Kesihatan

Ini adalah 10 Petua untuk Mengekalkan Keanjalan Kulit Anda

Kehilangan keanjalan kulit adalah bahagian semula jadi dari proses penuaan. Oleh itu, banyak orang bersaing untuk menjalani rawatan kulit dengan kos yang agak mahal. Tetapi tahukah anda bahawa ada cara semula jadi untuk mengekalkan keanjalan wajah?

Petua untuk mengekalkan keanjalan wajah secara semula jadi

Penuaan tidak dapat dielakkan, kecuali jika anda telah menggunakan ramuan ajaib untuk kekal muda. Walaupun kulit berkerut tidak dapat dihindari sepenuhnya, proses penuaan kulit dapat diperlambat.

Sebagai sebahagian daripada proses penuaan semula jadi, kulit cenderung kendur apabila elastin (protein dalam kulit) pecah. Nasib baik, ada beberapa cara semula jadi yang berkesan untuk mengawal keanjalan kulit Kapal Kulit yang berikut:

1. Mengelupas secara berkala

Seiring bertambahnya usia, mekanisme semula jadi kulit perolehan selular menurun.

Oleh itu, pengelupasan atau pengelupasan kulit anda secara berkala lebih daripada sekadar membuang sel kulit mati dari permukaan kulit dan menjadikannya kelihatan lebih cerah secara semula jadi.

2. Mengurangkan tekanan

Faktor tekanan sangat penting jika anda ingin mengekalkan keanjalan kulit, iaitu mengurangkan tahap tekanan. Ini kerana kortisol, yang merupakan hormon stres, terbukti dapat memecah kolagen pada kulit.

Semakin tinggi tahap tekanan, semakin banyak kortisol dihasilkan, dan lama-kelamaan keupayaan kulit untuk membina semula kolagen dan elastin akan menurun.

Anda perlu tahu bahawa tekanan adalah relatif. Walaupun anda merasa semuanya baik-baik saja, badan anda masih dapat merasakan tekanan. Tekanan boleh berkisar dari emosi hingga fisiologi, bahkan berkaitan dengan ketidakstabilan gula dalam darah.

3. Sukan

Senaman adalah salah satu kaedah terbaik untuk mengurangkan keradangan di dalam badan. Penyelidikan menunjukkan bahawa senaman menjadikan kulit kelihatan lebih muda, sehingga membalikkan penuaan kulit.

4. Vitamin untuk keanjalan kulit

Walaupun faktor luaran pasti membantu, mereka mungkin tidak memberikan hasil jangka panjang tanpa dos harian vitamin seperti vitamin A, vitamin C, dan vitamin E. Vitamin ini, yang terdapat dalam beberapa makanan, diketahui dapat meningkatkan keanjalan kulit.

5. Makan makanan yang sihat

Makan makanan seperti sayur-sayuran hijau berdaun, ikan berlemak, buah sitrus, brokoli, badam dan kacang walnut dapat mengisi semula elastin di kulit anda. Makanan ini diketahui berfungsi dari dalam untuk meningkatkan kesihatan kulit.

6. Kolagen

Kolagen adalah protein berserat lain yang terdapat di kulit untuk mengekalkan keanjalan kulit. Makanan tambahan kolagen dan minuman kolagen terdapat di pasaran, yang dapat mengembalikan keanjalan kulit.

Gelatin adalah sumber kolagen makanan. Namun, tidak ada bukti yang cukup untuk membuktikan kemampuan kolagen untuk meningkatkan keanjalan kulit.

7. Retinol dan retinoid

Retinol dan retinoid adalah turunan vitamin A dan merupakan bahan penting dalam perawatan kulit anti-penuaan. Mereka biasanya terdapat dalam produk penjagaan kulit topikal seperti serum dan krim.

Ini kerana mereka meningkatkan kadar kolagen dan elastin pada kulit, selain membantu pergantian sel kulit.

8. Flavanols koko

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, jika anda makan coklat gelap ia membantu meningkatkan keanjalan kulit anda.

Anda perlu tahu bahawa pengambilan harian flavanol koko, yang merupakan sebatian dalam coklat, meningkatkan keanjalan kulit, dan mengurangkan kedutan. Flavanol terdapat dalam biji koko.

Namun, tidak semua coklat mengandungi flavanol yang tinggi. Cari coklat yang mengandungi kira-kira 320 miligram flavanol koko.

9. Berhenti merokok

Orang yang merokok mempunyai keanjalan kulit yang lebih rendah daripada perokok pasif. Merokok menyempitkan saluran darah, mengurangkan aliran darah dan membatasi kemampuan nutrien dan oksigen untuk mencapai kulit.

Toksin dalam rokok juga terbukti merosakkan serat elastin dan kolagen. Berhenti merokok membantu mengurangkan kerosakan berterusan yang disebabkan oleh merokok pada kulit, dan juga bahagian badan yang lain.

Baca juga: Pendedahan Matahari Berlebihan Menyebabkan Penuaan Pramatang, Inilah Cara Mencegahnya

10. Hadkan pendedahan cahaya matahari

Pendedahan berlebihan terhadap sinar UV dapat mengurangkan keanjalan kulit dan menyebabkan penuaan pramatang. Penggunaan pelindung matahari dapat menghentikan proses ini. Pelindung matahari tidak akan memperbaiki elastosis, tetapi akan menghentikan kerosakan selanjutnya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!