Kesihatan

Ibu Penting, Catat Ubat Cirit-birit untuk Bayi Berumur 0-6 Bulan

Kesihatan si kecil penting bagi setiap ibu. Tidak hairanlah Moms akan merasa bingung apabila dia sering mengalami cirit-birit dan membuang air besar. Tenang Ibu, cuba kenal pasti apa cirit-birit, dan tuliskan beberapa ubat cirit-birit untuk bayi 0-6 bulan di bawah.

Cirit-birit pada bayi

Bayi yang baru lahir hingga usia 6 bulan, secara amnya tidak menggunakan apa-apa selain susu ibu (ASI), atau susu formula. Jadi biasanya tekstur najis kemungkinan besar masih dalam bentuk cecair.

Namun, jika najis terlalu berair dan pergerakan usus terjadi dalam frekuensi yang terlalu kerap, mungkin dia mengalami gejala cirit-birit.

Cirit-birit adalah cara tubuh membersihkan kuman. Ini biasanya berlangsung selama beberapa hari hingga seminggu.

Cirit-birit akut pada kanak-kanak didefinisikan sebagai buang air besar atau najis berair sekurang-kurangnya tiga kali dalam masa 24 jam.

Baca juga: Ibu, ini adalah 4 penyebab cirit-birit pada bayi

Ubat cirit-birit untuk bayi berumur 0-6 bulan

Menurut kajian yang diterbitkan di Ncbi, 90 peratus kes cirit-birit pada kanak-kanak dapat diatasi dengan berkesan dengan penyelesaian rehidrasi oral (ORS).

WHO mengesyorkan agar ORS yang diberikan mengandungi 3.5 gram natrium klorida, 1.5 gram kalium klorida 85 mm, 2.5 gram natrium bikarbonat, atau trisodium sitrat, 2.9 gram dihidrat dan 20 gram glukosa.

Semua komponen ini kemudian dilarutkan dalam 1 liter air, dan kemudian diberikan kepada yang kecil.

Selain memberi ORS, dilaporkan dari WebMDBerikut adalah beberapa jenis ubat yang boleh diberikan kepada anak kecil anda ketika dia mengalami cirit-birit.

Ubat cirit-birit pada bayi kerana jangkitan virus

Rotavirus adalah penyebab cirit-birit yang paling biasa pada kanak-kanak. Selain ditandai dengan najis berair, gejala sering merangkumi muntah, sakit perut, pening, dan demam.

Semasa merawat cirit-birit virus pada bayi, penting untuk mencegah kehilangan cecair dari berlaku. Oleh itu, anda tidak seharusnya hanya memberi air, kerana natrium, kalium dan nutrien lain tidak mencukupi untuk menghidratkan anak-anak dengan selamat.

Sentiasa berikan susu ibu atau ORS tambahan untuk memasukkan cecair ke dalam badan kanak-kanak yang muntah dan perlu dihidrasi perlahan-lahan.

Ubat cirit-birit untuk bayi berusia 0-6 bulan kerana serangan bakteria

Bakteria seperti shigellosis juga boleh menyebabkan cirit-birit berdarah pada kanak-kanak. Untuk mengatasinya, Ibu mesti segera berjumpa doktor.

Ini kerana kajian menunjukkan bahawa semua kes cirit-birit berdarah pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun harus dirawat dengan antibiotik khas. Beberapa pilihan untuk ubat cirit-birit akibat shigellosis adalah asid nalidixik, ampisilin, atau kotrimoksazol.

Ubat untuk cirit-birit akut pada kanak-kanak

Penggunaan antibiotik untuk mengubati cirit-birit akut hanya disarankan untuk menangani kes kolera yang teruk selain terapi rehidrasi.

Ini juga hanya dapat diterapkan jika anak-anak berusia lebih dari dua tahun menderita cirit-birit berair akut dengan dehidrasi yang teruk di kawasan endemik. Ubat pilihan untuk rawatan ini adalah tetrasiklin, doxycycline, norfloxacin, dan ciprofloxacin.

Baca juga: 4 Fakta Penting Penyusuan Ibu untuk Implan Payudara

Rawatan lain

Doktor biasanya tidak mengesyorkan ubat antidiarrheal bebas untuk kanak-kanak. Tetapi bayi dengan cirit-birit yang mengalami dehidrasi teruk perlu segera pergi ke hospital untuk mendapatkan cecair melalui IV di urat mereka.

Sebagai langkah pelengkap, jika bayi anda sudah mula makan, doktor juga boleh menyarankan agar si kecil anda mengelakkan makanan yang boleh memburukkan lagi keadaan.

Contohnya, makanan berminyak, makanan tinggi serat, keju, gula-gula, kek, biskut, dan soda.

Cirit-birit yang disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria sangat menular. Basuh tangan anda dengan air suam dan sabun setiap kali menukar lampin bayi anda untuk mencegah penyebaran jangkitan. Pastikan kawasan menukar lampin tetap bersih dan dibasmi kuman.

Rujuk masalah kesihatan untuk ibu dan keluarga melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!