Kesihatan

Ditambah dengan tindikan telinga bayi perempuan, boleh menyebabkan jangkitan!

Selepas bayi perempuan dilahirkan, sebilangan ibu bapa biasanya memasangkan sejumlah aksesori, salah satunya adalah anting-anting. Ini dilakukan untuk mengenal pasti jantina.

Namun, adakah tindikan telinga bayi perempuan selamat dilakukan? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Perlukah bayi perempuan dicucuk telinga?

Tidak ada kewajiban yang mengharuskan bayi perempuan menindik telinga. Ini biasanya untuk tujuan tertentu. Dipetik dari Perubatan Johns Hopkins, Mencucuk telinga bayi perempuan sering dilakukan kerana alasan budaya dan seumpamanya.

Umur yang tepat untuk menindik telinga bayi

Adakah masa yang tepat untuk melakukan tindik telinga bayi? Jawapannya adalah bergantung.

Petikan garis kesihatan, Sebilangan doktor mengesyorkan menunggu sehingga bayi anda berumur 4 bulan. Kerana, pada usia itu, bayi sudah dapat menerima dua suntikan tetanus (vaksinasi pertama).

Tetapi, Akademi Pediatrik Amerika (AAP) tidak mempunyai standard khusus untuk ini. Piercing selamat pada usia berapa pun, selagi teknik, prosedur, dan alat steril digunakan. Ibu bapa juga mesti konsisten dengan rawatan sehingga keadaan pulih sepenuhnya.

Ditambah dengan tindikan telinga bayi

Mencucuk telinga bayi mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Di banyak negara, ini dilakukan untuk mengenal pasti jantina. Di samping itu, menurut Laman Kesihatan, Mencucuk telinga bayi dipercayai dapat membantu perkembangan otak.

Lubang telinga (tapak tindik) mempunyai meridian yang bersambung secara langsung dengan otak kanan dan kiri otak. Perkara yang sama sering berlaku pada proses akupresur semasa akupunktur, yang mencari titik meridian untuk memberi rangsangan.

Malangnya, masih ada risiko yang boleh berlaku, iaitu jangkitan dan kemunculan keloid berlebihan (tisu parut).

Prosedur menindik telinga bayi

Prosedur menindik telinga bayi. Sumber foto: Shutterstock.

Sebilangan ibu bapa memilih untuk menusuk telinga bayi mereka secara bebas. Tetapi, atas alasan keselamatan, tidak ada salahnya menyerahkan perkara ini kepada pakar, iaitu melalui prosedur perubatan.

Penindik mesti menggunakan jarum steril sebelum memasukkannya ke cuping telinga. Pemilihan jenis anting-anting cukup berpengaruh kerana sebilangan logam dapat meningkatkan risiko jangkitan pada cuping telinga si kecil.

Juga pertimbangkan untuk tidak memakai anting-anting yang menggantung, kerana boleh merobek kulit yang masih tipis. Setelah prosedur selesai, penjagaan tetap harus dilakukan untuk meminimumkan kejadian jangkitan, yaitu dengan cara berikut:

  • Sapukan krim antibiotik ke kawasan telinga yang dicucuk menggunakan kapas, sekurang-kurangnya dua kali sehari
  • Putar anting-anting dua kali sehari
  • Jangan angkat atau ganti anting-anting dalam 4 hingga 6 minggu pertama
  • Jangan menyentuh tindik telinga sebelum mencuci tangan anda dengan bersih

Baca juga: 4 Cara Berkesan untuk Menghilangkan Parut Yang Mengganggu

Petua untuk mengurangkan kesakitan

Bayi mungkin tidak memahami apa yang sedang berlaku, tetapi rasa sakit boleh berlaku semasa dan selepas menindik. Untuk mengurangkan kesakitan, anda boleh memilih profesional yang berpengalaman untuk melakukan prosedur secepat mungkin.

Kompres sejuk sebelum dan selepas menindik dapat sedikit mematikan kawasan telinga. Ini dapat membantu bayi tidak merasa sakit.

Awas tanda-tanda jangkitan

Sebilangan besar orang dari semua peringkat usia yang telinga mereka dicucuk harus melalui proses pemulihan yang mungkin sedikit tidak selesa. Walaupun, rawatan itu tidak dapat dijamin bebas dari jangkitan. Oleh itu, sangat penting untuk selalu memperhatikan keadaan telinga setelah dicucuk.

Berikut adalah beberapa tanda jangkitan telinga:

  • Kulit menjadi merah
  • Bengkak
  • Berdarah
  • Suhu pada kulit telinga meningkat
  • Demam di atas 38 ° C atau lebih tinggi

Sekiranya bayi anda mempunyai tanda-tanda di atas, gunakan larutan garam untuk membersihkan tindikan. Elakkan menggunakan alkohol atau hidrogen peroksida kerana kulit bayi anda masih sensitif.

Nah, itulah ulasan mengenai tindikan telinga bayi perempuan yang perlu anda ketahui. Untuk mengurangkan jangkitan, tidak ada masalah untuk menyerahkan perkara ini kepada pakar, OK!

Rujuk masalah kesihatan bayi kesayangan anda dengan pakar pediatrik yang dipercayai melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!