Kesihatan

Sering Disebut Minuman Ajaib, Inilah Kelebihan Mengonsumsi Teh Jiaogulan Untuk Tubuh!

Jiaogulan atau Gynostemma pentaphyllum adalah pokok anggur dari China yang dipercayai mempunyai sifat penyembuhan. Oleh itu, tanaman jenis ini telah digunakan sebagai teh kerana keajaibannya.

China telah menggunakan tanaman ini untuk perubatan tradisional kerana ia menawarkan faedah anti-penuaan. Nah, untuk mengetahui faedah teh jiaogulan lain, mari lihat penjelasannya lebih lanjut!

Baca juga: Mempunyai Banyak Manfaat untuk Kesihatan, Inilah Cara Mudah Membuat Susu Kurma!

Apakah ramuan dalam jiaogulan?

Dilaporkan oleh Very Well Health, jiaogulan atau juga dikenali sebagai Southern ginseng mengandungi sebatian bermanfaat gypenoside dan saponins. Bukan hanya itu, jiaogulan juga mengandungi sterol, flavonoid, dan klorofil.

Pelbagai ramuan ini dapat membantu menjaga kesihatan jantung, mengurangkan keradangan, dan bahkan menurunkan berat badan. Jiaogulan sering digunakan untuk merawat kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi, untuk menguatkan sistem imun.

Kelebihan teh jiaogulan yang perlu anda ketahui

Kegunaan teh jiaogulan lain adalah meningkatkan selera makan, sakit perut yang berterusan, sakit dari bengkak, dan sakit belakang. Beberapa kelebihan pengambilan teh jiaogulan yang perlu anda ketahui adalah seperti berikut:

Kawal gula darah

Beberapa kajian menunjukkan teh jiaogulan dapat membantu mengawal diabetes.

Semasa dalam kajian haiwan yang diterbitkan dalam Hormone and Metabolic Research pada tahun 2010, didapati bahawa teh dapat menurunkan kadar gula dalam darah dengan ketara.

Penyelidikan sebelumnya yang diterbitkan dalam Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences pada tahun 2006 mendapati bahawa teh ini dapat membantu menurunkan kolesterol jahat atau LDL.

Kajian lain pada tahun 2008 juga menyatakan bahawa jiaogulan dapat mengatur gula darah dengan mengubah aktiviti enzim hati tertentu.

Menurunkan risiko kegemukan

Menurut sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Obesity pada tahun 2003 mengatakan bahawa teh jiaogulan mungkin mempunyai kesan anti-kegemukan.

Para penyelidik menggunakan ekstrak jiaogulan yang dikenali sebagai actiponin untuk diberikan kepada 80 pesakit obes pada dos 450 mg setiap hari selama 12 minggu.

Pada akhir kajian, kumpulan pesakit ini menunjukkan perubahan yang ketara seperti penurunan berat badan, lemak perut, jisim lemak badan, dan indeks jisim badan.

Satu kajian tahun 2011 menyelidiki penggunaan gabungan ramuan jiaogulan dalam rawatan sindrom metabolik.

Para penyelidik mendapati bahawa bahan-bahan ini berfungsi secara sinergis untuk memberikan beberapa manfaat terapi. Manfaatnya adalah kehilangan lemak, menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida, dan meningkatkan toleransi glukosa.

Mengatasi tekanan

Jiaogulan adalah salah satu daripada banyak herba adaptogenik yang dikatakan dapat menghilangkan tekanan.

Kajian berdasarkan haiwan yang diterbitkan dalam jurnal Molecules pada tahun 2013 menunjukkan bahawa jiaogulan dapat membantu melindungi daripada gangguan kecemasan yang berkaitan dengan tekanan.

Dalam ujian pada tikus, penulis kajian memerhatikan bahawa jiaogulan membantu menghalang kegelisahan akibat tekanan. Ini mungkin berlaku kerana tanaman yang satu ini dapat mempengaruhi aktiviti pada sel otak tertentu yang terlibat dalam mengatur mood.

Mengawal asma

Teh yang dibuat dari jiaogulan dapat membantu melawan penyakit pernafasan, iaitu asma.

Kajian berasaskan haiwan yang diterbitkan dalam American Journal of Chinese Medicine pada tahun 2008 mendapati bahawa ramuan tersebut dapat membantu mengurangkan keradangan saluran pernafasan.

Bagaimana cara mengambil jiaogulan dengan betul?

Umumnya, jiaogulan dijual dalam bentuk teh, serbuk, dan kapsul yang terdapat di banyak kedai yang menjual produk herba atau perubatan Cina. Sebagai teh, jiaogulan bebas kafein dan rasanya serupa dengan teh hijau muda dengan rasa yang sedikit pahit.

Oleh itu, jiaogulan biasanya dinikmati dengan mencampurkannya dengan teh lain, seperti melati. Tidak ada dos standard untuk minum teh jiaogulan, tetapi pengamal kesihatan biasanya mengesyorkan dua hingga empat cawan sehari.

Baca juga: Bekerja Terhadap Bakteria dan Virus, Inilah Cara Sistem Imun Berfungsi di Tubuh!

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!