Kesihatan

Memahami Sistem Peredaran Manusia, Apa dan Bagaimana?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan organ dalaman dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Setiap tubuh manusia dibekalkan dengan darah yang menyalurkan nutrien dan oksigen. Sistem ini dikenali sebagai sistem peredaran darah manusia.

Sistem ini mempunyai peranan penting dan penting dalam badan kita, anda tahu. Kerja sistem peredaran manusia bermula dari proses pengangkutan ke proses pembuangan, sehingga prestasi organ tubuh dapat berjalan dengan optimum.

Ingin tahu mengenai selok-belok proses peredaran darah? Lihat maklumat mengenai organ peredaran darah, peredaran darah besar dan kecil, hingga gangguan peredaran darah dalam tinjauan berikut.

Baca juga: Makan Semua Yang Anda Boleh Makan? Lakukan 6 Petua Ini Untuk Kekal Sihat

Sistem peredaran darah manusia

Sistem peredaran darah manusia atau apa yang disebut dalam dunia perubatan adalah sistem kardiovaskular adalah sistem yang berguna untuk menyalurkan oksigen dan nutrien dari jantung ke seluruh badan.

Bukan hanya sebagai pengedar, sistem ini juga berfungsi menyingkirkan dioksida dan seluruh metabolisme tubuh melalui paru-paru. Mengagihkan hormon dan suhu badan secara merata ke seluruh badan. Serta mengekalkan prestasi sistem organ, dan membantu tubuh pulih.

Bagaimana sistem peredaran darah manusia berfungsi?

Melihat bagaimana darah mengalir dalam tubuh manusia. Foto: //www.researchgate.net

Terdapat tiga sistem peredaran darah manusia. Yaitu, sistem sistemik (peredaran utama), sistem paru (peredaran kecil), dan sistem koronari. Ketiga-tiga sistem ini bertanggungjawab untuk aliran darah yang bergerak di dalam badan.

1. Sistem yang sistematik

Peredaran darah bermula apabila darah mengalir dari dua atria (dua ruang atas jantung) ke ventrikel (dua ruang bawah). Fasa seterusnya disebut tempoh pelepasan, iaitu ketika kedua ventrikel mengepam darah ke arteri besar.

Dalam peredaran sistemik atau yang biasa disebut sebagai peredaran hebat, ventrikel kiri mengepam darah kaya oksigen ke arteri utama (aorta). Darah mengalir dari arteri utama ke arteri yang lebih besar dan lebih kecil dan kemudian ke rangkaian kapilari.

Di dalam rangkaian kapilari, darah membebaskan oksigen, nutrien dan bahan penting lain. Pada peringkat ini, darah juga mengambil karbon dioksida dan produk metabolik lain di dalam badan.

Setelah mengambil zat ini, darah mengalir kembali ke jantung melalui atrium kanan. Proses ini dilakukan oleh saluran darah dengan tujuan membersihkan darah.

2. Sistem pulmonari

Sistem peredaran darah manusia berfungsi dengan mengepam darah dari ventrikel kanan. Selain itu, sistem ini juga sering disebut sebagai peredaran darah yang kecil. Darah yang mempunyai kadar oksigen rendah dipam ke arteri pulmonari.

Dari arteri pulmonari, darah mengalir ke arteri dan kapilari yang lebih kecil. Di sinilah karbon dioksida dilepaskan dari darah ke dalam vesikel pulmonari, dan oksigen segar memasuki aliran darah.

Semasa kita bernafas, karbon dioksida meninggalkan badan kita. Darah kaya oksigen mengalir melalui urat pulmonari dan atrium kiri ke ventrikel kiri. Denyutan jantung seterusnya memulakan kitaran baru peredaran sistemik.

3. Sistem koronari

Pada prinsipnya, sistem peredaran darah yang satu ini mengedarkan darah yang kaya dengan oksigen. Darah beroksigen tinggi mengalir ke jantung sehingga jantung dapat berfungsi dengan baik.

Dalam sistem koronari, darah mengalir untuk membekalkan otot jantung. Arteri koronari membawa darah kaya oksigen ke otot jantung.

Baca juga: Memahami Trypophobia, Punca dan Cara Mengatasi Ketakutan Lubang

Organ dalam sistem peredaran darah manusia

Sistem peredaran darah manusia berfungsi berkat tekanan berterusan dari jantung dan injap ke seluruh badan. Tekanan ini memastikan bahawa urat membawa darah ke jantung dan arteri membawanya kembali ke jantung.

Terdapat sekurang-kurangnya empat organ dalam sistem peredaran darah iaitu jantung, arteri, urat dan darah.

1. Hati

Hati adalah organ peredaran darah yang paling penting dalam peredaran darah di dalam tubuh manusia. Organ ini berfungsi mengepam darah sehingga dapat mengalir ke seluruh badan.

Secara umum, jantung sedikit lebih besar daripada penumbuk. Oleh itu, setiap orang mempunyai ukuran jantung yang berbeza.

Dalam sistem peredaran darah manusia, kelajuan jantung dalam mengepam adalah kunci. Semakin cepat jantung mengepam, semakin cepat darah dapat mengangkut bahan metabolik toksik.

