Kesihatan

Adakah anda sering menggunakan cotton bud untuk membersihkan telinga anda? Berhati-hatilah dengan 4 Bahaya Berikut!

Gunakan Putik kapas masih marak di masyarakat, kedua-duanya hanya untuk mengatasi gatal-gatal di telinga untuk membersihkan kotoran di dalamnya. Walau bagaimanapun, penggunaan Putik kapas itu sendiri sebenarnya tidak digalakkan oleh banyak pakar, anda tahu.

Jadi kenapa Putik kapas tidak boleh digunakan untuk membersihkan telinga? Bolehkah ia memberi kesan negatif terhadap deria pendengaran? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Bunyi Keras Boleh Mengganggu Pendengaran! Ini Tahap Selamat Telinga

Apa itu Putik kapas?

Putik kapas adalah alat yang biasa digunakan untuk membersihkan telinga, mempunyai kapas di dua hujungnya. Menurut kajian yang diterbitkan Jurnal Royal Society of Medicine, cotton bud dikembangkan pada tahun 1923 oleh Leo Gerstenzang, seorang saintis Poland.

Pada mulanya, Putik kapas hanya dibuat dari tusuk gigi dengan kapas pada setiap hujungnya. Seiring berjalannya waktu, Putik kapas diperbuat daripada pelbagai bahan, termasuk logam. Sehingga kini, Putik kapas masih digunakan oleh banyak orang bukan hanya di Indonesia, tetapi di seluruh dunia.

Larangan membersihkan telinga dengan Putik kapas

Sehingga kini, tidak ada pakar yang menyatakan perkara itu Putik kapas selamat digunakan. Sebaliknya, pakar cenderung menentang dan menolak penggunaan alat tersebut. Salah satunya ialah Patricia Johnson, AuD, pakar audiologi di Universiti Carolina Utara, Amerika Syarikat.

Menurut Patricia, Putik kapas adalah objek yang boleh menyebabkan kerosakan pada telinga tengah dan dalam. Dalam banyak kes, ia boleh menjejaskan fungsi deria pendengaran.

Bahaya penggunaan Putik kapas

Earwax, atau apa yang disebut cerumen, sebenarnya melindungi telinga daripada terkena bakteria sehingga tidak masuk lebih dalam. Cerumen juga boleh bergerak sendiri ke telinga luar, jadi anda hanya perlu membersihkan sekitar cuping telinga.

Jarang diketahui oleh banyak orang, ternyata terdapat beberapa bahaya yang boleh terjadi akibat penggunaan Putik kapas, seperti:

1. Penumpukan kotoran

Hampir semua pengguna Putik kapas gunakannya untuk membersihkan telinga. Sebenarnya, kemasukan benda asing dari luar ke telinga dapat membuat cerumen didorong lebih dalam. Akibatnya, terdapat penumpukan lilin di telinga.

Penumpukan lilin telinga yang terlalu banyak boleh mencetuskan pelbagai gejala, seperti:

  • Sakit di telinga
  • Telinga terasa kenyang
  • Suara yang diucapkan seolah-olah diredam.

Baca juga: 10 Warna Lilin Telinga dan Makna bagi Kesihatan

2. Jangkitan telinga

Earwax dapat membantu memerangkap dan melambatkan pertumbuhan bakteria di sekitarnya. Namun, apabila kotoran ditolak lebih dalam kerana penggunaannya Putik kapas, Bakteria ini berpotensi tumbuh dan menyebabkan jangkitan.

3. Gendang telinga pecah

Kedudukan gendang telinga (gegendang telinga). sumber gambar: Yang Berdikari.

Masukkan Putik kapas terlalu dalam boleh mencederakan struktur telinga tengah. Kecederaan yang paling biasa dari penggunaan Putik kapas adalah gendang telinga yang pecah atau gegendang telinga.

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, tidak kurang dari 73 peratus kecederaan telinga pada anak-anak berpunca dari pemakaian kapas atau swab kapas. Putik kapas.

Gendang telinga adalah tisu nipis yang sangat halus yang mudah pecah walaupun dengan tekanan yang sangat lemah. Secara semula jadi, gendang telinga yang koyak yang tidak terlalu besar memang boleh ditutup kembali dengan sendirinya. Namun, ia memerlukan masa yang sangat lama.

Dipetik dari garis kesihatan, Gendang telinga yang pecah boleh menyebabkan kesakitan yang teruk. Telinga juga dapat mengeluarkan darah, cairan, dan nanah. Pendengaran dapat dikurangkan buat sementara waktu, ditandai dengan kemunculan suara yang berdengung.

4. Kapas ditinggalkan

Dalam beberapa kes, kapas yang ada di hujungnya Putik kapas boleh terlepas dan dibiarkan di telinga. Sudah tentu, ini boleh membuat anda tidak selesa. Telinga juga akan terasa kenyang atau menyakitkan.

Kerana dilindungi oleh benda asing yang tertinggal, kemampuan pendengaran juga akan terjejas.

Cara membersihkan telinga dengan selamat

Seperti yang telah disebutkan, sebenarnya earwax boleh keluar dengan sendirinya jika jumlahnya banyak. Namun, jika anda ingin membersihkannya, ada cara yang dianggap selamat.

Anda boleh menggunakan titisan telinga khas. Jatuhkan ubat ke saluran telinga dengan perlahan. Ubat ini akan membantu melembutkan lilin sehingga lebih mudah masuk ke telinga luar.

Namun, jika anda ragu-ragu, berjumpa dengan pakar telinga, hidung, tekak (ENT) untuk membersihkannya. Kaedah ini dianggap lebih selamat daripada masuk Putik kapas ke telinga.

Itulah beberapa sebab mengapa anda tidak boleh menggunakan Putik kapas. Sekiranya anda ingin membersihkan telinga, minta bantuan daripada pakar THT untuk mengurangkan kesan buruk yang boleh ditimbulkan, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found