Kesihatan

Anak Suka Tampar? Dengarkan, Inilah Petua Mudah Untuk Mengatasinya!

Kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak, sering memukul satu sama lain semasa bermain. Ini dapat membuatkan ibu bapa merasa tertekan dan berusaha mencari jalan terbaik untuk menangani tingkah laku tersebut.

Harap maklum, tingkah laku memukul mungkin merupakan proses pertumbuhan anak sehingga harus dipandu dengan bijak. Baiklah, untuk mengetahui cara yang betul untuk menangani anak yang suka memukul, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Trauma Kanak-kanak BAB? Ketahui Sebab dan Cara Mengatasinya Ibu

Apakah sebab kanak-kanak suka memukul?

Dilaporkan dari Ibu bapa.com, kanak-kanak mungkin tidak menyedari bahawa pukulan boleh menyakitkan kerana belas kasihan tidak hadir sepenuhnya sehingga sekitar usia 3 tahun. Selain ketiadaan rasa bersalah, berikut adalah beberapa sebab atau sebab mengapa kanak-kanak suka memukul.

Cuba berkomunikasi

Seperti orang dewasa, kanak-kanak atau kanak-kanak boleh merasa bosan, lapar, letih, dan terharu. Perbezaannya adalah bahawa kanak-kanak tidak mempunyai kemahiran lisan untuk menyampaikan emosi ini, yang boleh membuat mereka lebih kecewa.

Perbendaharaan kata yang kurang berkembang ini menyebabkan kanak-kanak cenderung menggunakan bahasa badan untuk menyatakan perasaan atau bertindak balas terhadap ketidaksetujuan. Salah satu bahasa badan yang digunakan ialah memukul.

Mempunyai sifat perangai secara semula jadi

Sebilangan kanak-kanak secara semula jadi cenderung mempunyai sifat yang unggul sehingga mereka mengembangkan tingkah laku temperamental.

Kanak-kanak mungkin tidak mempunyai kemahiran untuk mendapatkan apa yang mereka mahukan dengan cara yang munasabah sehingga mereka akan bertindak dengan paksa, termasuk menggunakan pukulan.

Memerlukan ruangnya sendiri

Kanak-kanak, termasuk kanak-kanak kecil tidak mempunyai pemahaman yang baik mengenai hubungan spatial. Oleh itu, jika anda merasa terpojok di kawasan kecil atau terlalu dekat dengan anak-anak lain, maka jalan keluar seperti memukul akan dilakukan sebagai refleks.

Petua yang betul untuk menangani kanak-kanak yang suka memukul

Kebiasaan memukul bukanlah fasa berat yang harus ditangani kerana ada langkah yang lebih tepat, seperti mengawal, mencegah, dan mengarahkan. Beberapa cara yang betul untuk menangani kanak-kanak yang suka memukul, termasuk yang berikut:

Elakkan memukul jika boleh

Pukulan kanak-kanak yang diramalkan, termasuk ketika berada dalam situasi sosial, mesti dicegah dengan segera. Pencegahan adalah pencegahan normal yang wajar dimiliki oleh anak-anak dan cara yang betul untuk menunjukkan empati ibu bapa.

Untuk berhenti memukul, anda harus dekat dengan anak. Sekiranya anda selalu dekat dengan anak anda, maka anda juga dapat mengenal pasti pencetus dan tingkah laku dan lebih cenderung menghentikan kejadian sebelum kejadian tersebut berlaku.

Jauhkan anak dari keadaan

Membawa anak anda keluar dari keadaan dengan tenang boleh menjadi salah satu penyelesaian terbaik untuk masalah pukulan anda. Bersedia untuk melakukannya lebih dari sekali supaya anak menyedari bahawa akan ada akibat yang jelas untuk perbuatan itu.

Setelah anak itu menjauh dari situasi, anda mungkin dapat mengadakan perbincangan, menilai semula, dan menenangkan diri. Berapa lama masa bergantung pada banyak faktor, termasuk usia dan kemampuan anak untuk memahami.

Menunjukkan empati

Kanak-kanak tidak dapat benar-benar memahami perasaan marah atau kecewa pada usia ini, tetapi adalah idea yang baik untuk menunjukkan rasa empati terhadap tingkah laku ini sehingga anak-anak dapat memahami. Kaedah ini dapat membantu kanak-kanak mengetahui apa yang betul dan salah.

Pada masa yang sama, anda juga perlu menggunakan peneguhan positif seperti memuji anak anda. Gunakan sentuhan lembut, seperti bermain dengan anak-anak, untuk memberi inspirasi kepada tingkah laku yang lebih baik di masa depan.

Ajar kemahiran menyelesaikan masalah

Gunakan permainan khayalan untuk membantu anak anda belajar cara positif untuk menyelesaikan situasi sukar. Ibu bapa boleh mula memainkan peranan sebagai anak lain untuk mengajar penggunaan kata-kata untuk mengurangkan tingkah laku buruk, seperti memukul.

Jangan balas dengan kekerasan

Kebiasaan memukul pada anak-anak tidak dapat dihilangkan dengan memukul anak-anak untuk menghalangnya. Kaedah ini dianggap sangat tidak berkesan dan sebenarnya boleh menyebabkan lebih banyak keburukan daripada kebaikan di masa depan.

Kajian pada tahun 2017 mendapati bahawa kanak-kanak yang telah dipukul oleh ibu bapa mereka pada usia 5 tahun melaporkan peningkatan masalah tingkah laku yang ketara. Beberapa tingkah laku yang dimaksudkan, seperti berdebat, bertengkar, menunjukkan kemarahan, dan bertindak secara impulsif.

Baca juga: Berpeluh pada bayi: Sebab, Gejala, dan Cara Mengatasinya

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!