Kesihatan

Kacang Alahan dan Kesannya terhadap Kesihatan Tubuh

Terdapat beberapa jenis alahan makanan yang cukup unik, salah satunya adalah alahan kacang tanah. Jadi, apa kesan alahan terhadap kesihatan keseluruhan?

Alergi adalah keadaan apabila sistem kekebalan tubuh seseorang, yang biasanya bertugas melawan jangkitan, tiba-tiba bertindak balas seolah-olah kacang berbahaya bagi tubuh.

Reaksi alahan ini biasanya akan muncul kerana memakan kacang atau memakan makanan yang mengandungi kacang.

Alergi ini juga boleh timbul apabila seseorang menyedut habuk yang dicampur dengan kepingan kecil atau serpihan kacang. Bahkan ada reaksi yang timbul akibat menyentuh kacang tanah, tetapi ini sangat jarang berlaku.

Gejala alahan kacang tanah

Alahan boleh menyebabkan reaksi khusus. Foto: Pexels.com
  • Terdapat lebam pada kulit yang dapat membesar dan menyebabkan warna merah gatal
  • Pembengkakan muka, kelopak mata, telinga, mulut, tangan, atau kaki
  • Bengkak lidah
  • Kesukaran bernafas, sesak nafas (mengi), atau batuk
  • Mual, muntah, atau cirit-birit
  • Rasa pening
  • Kematian (walaupun ini sangat jarang berlaku)

Baca juga: Mata Panda Membuat Anda Rasa Tidak Selamat, Inilah Cara Menghilangkannya Yang Perlu Anda Cuba!

Gejala-gejala yang disebutkan di atas biasanya muncul dengan cepat, dalam beberapa minit dan boleh juga beberapa jam selepas makan kacang.

Reaksi alergi yang teruk yang dalam bahasa perubatan disebut sebagai anafilaksis, yang biasanya menyebabkan gejala yang lebih teruk dan muncul dengan cepat.

Ujian dan diagnosis alahan

Pastikan keadaan alahan anda kepada doktor, ya! Foto: Pexels.com

Untuk mendiagnosis sama ada anda benar-benar mengalami alahan, doktor akan melakukan peringkat temu ramah terlebih dahulu. Doktor anda juga akan melakukan ujian untuk memeriksa sama ada anda mempunyai alahan.

Ujian ini boleh merangkumi ujian kulit (letakkan setetes ekstrak kacang di kulit dan buat tusukan kecil di kulit anda), dan ujian darah (mencari protein khusus kacang yang disebut antibodi IgE).

Beberapa orang juga mungkin dinasihatkan oleh doktor untuk melakukan ujian yang disebut cabaran makanan. Anda akan diberi makanan yang mengandungi kacang dan doktor akan melihat apakah ada gejala yang berkaitan dengan reaksi alergi.

Umumnya kaedah ini hanya dilakukan secara langsung di kemudahan kesihatan, seperti klinik atau hospital), terutama untuk keselamatan.

Rawatan reaksi alahan kacang tanah

Alahan boleh dirawat dengan ubat dari doktor. Foto: Pexels.com

Hingga kini, tidak ada ubat yang digunakan secara khusus untuk merawat alahan. Ubat yang diberikan oleh doktor hanya bertujuan untuk mengatasi gejala yang timbul.

Reaksi alergi yang teruk pada kacang biasanya dirawat dengan ubat yang disebut epinefrin. Pada masa ini terdapat rawatan yang cukup canggih yang berkaitan dengan rawatan alergi yang menggunakan ubat epinefrin yang dikenali sebagai penyuntik automatik.

Peranti ini menghendaki anda menyuntik epinefrin sendiri. Apabila doktor menetapkan alat ini, mereka akan diajar cara menggunakannya. Doktor juga akan mengesyorkan agar anda membawa alat ini semasa anda dalam perjalanan.

Baca juga: Batuk Kering Tidak Juga? Cubalah Pelbagai Pilihan Ubat Batuk Kering Ini, Ayuh!

Mencegah reaksi alahan

Satu-satunya cara untuk mencegah reaksi alergi daripada berkembang adalah dengan mengelakkan makan kacang atau makan makanan yang mengandungi kacang. Oleh itu, jangan lupa membaca label bahan makanan dengan teliti yang biasanya tertera di dalam bungkusan.

Perlu juga difahami bahawa reaksi alergi juga dapat terjadi ketika berkongsi air liur (seperti mencium) dengan seseorang yang makan kacang dan tidak menggosok gigi selepas itu.

Di samping itu, reaksi alergi juga boleh timbul daripada menyedut serbuk kacang atau protein kacang (ketika seseorang memasak dengan kacang tanah), dan menyentuh kacang tanah / mentega kacang.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found