Kesihatan

Mengenal Dadah CTM: Apa Manfaat, Kesan Sampingan, Hingga Dos yang Diperlukan

Ubat CTM biasanya digunakan untuk merawat masalah alergi, tetapi ia juga dapat melegakan gejala demam, anda tahu! Walau bagaimanapun, penggunaannya perlu diarahkan secara khusus oleh doktor dengan dos yang telah ditentukan.

Sekiranya anda ingin mengambil ubat CTM, perlu berjumpa doktor kerana mempunyai beberapa kesan sampingan. Baiklah, untuk mengetahui lebih banyak maklumat, mari lihat penjelasan lengkapnya.

Baca juga: Keadaan Kulit Kering dan Gatal? Ayuh, periksa beberapa penyebab dermatitis

Apakah ubat CTM?

CTM adalah antihistamin yang sering digunakan sebagai ubat untuk menghilangkan gejala alergi, demam, dan selsema. Gejala ini termasuk ruam, mata berair, mata gatal, batuk, hidung berair, dan bersin.

Secara amnya, ubat-ubatan ini berfungsi dengan menyekat bahan semula jadi atau histamin tertentu yang dibuat oleh tubuh semasa reaksi alergi.

Dengan menyekat bahan lain yang dibuat oleh badan atau asetilkolin, ia akan membantu mengalirkan sebahagian cecair badan untuk melegakan simptom seperti mata berair dan hidung berair.

Produk ini tidak dijamin selamat dan berkesan pada kanak-kanak di bawah umur 6 tahun. Oleh itu, jangan gunakan ubat CTM untuk merawat gejala selesema pada kanak-kanak berumur 6 tahun ke bawah melainkan jika diarahkan oleh doktor secara khusus.

Beberapa produk, dalam bentuk tablet atau kapsul, tidak digalakkan untuk digunakan pada kanak-kanak di bawah usia 12 tahun. Tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut mengenai penggunaan produk yang selamat.

Cara menggunakan ubat CTM yang betul

Dilaporkan oleh WebMD, jika anda akan menggunakan produk dengan bebas, baca dengan teliti semua arahan pada produk sebelum menggunakannya. Segera berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai preskripsi yang diperlukan.

Cara pengambilannya hanya dengan mengambil tablet ubat, kapsul, atau dalam bentuk cair dan masukkan melalui mulut dengan atau tanpa makanan. Ikuti arahan untuk menggunakan dos yang sesuai pada label atau seperti yang disyorkan oleh doktor profesional.

Ubat CTM boleh diambil dengan menggunakan makanan atau susu pelengkap sekiranya sakit perut berlaku. Sekiranya anda mengambil kapsul panjang, telan keseluruhannya dan jangan menghancurkan atau mengunyahnya kerana ia akan mengeluarkan lebih lama.

Mengambil ubat yang dihancurkan atau dikunyah dapat melepaskan semua ubat sekaligus, meningkatkan risiko kesan sampingan.

Juga, jangan pisahkan tablet kecuali anda mempunyai garis skor atau doktor memberitahu anda untuk melakukannya. Telan tablet keseluruhan atau pecah tanpa menghancurkan atau mengunyahnya,

Sekiranya ubat itu diambil dalam bentuk cair, gunakan alat pengukur ubat untuk menentukan dos dengan teliti. Jangan gunakan sudu dan selalu goncangkan botol sebelum digunakan.

Dos ubat CTM umumnya berdasarkan usia, keadaan perubatan, dan tindak balas terhadap terapi.

Jangan meningkatkan dos anda atau mengambil ubat CTM anda lebih kerap daripada yang disarankan oleh doktor anda atau tanpa kelulusan perubatan. Ambil ubat anda dengan kerap, atau minum pada masa yang sama setiap hari untuk diingat.

Overdosis boleh berlaku jika anda lupa dos biasa anda. Oleh itu, jika keadaan berterusan atau bertambah buruk, segera hubungi doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Apakah kesan sampingan penggunaan ubat CTM?

Setelah mengambil ubat CTM, pengguna biasanya dapat merasakan kesan sampingan yang sangat biasa.

