Kesihatan

3 Positif Yoga Pemulihan dan Manfaatnya untuk Tubuh

Yoga adalah sukan yang menggabungkan aspek pernafasan, pergerakan, tumpuan dan keseimbangan. Sukan yang berasal dari India ini mempunyai pelbagai jenis pose dan pergerakan, salah satunya adalah yoga pemulihan.

Nah, untuk maklumat lebih lanjut mengenai pergerakan yoga pemulihan, berikut adalah ulasan penuh.

Baca juga: 7 Manfaat Yoga untuk Tubuh: Atasi Kemurungan untuk Menjaga Kesihatan Jantung

Apa itu yoga pemulihan?

Yoga pemulihan adalah kumpulan teknik yang memfokuskan pada pergerakan perlahan untuk regangan. Tidak seperti gerakan yoga yang lain, yoga pemulihan memerlukan anda menahan satu pose tertentu selama beberapa minit.

Dilaporkan dari garis kesihatan, Yoga pemulihan bertujuan untuk mengaktifkan sistem saraf parasimpatis, yang berguna untuk memulihkan dan memulihkan fungsi utama badan.

Faedah pemulihan yoga

Sekiranya dilakukan dengan betul, anda dapat merasakan banyak manfaat dari beberapa pose atau pergerakan yoga pemulihan, termasuk:

  • Badan lebih santai: Yoga pemulihan boleh memberi ketenangan dan mengurangkan kegelisahan, termasuk menekan pembebasan hormon stres kortisol.
  • Menenangkan sistem saraf: Yoga pemulihan boleh mengaktifkan saraf parasimpatis sehingga dapat menekan tindak balas saraf yang biasanya menyebabkan ketegangan.
  • Meningkat mood: Yoga adalah sukan yang tidak hanya menumpukan pada pergerakan, tetapi juga pada pernafasan. Menurut sebuah kajian, senaman pernafasan dalam secara berkala dapat mengurangkan gejala depresi.
  • Melegakan kesakitan kronik: Beberapa pergerakan yoga pemulihan dapat membantu mengurangkan kesakitan yang berkaitan dengan sakit kepala, sakit belakang, dan arthritis.
  • Meningkatkan kualiti tidur: Satu kajian pada tahun 2013 menjelaskan bahawa pergerakan yoga ringan berulang dapat membantu meningkatkan kualiti tidur.
  • Baik untuk wanita hamil:American College of Obstetricians and Gynecologists menjelaskan bahawa yoga pemulihan dapat membantu wanita hamil untuk menjaga pernafasan dan kelenturan serta kelenturan badan.

Yoga berpose dan pergerakan pemulihan

Yoga pemulihan adalah jenis latihan yang fleksibel. Walaupun ia dapat dilakukan tanpa alat, adalah idea yang baik untuk terus menyokong objek agar lebih mudah melakukan beberapa pose. Peralatan sokongan merangkumi selimut, bantal, guling, dan tilam.

Secara umum, pose yoga pemulihan dilakukan dengan menahannya sekurang-kurangnya lima minit. Sekiranya anda menginginkannya lebih lama, anda boleh mencubanya selagi terasa selesa.

Berikut adalah beberapa pose dan gerakan yoga pemulihan yang boleh anda gunakan:

1. Pose ikan

Pose ikan pose. Sumber foto: shutterstock.

Pergerakan yoga pemulihan pertama adalah ikan pose. Pose ini memerlukan anda tidur di punggung dengan kaki dilipat. Pose ini dapat melenturkan tulang belakang, sangat baik bagi anda yang sering duduk di kerusi. ikan pose Ia juga dapat meregangkan otot leher, bahu, dan dada.

Anda boleh menggunakan bolster atau dua selimut untuk diletakkan di bawah bahu dan kepala anda. Mula duduk dengan paha dilipat, kemudian perlahan-lahan berbaring.

Tahan pose ini sekurang-kurangnya lima minit. Anda boleh memejamkan mata untuk mendapatkan sensasi yang santai.

2. Pose kanak-kanak

Ilustrasi pose kanak-kanak. Sumber gambar: www.verywellfit.com

Pose ini mempunyai langkah awal yang serupa dengan pergerakan di atas, iaitu duduk dengan lutut anda dilipat. Kemudian, bersandar ke depan sehingga dada anda menyentuh paha anda. Untuk menjadikannya lebih mudah, rentangkan tangan ke hadapan sehingga otot dapat ditarik bersama.

Pose ini dapat membantu menghilangkan tekanan dan keletihan, serta meregangkan tulang belakang, punggung, tali pinggang, otot bahu, dan punggung. Sekiranya anda sering mengalami sakit belakang dan leher, cubalah lakukan pose kanak-kanak secara berkala.

3. Pose leg-up-the-wall

Pose kaki-atas-dinding. Sumber gambar: www.jupitermag.com

Pose pemulihan yoga terakhir yang boleh anda cuba adalah pose leg-up-the-wall. Pasangkan kaki anda ke dinding untuk membentuk sudut yang betul. Sekiranya anda merasa sukar, pasangkan tumit ke dinding. Lakukan pose ini sekurang-kurangnya lima minit.

Anda boleh meletakkan bantal, guling, atau timbunan selimut di bawah kepala, bahu, dan pelvis anda. Pose leg-up-the-wall-pose dapat membantu meregangkan otot paha yang kaku, mengatasi sakit belakang dan belakang, dan meningkatkan peredaran darah.

Nah, itu adalah faedah pemulihan yoga bersama dengan tiga pose yang boleh anda cuba di rumah. Untuk mendapatkan hasil terbaik, anda boleh menggabungkan beberapa pergerakan secara berkala. Kekal sihat, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!