Kesihatan

Tidak Hanya Selera makan, Ini Punca Satu Lagi Turunkan Berat Badan Semasa Depresi

Depresi adalah gangguan mental yang mesti dipertimbangkan. Selalunya, kemurungan dikaitkan dengan masalah berat badan, seperti penurunan berat badan yang drastik. Ternyata penurunan berat badan ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, apa itu?

Baca juga: 7 Petua untuk Mengatasi Kesepian dan Kesedihan sehingga Tidak Berakhir pada Kemurungan

Apa itu kemurungan?

Melancarkan dari Klinik MayoDepresi adalah gangguan mood yang boleh menyebabkan perasaan sedih dan hilang minat yang berterusan.

Depresi dapat mempengaruhi perasaan, pemikiran, dan tingkah laku, yang juga dapat menyebabkan berbagai masalah emosi dan fizikal. Bukan hanya itu, jika seseorang mengalami kemurungan, dia juga mungkin menghadapi kesukaran untuk melakukan aktiviti harian.

Penyebab kemurungan itu sendiri masih belum diketahui, tetapi ada beberapa faktor risiko yang boleh mencetuskan keadaan ini, seperti:

  • Pesimis atau selalu mengkritik diri sendiri
  • Telah mengalami peristiwa traumatik
  • Mempunyai sejarah gangguan kesihatan mental yang lain, seperti gangguan kecemasan, gangguan makan, atau gangguan tekanan selepas trauma (PTSD)

Gejala kemurungan termasuk:

  • Rasa sedih, kosong, atau putus asa
  • Mudah marah atau kecewa, walaupun perkara kecil
  • Kesukaran untuk menumpukan perhatian, berfikir, mengingat sesuatu, atau bahkan membuat keputusan
  • Kehilangan minat terhadap perkara yang anda gemari, seperti hobi atau sukan tertentu
  • Rasa letih dan kekurangan tenaga
  • Rasa bersalah atau tidak berharga, yang juga boleh membuat penderita menyalahkan diri sendiri

Jadi, apa yang menyebabkan penurunan berat badan secara drastik semasa kemurungan?

Ketika tertekan, seseorang mungkin mengalami kenaikan berat badan, tetapi orang lain mungkin mengalami penurunan berat badan yang drastik.

Anda harus tahu bahawa kemurungan mungkin ringan atau sementara, tetapi kemurungan juga boleh menjadi teruk atau berterusan sehingga boleh membawa maut. Oleh itu, kemurungan tidak boleh diabaikan dan harus diberi perhatian.

Berat badan ketika kemurungan itu sendiri boleh disebabkan oleh kekurangan selera makan. Tetapi selain itu, penurunan berat badan yang ketara juga disebabkan oleh beberapa faktor lain.

Berikut adalah beberapa penyebab penurunan berat badan secara drastik semasa anda mengalami kemurungan.

1. Kehilangan selera makan

Seperti yang dijelaskan sebelumnya bahawa penyebab penurunan berat badan secara drastik semasa kemurungan boleh disebabkan oleh kekurangan selera makan. Kemurungan yang teruk boleh menyebabkan penghidap kehilangan minat terhadap makanan kerana mood yang buruk.

Melancarkan dari livestrong.comDepresi juga boleh mempengaruhi pola makan dan tidur penderita. Ini membolehkan seseorang makan dalam jumlah yang agak banyak, tetapi mengalami penurunan berat badan.

Baca juga: Tidak boleh diabaikan, kenali ciri-ciri kemurungan yang mudah diserang oleh remaja!

2. Gangguan makan

Melancarkan dari WebMD, kemurungan juga boleh mengiringi gangguan makan.

Leslie Heinberg, PhD ahli psikologi terkemuka Institut Bariatrik dan Metabolik di Klinik Cleveland, dalam praktiknya mengatakan bahawa pesakit dengan anoreksia nervosa sering mengalami kemurungan.

Di samping itu, jika seseorang mengalami penurunan berat badan yang drastik walaupun dia telah makan banyak dan dia mengalami gejala kemurungan, ini boleh membimbangkan seperti bulimia nervosa.

Bulimia dicirikan oleh makan berlebihan (makan malam) diikuti dengan membersihkan makanan yang telah dimakan secara paksa, baik melalui muntah yang disebabkan atau aktiviti badan yang berlebihan.

Malah, menurut Pusat Perubatan Universiti Maryland, kemurungan sangat berkaitan dengan bulimia.

3. Gangguan tidur

Seperti yang disebutkan sebelumnya, kemurungan boleh mempengaruhi bukan sahaja corak makan, tetapi juga pola tidur. Sekiranya kemurungan mempengaruhi tidur, ia dapat menyebabkan penurunan berat badan yang ketara walaupun penghidapnya makan banyak.

Laporan di Jurnal Persatuan Dietetik Amerika, menyatakan bahawa terdapat lebih banyak kalori yang dibakar ketika seseorang terjaga atau terjaga daripada ketika dia sedang tidur.

Sekiranya seseorang menghabiskan lebih banyak masa untuk berjaga atau terjaga kerana kemurungan, kalori tambahan yang dibakar ketika terjaga dapat menyumbang kepada pengurangan kalori, yang dapat menyebabkan penurunan berat badan.

4. Kesan ubat-ubatan tertentu

Penyebab lain penurunan berat badan yang drastik semasa kemurungan adalah pengaruh ubat-ubatan tertentu, seperti antidepresan.

Beberapa antidepresan yang dikenali sebagai perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI) mungkin mempunyai kesan sampingan yang boleh menyebabkan penurunan berat badan.

Kesan sampingan ini boleh merangkumi insomnia, kegelisahan, kegelisahan, atau bahkan cirit-birit. Kegelisahan atau insomnia boleh menyebabkan penderita membakar lebih banyak kalori secara keseluruhan, yang boleh menyebabkan penurunan berat badan.

Di samping itu, cirit-birit, yang merupakan kesan sampingan lain, juga boleh menyebabkan penurunan berat badan.

Depresi mesti dirawat dengan segera dan tidak boleh dibiarkan. Penting untuk merawat kemurungan lebih awal. Ini berguna untuk mengelakkan bahaya lain yang boleh ditimbulkan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!