Kesihatan

Mengenal Tongkat-Ikatan: Keadaan yang Menyukarkan Bayi Menyusu

Sekiranya diambil secara literal, tali leher bermaksud 'ikatan lidah'. Keadaan ini yang biasanya berlaku pada bayi baru lahir boleh memberi kesan kepada batasan pergerakan lidah, termasuk ketika menyusu.

Mengapa tali leher boleh berlaku? Bagaimana keadaan ini mempengaruhi proses penyusuan bayi? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Jangan Panik! Berikut adalah 7 Cara Berkesan untuk Mengatasi Susu Payudara yang Tidak Boleh Anda Cuba

Ikatan lidah sekilas

Tisu frenulum melekat pada lidah dan bahagian bawah mulut. Sumber gambar: www.theasianparent.com

Ikatan lidah adalah keadaan di mana frenulum melekat pada lidah dan lantai mulut. Keadaan ini, juga dikenali sebagai ankyglossia, menjadikan bayi tidak dapat mengangkat lidah ke atas, ke sisi, dan ke depan dengan bebas.

Biasanya, pada bayi baru lahir, tisu frenulum telah terpisah dari lidah dan dasar mulut. Tidak diketahui dengan tepat apa yang boleh menyebabkannya tali leher. Hanya itu, menurut Klinik Mayo, Keadaan ini kemungkinan besar dipengaruhi oleh faktor genetik.

Petikan dari Persatuan Penyusuan Susu Australia, ikatan lidah berlaku pada kira-kira 4 -11 peratus bayi baru lahir dan lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki.

Hubungan ikatan lidah dengan penyusuan

Bayi menggunakan lidah semasa menyusu dengan melekatkannya ke payudara. Lidah dilanjutkan untuk mencapai puting dan kawasan di sekitarnya disebut areola, kemudian masukkan ke dalam mulut.

Bukan hanya itu, bayi juga menggunakan lidahnya untuk 'mengunci' puting susu dan kemudian menekannya sehingga susu dapat keluar dan kemudian memasuki mulut dengan betul.

Dari penjelasan di atas, sudah pasti bahawa lidah memainkan peranan penting ketika bayi sedang menyusui. Lidah yang 'diikat' dan pergerakannya terhad akan menyukarkan si kecil anda melakukan beberapa proses di atas.

Kesan ikatan lidah pada bayi dan ibu

Ikatan lidah boleh memberi kesan serius kepada bayi dan ibu. Bukan hanya masalah kesihatan fizikal, tetapi juga mental. Kesan daripada tali leher pada bayi merangkumi:

 • Mudah rewel: Ini boleh dicetuskan oleh dua perkara, iaitu kemarahan dan kelaparan.
 • Susah tidur: Bayi yang lapar akan sukar tidur.
 • Menolak minum susu ibu: Keadaan ini boleh berlaku ketika bayi merasa kecewa kerana sukar mencapai puting susu.
 • Proses pertumbuhan dan perkembangan bertambah buruk: Kekurangan pengambilan susu pada bayi dapat menghalang proses pertumbuhan dan perkembangan. Salah satu perkara yang paling jelas adalah berat badan yang tersekat.
 • Kesukaran menelan: Ikatan lidah boleh menyukarkan bayi menelan sesuatu kerana pergerakan lidah yang terhad.

Selain bayi, kesan dari tali leher juga dapat dirasakan oleh ibu, iaitu:

 • puting sakit: Bayi yang mengalami tali leher lebih cenderung memaksa dan memberi tekanan yang berlebihan pada puting susu.
 • Sakit payudara: Apabila bayi tidak dapat menyusu dengan betul, terdapat penambahan susu dan boleh mencetuskan pembengkakan payudara. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko mastitis.
 • Penurunan susu ibu: Pengeluaran susu yang lemah boleh mempengaruhi pengeluaran dan bekalan susu.
 • Tekanan: Ibu yang mengalami kesukaran untuk menyusui bayinya cenderung merasakan tekanan mental, perasaan bersalah, dan kesedihan.

Baca juga: Mengatasi Perut Kembung pada Bayi Tidak Boleh Cuai! Ini caranya

Petua untuk menyusukan bayi dengan ikatan lidah

Bentuk perisai puting. Sumber foto: shutterstock.

Menyusukan bayi yang telah tali leher ia tidak mudah. Namun, anda tidak perlu bersedih. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan agar bayi kesayangan anda masih dapat mendapatkan susu ibu, antaranya adalah:

 • Kedudukan penyusuan yang betul: Ibu boleh mula mencari posisi yang selesa sehingga lebih mudah bagi bayi untuk mencapai puting susu.
 • menggunakan pelindung puting:Selain mencegah lecet payudara, alat ini dapat memudahkan bayi mencapai puting susu. Pilih ukuran yang betul supaya anak anda lebih mudah menyusu.
 • Gunakan pam payudara: Anda boleh mengepam susu ibu dan memasukkannya ke dalam botol. Selain mencegah penurunan pengeluaran susu pada payudara, bayi juga lebih mudah mendapatkan susu ibu tanpa kesukaran untuk melekatkan lidah pada puting susu.
 • Latih kemampuan bayi: Jangan pernah putus asa melatih kemampuan bayi anda untuk menyusu terus ke payudara. Tetapi, jangan terlalu memaksakan diri untuk membuatnya tidak selesa.

Prosedur perubatan untuk mengikat lidah

Petikan dari Klinik Mayo, dalam beberapa kes, lidah 'kaku' akibat tali leher dapat meningkat dengan perlahan. Ini bermakna tanpa prosedur perubatan, tisu frenulum dapat melonggarkan dan memudahkan lidah bayi bergerak.

Tetapi, jika keadaan tidak berubah, tali leher tidak boleh dibiarkan begitu sahaja. Kerana, secara tidak langsung dapat menghambat proses pertumbuhan dan perkembangan. Terdapat dua prosedur perubatan yang boleh dilakukan, iaitu:

1. Frenotomi

Frenotomi adalah prosedur pembedahan untuk memotong tisu frenulum yang melekat pada lidah dan bahagian bawah mulut. Prosedur ini dilakukan dengan menggunakan gunting steril.

Frenotomi membawa risiko komplikasi yang sangat kecil, termasuk pendarahan. Jadi, bayi dapat menyusu dengan segera.

2. Frenuloplasti

Frenuloplasty adalah prosedur yang lebih rumit, biasanya dilakukan jika tisu frenulum terlalu tebal. Langkahnya hampir sama dengan frenotomi, hanya memerlukan tindakan yang lebih serius.

Bukan hanya memotong, frenuloplasty juga dilakukan untuk memperbaiki struktur tisu frenulum.

Nah, itulah tinjauan mengenai tali leher dan bagaimana ibu masih boleh memberikan penyusuan eksklusif kepada bayi kesayangan mereka. Sekiranya anda masih keliru, berbincanglah dengan pakar pediatrik anda untuk mendapatkan penyelesaian terbaik.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!