Kesihatan

Kelebihan Bakuchiol untuk Kecantikan, Menghilangkan Garisan Halus dan Kedutan

Manfaat bakuchiol diketahui lebih unggul daripada retinol kerana ia selamat untuk kulit sensitif. Bakuchiol sendiri adalah alternatif nabati yang secara semula jadi berasal dari retinol sehingga sama efektifnya apabila digunakan dengan baik.

Bakuchiol berasal dari ekstrak tumbuhan yang mempunyai pelbagai manfaat untuk kulit. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai faedah bakuchiol untuk kesihatan kulit, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Tangan Gatal Selepas Mencuci Pinggan: Punca dan Rawatan yang Boleh Anda Lakukan

Bakuchiol adalah tumbuhan perubatan

Dilaporkan dari Byrdie.com, Bakuchiol adalah ekstrak yang berasal dari daun dan biji tanaman Psoralea corylifolia atau babchi.

Ramuan ini adalah salah satu ramuan yang biasa digunakan dalam perubatan Ayurveda India dan Cina untuk membantu menyembuhkan dan menenangkan kulit berkat sifat anti-radang dan antibakteria.

Dalam kajian tahun 2019, tidak ada perbezaan yang dijumpai antara retinol dan bakuchiol dalam merawat kedutan dan hiperpigmentasi.

Sebilangan kebaikan bakuchiol untuk kesihatan kulit

Beberapa faedah bakuchiol yang anda dapat, termasuk yang berikut:

Meratakan warna kulit

Salah satu kelebihan bakuchiol ialah ia dapat membantu meratakan warna kulit di wajah. Bakuchiol akan meresap ke dalam kulit untuk mengurangkan penampilan bintik-bintik gelap atau kawasan hiperpigmentasi.

Mengurangkan penampilan garis-garis halus

Sama seperti retinol, bakuchiol berfungsi dengan memberitahu sel-sel untuk membuat kolagen, dan mengurangkan penampilan garis-garis halus dan kedutan di wajah.

Satu siri kajian klinikal dilakukan pada sekumpulan wanita yang menggunakan serum yang mengandung bakuchiol dan bahan aktif lain termasuk vitamin C dan melatonin.

Selepas 12 minggu, wanita mengalami pengurangan kedutan sebanyak 11 peratus, peningkatan ketegangan kulit sebanyak 8 peratus, dan penurunan kemerahan sebanyak 70 peratus. Selain melicinkan garis-garis halus dan kedutan, bakuchiol juga berkesan dalam merawat jerawat dan melasma.

Mempercepat pertumbuhan semula sel kulit

Manfaat lain dari bakuchiol juga diketahui dapat membantu mempercepat pertumbuhan semula sel kulit. Bahan semula jadi ini akan menghantar isyarat ke sel pada waktu yang tepat untuk meningkatkan pengeluaran kolagen dan pergantian sel.

Menenangkan dan menyembuhkan kulit

Dengan mempromosikan pergantian dan pertumbuhan semula sel yang sihat, bakuchiol dapat menenangkan dan menyembuhkan kulit dari dalam ke luar. Kerana lembut pada kulit, bakuchiol ini dapat digunakan oleh hampir semua orang dengan pelbagai jenis kulit.

Bakuchiol boleh digunakan semasa rutin penjagaan kulit pagi dan malam anda. Cara menambahkan bakuchiol ke rutin penjagaan kulit anda adalah dengan menggunakannya sekali atau dua kali seminggu pada waktu malam.

Selepas itu, perlahan-lahan teruskan ke penggunaan harian jika tidak berlaku reaksi alergi. Lapiskan selepas membersihkan kulit dengan lembut dan sebelum pelembap penghidratan atau krim malam.

Adakah bakuchiol mempunyai kesan sampingan seperti retinol?

Seorang pakar dermatologi yang diperakui dewan di Westport, Deanne Robinson, MD, mengatakan bahawa apa-apa ramuan, termasuk ramuan berasaskan tumbuhan, boleh membuat anda sensitif terhadapnya. Walaupun berasal dari tanaman, ia tidak menjamin bahawa ia benar-benar aman, jadi perhatikan reaksi.

Untuk mengesahkan reaksi, anda boleh melakukan ujian tampalan dengan menggunakan sebilangan kecil produk bakuchiol ke bahagian kulit lain seperti leher atau dada dan tunggu sehari sebelum menggunakannya di seluruh wajah.

Terdapat juga risiko kesan sampingan yang serupa dengan retinol seperti mengelupas dan kemerahan terutamanya jika kepekatan yang melebihi 1 persen digunakan. Atas sebab ini, bakuchiol masih boleh menyebabkan reaksi walaupun anda tidak alah.

Adakah selamat menggunakan Bakuchiol untuk wanita hamil?

Pada masa ini, tidak ada kajian yang menunjukkan kesan sampingan negatif termasuk pada wanita hamil. Bakuchiol berbeza dengan retinol, jadi berpotensi selamat untuk kehamilan dan wanita yang sedang menyusui.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memastikan bahawa bakuchiol selamat digunakan semasa mengandung atau menyusu. Oleh itu, untuk lebih selamat, anda perlu mendapatkan nasihat doktor jika anda mempunyai reaksi alergi tertentu sebelum menggunakan bakuchiol.

Baca juga: Wajah Berminyak Semasa Anda Bangun? Sebab Ini dan Cara Mengatasinya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!