Kesihatan

Untuk Tidur yang Nyaman, Ketahui Semua Mengenai Kebisingan Pink dan Pelbagai Jenis Bunyi

Adakah anda pernah menghadapi masalah tidur? Sekiranya demikian, ini tentunya akan sangat menyusahkan kerana kurang tidur boleh menyukarkan fokus di tempat kerja atau sekolah.

Ia juga boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan mental dan fizikal. Untuk mengatasi perkara ini, selalunya bunyi merah jambu disyorkan untuk kualiti tidur yang lebih baik.

Teruskan membaca artikel di bawah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bunyi merah jambu dan bagaimana ia dapat membantu anda mendapatkan rehat malam yang lebih baik.

Baca juga: Kajian Baru: Kekurangan Tidur pada Umur 50 Meningkatkan Risiko Demensia

Apa itu bunyi merah jambu?

Dilaporkan dari Kesihatan yang Sangat Baik, bunyi merah jambu adalah sejenis bunyi yang mengandungi semua frekuensi bunyi yang dapat didengar oleh manusia. Walau bagaimanapun, ia tidak seperti bunyi putih, yang mewakili semua frekuensi sama, frekuensi yang lebih tinggi dalam bunyi merah jambu kurang sengit.

Bagi banyak orang, ia menghasilkan jenis bunyi yang dapat menyekat kebisingan latar yang mengganggu, tanpa terdengar keras atau melengking.

Contoh bunyi bunyi merah jambu

Walaupun tidak semua, tetapi kebanyakan suara alam semula jadi bunyi merah jambu. Contohnya, ombak di pantai, gemerisik daun di pokok, dan hujan yang turun.

Bunyi yang menekankan frekuensi yang lebih rendah daripada bunyi merah jambu dipanggil bunyi coklat. Guruh atau bunyi air terjun yang jauh adalah contoh dari jenis bunyi ini.

boleh bunyi merah jambu membantu mendapatkan tidur malam yang lebih baik?

Otak terus memproses bunyi semasa tidur, jadi bunyi yang berbeza dapat mempengaruhi seberapa baik anda berehat.

Beberapa bunyi, seperti tanduk kereta, dapat merangsang otak dan mengganggu tidur. Sebaliknya, bunyi lain dapat merehatkan otak dan meningkatkan tidur.

Bunyi yang mendorong tidur ini dikenali sebagai alat bantu tidur bising, dan salah satunya adalah bunyi merah jambu. Dalam kajian kecil 2012 dalam Journal of Theoretical Biology, para penyelidik mendapati bahawa bunyi merah jambu Kestabilan dapat meningkatkan kualiti tidur.

Cara mencuba bunyi merah jambu untuk tidur?

Anda boleh cuba bunyi merah jambu tidur dengan mendengar sampel suara di komputer atau telefon pintar. Anda juga boleh mencari trek khas di perkhidmatan ini penstriman seperti YouTube.

Kaedah penggunaan yang terbaik bunyi merah jambu bergantung pada pilihan anda sendiri. Contohnya, anda mungkin merasa lebih selesa gegendang telinga daripada fon kepala. Anda juga mungkin perlu bereksperimen dengan kelantangan untuk mengetahui apa yang sesuai untuk anda.

Cara mengoptimumkan faedah bunyi merah jambu

Bunyi merah jambu dapat menolong anda tidur lebih cepat dan nyenyak. Tetapi ia tidak akan berfungsi dengan baik jika anda masih mengekalkan tabiat tidur yang buruk.

Untuk memanfaatkan suara ini secara maksimal, jadikan tabiat berikut sebagai rutin malam anda:

  1. Selamat tidur. Tidur pada waktu yang sama setiap malam dan bangun pada waktu yang sama pada waktu pagi, walaupun pada hujung minggu.
  2. Bersenam pada waktu siang. Bersenam pada waktu siang membantu anda tidur lebih cepat pada waktu malam.
  3. Tutup lampu. Buat bilik tidur yang selesa untuk tidur yang tenang, gelap, dan pada suhu yang selesa.
  4. Elakkan perkara yang mengganggu tidur. Hadkan kafein, alkohol, dan makanan besar sebelum tidur.

Warna kebisingan lain

Selain itu bunyi merah jambu ada juga beberapa warna lain yang biasanya digunakan sebagai istilah untuk suara tertentu, termasuk:

  1. Bunyi putih: Mewakili semua frekuensi bunyi yang sama. Oleh kerana itu, sangat bagus untuk menyembunyikan kebisingan latar belakang, tetapi sebilangan orang merasa sukar untuk mendengarnya kerana telinga mereka paling banyak mendengar frekuensi tinggi.
  2. Bunyi coklat: Mengandungi semua frekuensi bunyi, tetapi nota rendah terkuat.
  3. Bunyi biru: Ini pada dasarnya bertentangan dengan bunyi coklat. Ini mengandungi semua frekuensi yang dapat didengar, tetapi frekuensi yang lebih tinggi diperkuat. Bagi kebanyakan orang, bunyi biru kuat, jadi ini bukan pilihan biasa untuk sokongan tidur.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!