Kesihatan

Gejala Sakit Menstruasi Tidak Normal, Apa Yang Menyebabkan Penyakit?

Kesakitan haid yang tidak normal dapat dicirikan oleh gangguan ringan atau teruk selama satu hingga beberapa hari. Biasanya, kesakitan yang tidak dapat ditanggung boleh berlaku yang mengganggu aktiviti harian.

Ketidakselesaan semasa haid adalah perkara biasa, terutama pada wanita muda. Nah, untuk mengetahui punca kesakitan haid yang tidak normal pada wanita, mari kita lihat penjelasan lebih lanjut berikut.

Baca juga: Bagaimana Menggunakan Pad yang Selamat dan Betul, Anda Sudah Tahu?

Beberapa gejala kesakitan haid yang tidak normal

Sebilangan besar wanita mempunyai haid yang berlangsung selama empat hingga tujuh hari. Periode wanita biasanya berlaku setiap 28 hari, tetapi kitaran haid yang normal boleh berkisar antara 21 hingga 35 hari.

Kesakitan haid sangat normal, tetapi jika anda mula merasakan gejala, ini mungkin menunjukkan penyakit tertentu. Beberapa gejala kesakitan haid yang tidak normal, seperti berikut:

  • Kekejangan haid atau kesakitan mengganggu kehidupan seharian.
  • Ubat over-the-counter atau OTC tidak dapat menghilangkan rasa sakit.
  • Rasa tidak selesa di kawasan pelvis.
  • Kekejangan haid berlangsung lebih dari 2 atau 3 hari.
  • Kesakitan atau kekejangan yang dialami adalah berbeza.

Apa yang menyebabkan kesakitan haid yang tidak normal?

Apabila wanita mengalami sakit haid yang tidak normal, maka itu termasuk dalam gejala gangguan haid. Dilaporkan dari Garis Kesihatan, kekejangan haid terasa seperti sakit berdenyut di bahagian bawah perut.

Kesakitan biasanya memancar ke paha bawah dan paha dalaman. Keadaan ini boleh disertai dengan loya, pening, keletihan, dan bermula satu atau dua hari sebelum haid di mana ia memuncak kira-kira 24 jam selepas haid bermula.

Tetapi, jika rasa sakit itu teruk atau tidak normal, ia cenderung bermula lebih awal pada kitaran haid dan berlangsung lebih lama daripada kekejangan biasa. Beberapa penyebab kesakitan haid yang tidak normal, termasuk yang berikut:

Endometriosis

Kesakitan haid yang tidak normal mungkin merupakan tanda keadaan perubatan tertentu, salah satunya adalah endometriosis. Endometriosis adalah keadaan di mana tisu yang biasanya melapisi rahim tumbuh di bahagian lain badan, di luar rahim.

Keadaan ini secara amnya juga akan dicirikan oleh sakit pelvis. Gejala lain termasuk tempoh haid yang berat, tempoh yang berlangsung lebih dari tujuh hari, pendarahan antara haid, sakit gastrousus, sakit semasa persetubuhan, pergerakan usus yang menyakitkan, dan sukar hamil.

Sindrom ovarium polikistik atau PCOS

PCOS adalah gangguan hormon biasa yang mempengaruhi kira-kira 1 dari 10 wanita usia subur. Tahap androgen yang lebih tinggi iaitu hormon lelaki dan tempoh yang tidak teratur adalah gejala biasa.

Tanda dan gejala PCOS lain termasuk tempoh haid yang berat, haid yang panjang, pertumbuhan rambut muka dan badan yang berlebihan, kenaikan berat badan, dan jerawat.

Selain itu, penghidapnya juga akan mengalami beberapa tanda pada kulit seperti bintik hitam di lipatan leher dan pangkal paha.

Fibroid

Penyebab lain dari kesakitan haid yang tidak normal adalah fibroid. Fibroid adalah pertumbuhan bukan barah yang berkembang di dalam atau di luar rahim. Ukurannya boleh bervariasi dari sekecil biji hingga jisim besar yang boleh menyebabkan rahim membesar.

Sebilangan wanita mungkin mengalami satu atau lebih fibroid, tetapi mereka sering tidak bergejala. Apabila fibroid menyebabkan simptom, biasanya bergantung pada jumlah, ukuran, dan lokasinya. Selain kekejangan haid yang teruk, fibroid juga boleh menyebabkan beberapa gejala lain.

Gejala termasuk tekanan di pelvis, sakit belakang bawah, sakit kaki, tempoh haid berlangsung lebih dari seminggu, sembelit, kencing kerap, dan kesukaran mengosongkan pundi kencing.

Penyakit radang pelvis atau PID

PID adalah jangkitan bakteria pada organ pembiakan wanita. Biasanya, PID disebabkan oleh jangkitan kelamin atau IMS, seperti klamidia dan gonorea.

Walau bagaimanapun, jangkitan lain yang tidak menular secara seksual juga boleh menjadi penyebabnya. Kesakitan panggul adalah gejala PID yang paling biasa, tetapi ada tanda-tanda lain yang menyertainya.

Tanda dan gejala PID lain termasuk seks yang menyakitkan, pendarahan semasa atau selepas hubungan seks, keputihan yang berbau busuk, sensasi terbakar ketika kencing, dan bercak.

Adenomiosis

Kesakitan haid yang tidak normal dapat menunjukkan adenomiosis, yang merupakan penebalan rahim. Keadaan ini berlaku apabila tisu endometrium yang melapisi rahim tumbuh ke otot rahim.

Adenomyosis tidak selalu menyebabkan gejala. Walau bagaimanapun, jika gejala muncul, anda mungkin mengalami kekejangan haid yang teruk dan memburuk, serta pendarahan haid yang berat atau berpanjangan.

Baca juga: Apakah Darah Menstruasi Normal Hitam? Mari Ketahui Sebilangan Sebabnya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!