Beberapa kesan sampingan yang biasa berlaku adalah mengantuk, pening, sembelit, sakit perut, penglihatan kabur, dan mulut atau tekak kering. Sekiranya kesan ini berlanjutan atau bertambah buruk, beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

Periksa dengan doktor anda jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius, termasuk perubahan mental atau mood, kesukaran membuang air kecil, dan degupan jantung yang tidak teratur. Dapatkan bantuan perubatan dengan segera sekiranya anda mempunyai kesan sampingan yang sangat serius, termasuk sawan.

Reaksi alergi yang sangat serius terhadap ubat ini jarang berlaku, tetapi segera dapatkan rawatan perubatan jika ia berlaku. Gejala reaksi alergi yang serius boleh merangkumi ruam, gatal-gatal atau bengkak, terutama pada muka, lidah dan tekak, pening yang teruk, dan kesukaran bernafas.

Untuk melegakan mulut kering, anda boleh menghisap gula-gula, mengunyah gula-gula getah, atau minum lebih banyak air. Segera periksa sekiranya gejala tidak hilang.

Adakah terdapat kemungkinan interaksi dengan ubat lain?

Interaksi ubat secara amnya akan mengubah cara mereka bekerja atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Walau bagaimanapun, kemungkinan interaksi ubat sangat kecil sehingga perlu untuk berbincang lebih lanjut dengan doktor.

Simpan senarai produk yang anda gunakan, termasuk ubat preskripsi atau bukan preskripsi dan produk herba dari doktor anda. Jangan mulakan, berhenti, atau ubah dos ubat tanpa kebenaran doktor anda.

Sebilangan produk yang boleh berinteraksi dengan ubat ini adalah antihistamin topikal untuk kulit seperti krim, salap, dan semburan diphenhydramine. Beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengambil produk lain yang menyebabkan rasa mengantuk.

Dadah yang boleh menyebabkan rasa mengantuk termasuk ubat untuk sakit opioid seperti codeine dan hidrokodon, alkohol, ganja, pil tidur, dan relaksan otot.

Periksa label semua ubat yang anda gunakan, seperti ubat batuk dan selesema. Ini kerana produk tersebut mungkin mengandungi bahan-bahan yang menyebabkan rasa mengantuk.

Chlorpheniramine atau CTM sangat mirip dengan dexchlorpheniramine, jadi elakkan bersama-sama mengambil dua ubat ini. Tanya ahli farmasi anda mengenai produk yang selamat digunakan.

Ubat ini boleh mengganggu ujian makmal tertentu, termasuk ujian kulit alergi, menyebabkan keputusan ujian salah. Pastikan kakitangan makmal dan semua doktor mengetahui sama ada anda mengambil ubat ini.

Berapakah dos untuk chlorphenamine?

Dos ubat CTM biasanya diberikan mengikut usia dan keadaan perubatan pesakit. Beberapa dos yang berbeza yang boleh diberikan doktor kepada orang dewasa termasuk yang berikut:

Dos ubat CTM dewasa biasa untuk alahan

Untuk penggunaan ubat CTM dalam bentuk tablet atau sirap, biasanya diambil sebanyak 4 mg secara oral setiap 4 hingga 6 jam.

Pelepasan berterusan secara amnya memerlukan 8 hingga 12 jam mengikut keperluan atau 16 mg secara lisan sekali sehari. Dos maksimum yang boleh diberikan adalah 32 mg sehari.

Dos dewasa biasa untuk reaksi alahan

Penyelesaian suntikan untuk reaksi alahan terhadap infus darah atau plasma adalah dari 10 hingga 20 mg. Biasanya, pentadbiran dilakukan menggunakan suntikan intravena, intramuskular, atau subkutan sebagai dos tunggal.

Keadaan alahan yang tidak rumit

Orang dewasa dengan alergi tanpa komplikasi boleh diberi ubat dalam dos 5 hingga 20 mg menggunakan suntikan intravena, submuskular, atau subkutan sebagai satu dos. Sementara itu, dos maksimum yang boleh diberikan melalui suntikan ialah 40 mg sehari.

Dos pediatrik biasa untuk rinitis alergi

Dos untuk usia 3 bulan hingga 5 bulan untuk ubat dalam bentuk sirap adalah 0.5 mg secara oral setiap 12 jam. Sementara untuk kanak-kanak berumur 6 hingga 8 bulan, sirap diberikan sebanyak 1 mg secara oral setiap 12 jam.

