkan untuk memperhatikan minuman yang ada. Dari pelbagai minuman yang ada, kebanyakan mempunyai kandungan gula tinggi, atau bahkan menambah soda.

Minuman seperti teh manis dan jus oren mungkin menyegarkan. Walau bagaimanapun, ia tinggi gula. Lalu, bagaimana dengan jus dan susu? Kedua-dua jenis minuman ini juga sarat dengan gula.

Tahap gula yang tinggi boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan seperti diabetes. Terlalu banyak gula juga dapat merangsang pembebasan insulin, yang dapat membuat anda lemah.

Minum air adalah penyelesaian terbaik. Malangnya, di restoran makan semua yang anda boleh makan, air selalunya tidak dimasukkan gerai minum. Anda boleh meminta pegawai itu.

Itulah enam petua sihat ketika makan semua kucing anda makan yang boleh anda pakai. Ayuh, perhatikan nilai dan pemakanan setiap makanan yang anda makan. Dengan cara itu, risiko pelbagai masalah kesihatan dapat dikurangkan. Nikmati hidangan anda!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!