Sementara itu, kualiti pengepaman jantung dipengaruhi oleh degupan jantung. Setiap kali jantung berdegup, darah dipam dan sistem peredaran darah berfungsi mengikut fungsinya.

2. Arteri

Organ peredaran darah ini membawa darah kaya oksigen dari jantung dan membawanya ke kapilari atau kembali ke jantung.

Di samping itu, arteri memainkan peranan penting dalam mengatur aliran darah ke kapilari tisu. Kira-kira 10 peratus daripada jumlah darah berada dalam sistem arteri sistemik pada waktu tertentu.

Dalam sistem peredaran paru atau biasanya disebut sebagai peredaran kecil, arteri membawa darah yang mempunyai kandungan oksigen rendah. Darah diangkut dari ventrikel kanan ke paru-paru.

Manakala dalam sistemik, arteri mengangkut darah beroksigen dari ventrikel kiri ke tisu badan.

3. Vena

Vena adalah organ peredaran darah yang membawa darah yang terdeoksigenasi ke paru-paru. Dengan cara itu, paru-paru akan menerima oksigen dan dapat berfungsi dengan baik.

Dalam sistem peredaran paru, urat membawa darah dari paru-paru ke atrium kiri jantung. Darah ini mempunyai kandungan oksigen yang tinggi kerana baru saja dioksigenkan di paru-paru.

Manakala dalam sistem sistemik, urat mengangkut darah dari tisu badan ke atrium kanan jantung. Darah ini mempunyai kandungan oksigen yang berkurang kerana oksigen telah digunakan untuk aktiviti metabolisme dalam sel-sel tisu.

4. Darah

Darah adalah komponen yang bergerak dalam hampir setiap aktiviti di dalam badan. Di samping itu, darah mengangkut hormon, nutrien, oksigen, dan antibodi.

Darah juga melakukan aktiviti penting lain yang diperlukan untuk mengekalkan tubuh yang sihat.

Sistem peredaran darah manusia sangat dipengaruhi oleh 4 komponen ini. Oleh itu, kita mesti sentiasa menjaga tubuh yang sihat agar kitaran darah dapat berjalan dengan baik.

Baca juga: Palpitasi Jantung Berbahaya? Inilah penjelasannya

Gangguan peredaran darah

Dalam proses peredaran darah, tidak jarang berlaku gangguan peredaran darah. Gangguan peredaran darah ini dapat merosakkan proses kompleks pengedaran darah ke seluruh tubuh.

Dilaporkan dari Medicalnewstoday, terdapat sekurang-kurangnya 15 jenis gangguan peredaran darah yang sering dijumpai di masyarakat:

 1. Aterosklerosis
 2. Serangan jantung
 3. Prolaps injap mitral
 4. Regurgitasi injap mitral
 5. Stenosis mitral
 6. Angina pectoris
 7. Aritmia dan disritmia
 8. Iskemia jantung
 9. Kolesterol tinggi
 10. Kegagalan jantung
 11. Tekanan darah tinggi (darah tinggi)
 12. strok
 13. Penyakit arteri periferal (PAD)
 14. Tromboemboli vena (VTE)
 15. Aneurisma aorta

Sebilangan besar gangguan peredaran darah boleh saling mempengaruhi antara satu sama lain. Contohnya, tekanan darah tinggi boleh merosakkan saluran darah, yang kemudian boleh menyebabkan masalah peredaran darah yang lain.

Orang yang mempunyai ahli keluarga dengan sejarah penyakit peredaran darah mempunyai risiko yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, risiko ini dapat dikurangkan dengan gaya hidup sihat.

Bersenam dan menjaga berat badan anda dapat membantu mengurangkan risiko gangguan peredaran darah.

Baca juga: Alat pacu jantung yang memastikan jantung berdegup normal

Gejala sistem peredaran darah yang lemah

Gejala peredaran darah yang lemah secara umum termasuk:

 • Rasa kesemutan
 • Kebas
 • Sakit berdenyut atau menyengat pada anggota badan
 • Sakit
 • Kekejangan otot
 • Tangan dan kaki sejuk
 • Bengkak di kaki, pergelangan kaki dan kaki
 • Kesukaran menumpukan perhatian
 • Masalah pencernaan
 • Keletihan
 • Urat varikos
 • Perubahan warna kulit
 • Bisul pada kaki atau kaki

Setiap penyakit dan gangguan peredaran darah dapat menghasilkan gejala yang berbeza. Sebagai contoh, orang dengan penyakit arteri periferal mungkin mengalami disfungsi ereksi bersama dengan rasa sakit, mati rasa, dan kesemutan.

Mengatasi peredaran darah yang tidak baik

Rawatan untuk peredaran yang lemah bergantung pada keadaan yang menyebabkannya. Walau bagaimanapun, cara untuk menangani keadaan peredaran darah yang buruk termasuk:

 • Gunakan stoking mampatan, jika kaki anda sakit dan bengkak
 • Sekiranya anda menghidap diabetes, perlu mengawal gula dalam darah dan melakukan senaman secara berkala
 • Lakukan prosedur laser atau pembedahan vena endoskopi jika anda mengalami vena varikos
 • Anda juga boleh melakukan terapi khas yang dirancang oleh doktor untuk meningkatkan peredaran darah

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan organ dalaman dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found