Dos sirap CTM untuk kanak-kanak berumur 9 hingga 18 bulan adalah 1 hingga 1.5 mg secara lisan setiap 12 jam. Nah, untuk kanak-kanak berumur 18 hingga 6 tahun, sirap diberikan sebanyak 2 mg secara oral setiap 12 jam. Juga berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui dos yang tepat untuk anak anda.

Kanak-kanak berumur 2 hingga 5 tahun, penggunaan tablet atau sirap adalah 1 mg setiap 4 hingga 6 jam. Pelepasan berterusan 2 mg secara lisan dua kali sehari dan tidak melebihi 8 mg selama 24 jam dengan dos maksimum 6 mg sehari.

Umur 6 hingga 11 tahun, penggunaan tablet atau sirap sekitar 2 mg setiap 4 hingga 6 jam. Untuk pelepasan berterusan memerlukan dos 4 hingga 8 mg secara lisan dua kali sehari dan tidak melebihi 16 mg dalam 24 jam atau 8 mg secara lisan pada siang hari.

Sekiranya kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas, tablet atau sirap adalah 4 mg secara lisan setiap 4 hingga 6 jam. Pelepasan berterusan biasanya memerlukan 8 hingga 16 mg secara lisan setiap 8 hingga 12 jam mengikut keperluan atau 16 mg secara lisan sekali sehari jika diperlukan.

Dos pediatrik biasa untuk reaksi alahan

Penyelesaian suntikan CTM untuk kanak-kanak berumur 2 hingga 11 tahun adalah 0.35 mg sehari dalam dos terbahagi setiap 4 hingga 6 jam mengikut keperluan.

Kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas, reaksi alergi terhadap infus darah atau plasma adalah 10 hingga 20 mg dengan suntikan intravena, intramuskular, atau subkutan sebagai dos tunggal.

Keadaan alahan yang tidak rumit memerlukan 5 hingga 20 mg dengan suntikan intravena, intramuskular, atau subkutan sebagai dos tunggal. Dos maksimum dengan suntikan adalah 40 mg sehari.

Memberi tablet atau sirap untuk kanak-kanak berumur 2 hingga 5 tahun, iaitu 1 mg setiap 4 hingga 6 jam dengan dos maksimum 6 mg sehari. Kanak-kanak berumur 6 hingga 11 tahun biasanya diberi 2 mg setiap 4 hingga 6 jam dengan dos maksimum 16 mg sehari.

Sekiranya kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas, berikan ubat kira-kira 4 mg secara lisan setiap 4 hingga 6 jam. Secara amnya, dos maksimum yang diperlukan untuk kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas adalah 32 mg sehari.

Baca juga: Gatal dan Sakit Tenggorokan? Ini Boleh Punca Batuk Kering, Anda Tahu

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mengalami overdosis?

Apabila mengalami kes serius, seperti overdosis akibat ubat CTM, segera hubungi penyedia perkhidmatan kesihatan tempatan anda atau segera pergi ke unit kecemasan hospital terdekat.

Biasanya, rawatan untuk overdosis akan dilakukan dengan segera untuk mengelakkan masalah menjadi lebih membawa maut. Oleh itu, jika anda lupa dos ubat maka ambil dos yang tidak dijawab secepat mungkin.

Walau bagaimanapun, jika sudah hampir dengan masa dos seterusnya, lewati dos yang tidak dijawab dan kembali ke jadual asal. Seboleh-bolehnya jangan menggandakan dos ubat CTM kerana boleh menyebabkan overdosis jika dilanjutkan.

Sentiasa perhatikan arahan penggunaan ubat yang diberikan oleh doktor untuk mengelakkan overdosis. Gejala boleh hilang jika pengambilan ubat sesuai dengan resep yang telah disyorkan. Tingkatkan juga gaya hidup anda agar lebih sihat agar penyakit lain tidak menjangkiti badan.

Perbanyakkan pengambilan makanan sihat untuk menambah nutrien badan yang tidak mencukupi. Lakukan juga senaman secara teratur agar keadaan kesihatan badan terjaga dan mencegah kemasukan penyakit dengan mudah.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found