Kesihatan

Kenali Calendula: Bahan-bahan Penjagaan Kulit untuk Penjagaan Kulit yang Lebih Sihat

Pernahkah anda menggunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi calendula? Bagi wanita yang mengemas kini mengenai produk penjagaan kulit, anda mungkin sudah biasa dengan calendula.

Namun, apa sebenarnya calendula dan mengapa ia digunakan secara meluas dalam pelbagai produk penjagaan kulit atau kecantikan? Ayuh, ketahui mengenai calendula dan faedahnya untuk kulit dan kesihatan keseluruhan.

Apa itu calendula?

Calendula adalah tumbuhan dengan bunga oren, juga dikenal sebagai marigold periuk. Manakala tanaman ini mempunyai nama saintifik Calendula officinalis.

Calendula kaya dengan antioksidan dan bahan lain yang menjadikannya antijamur, anti-radang dan antibakteria. Sehingga calendula dikenali sebagai alternatif untuk mengatasi masalah pada kulit dan beberapa bahagian badan yang lain.

Kerana faedah ini, calendula banyak digunakan dalam produk penjagaan kulit dan kesihatan. Untuk apa bunga calendula berguna dan digunakan dalam produk apa? Berikut adalah beberapa produk ini.

Calendula untuk produk penjagaan kulit

Walaupun dapat dikonsumsi dalam bentuk teh atau kapsul, calendula juga banyak diproses menjadi ekstrak minyak, salep dan krim. Kemudian digunakan sebagai campuran dalam pelbagai produk, seperti berikut:

Calendula sebagai pelindung matahari

Kajian pada tahun 2012 mendapati bahawa minyak calendula mempunyai sifat SPF dalam campuran krim. Ini memungkinkan untuk menggunakannya sebagai pelindung matahari.

Walau bagaimanapun, lebih banyak bukti diperlukan untuk menyokong keberkesanan calendula sebagai pelindung matahari. Walaupun begitu, terdapat beberapa jenama yang menggunakan ekstrak calendula dalam produk pelindung matahari mereka.

Calendula untuk krim jerawat

Calendula yang telah berbentuk minyak banyak digunakan untuk merawat jerawat. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut untuk menyokong faedah ini.

Calendula dalam krim kesihatan kulit

Kerana kandungannya yang kaya dengan antioksidan, calendula dipercayai dapat mengurangkan kerosakan kulit yang disebabkan oleh tekanan oksidatif, iaitu tekanan akibat pengumpulan radikal bebas di dalam badan.

Oleh itu, ekstrak calendula banyak digunakan dalam produk penjagaan kulit, termasuk dalam bentuk krim atau salap. Boleh menjadi pelembap atau losyen untuk badan.

Campuran lain dalam produk kecantikan

Selain dari yang telah disebutkan di atas, calendula juga banyak digunakan dalam campuran produk kecantikan.

Seperti yang dilaporkan oleh Kesihatan yang sangat baik, kelopak calendula digunakan sebagai pewarna produk, sementara ekstrak minyak juga dapat digunakan sebagai minyak wangi.

Tidak jarang juga digunakan dalam campuran toner wajah. Walaupun tidak ada bukti yang cukup untuk menyatakan kegunaan calendula dalam penyegar wajah.

Penggunaan calendula untuk kesihatan

Walaupun dikenali sebagai campuran dalam pelbagai jenis perawatan kulit, calendula juga banyak digunakan untuk menyokong kesihatan tubuh. Terdapat sebilangan produk kesihatan yang juga mengandungi ekstrak bunga oren ini.

Luka dan bisul

Dikenal baik untuk kesihatan kulit, calendula juga dapat merawat bisul dan luka pada kulit. Itulah sebabnya banyak minyak, salap atau krim topikal untuk luka dan bisul mengandungi ekstrak calendula.

Mengatasi masalah mulut

Salah satu kelebihan calendula adalah mengatasi radang gusi. Keadaan ini adalah masalah yang paling biasa di mulut.

Keberkesanan calendula untuk mengubati radang gusi telah terbukti melalui kajian. Di mana kajian ini melibatkan 240 orang yang mengalami radang gusi.

Setelah tempoh kajian selama 6 bulan, mereka yang diberi ubat kumur calendula mengalami penurunan keradangan sebanyak 46 peratus berbanding dengan mereka yang tidak.

Mengatasi ruam lampin bayi

Masih bersentuhan dengan kulit, kalendula kali ini banyak digunakan untuk merawat ruam lampin bayi.

Penggunaan calendula untuk ruam popok telah dibuktikan melalui sebuah kajian kecil pada tahun 2021 dan hasilnya menunjukkan bahawa salep calendula jauh lebih efektif dalam merawat ruam popok daripada krim lidah buaya.

Bantu merawat psoriasis

Untuk mengubati psoriasis, walaupun tidak ada penyelidikan yang menyokong penggunaannya, banyak yang mencubanya.

Caranya ialah dengan hanya menggunakan minyak calendula ke kawasan yang terkena psoriasis beberapa kali sehari, sehingga keadaan kulit bertambah baik.

Selain penggunaan ini, terdapat banyak lagi khasiat calendula, seperti menghilangkan rasa sakit pada puting yang sakit untuk ibu menyusu, yang digunakan untuk meningkatkan kesihatan jantung dan melegakan keletihan otot.

Petua untuk menggunakan calendula

Walaupun mempunyai banyak manfaat, itu tidak berarti tidak ada risiko menggunakan calendula. Sama seperti bahan semula jadi yang lain, penggunaan calendula sangat mungkin menyebabkan kesan alahan.

Petua untuk mengetahui sama ada terdapat alergi atau tidak, itu adalah dengan ujian tompok kulit. Sapukan sebilangan kecil produk yang mengandungi calendula atau minyak calendula ke kulit. Biarkan selama 24 hingga 48 jam.

Sekiranya anda melihat kemerahan atau kerengsaan, anda tidak boleh lagi menggunakan semua produk yang mengandungi calendula.

Di samping itu, wanita hamil dan menyusui tidak digalakkan menggunakan produk yang mengandungi calendula. Kerana ia dilaporkan dari Garis Kesihatan, tidak ada kepastian mengenai keselamatan penggunaannya.

Di samping itu, anda tidak boleh mengambil calendula dalam bentuk teh atau minuman tambahan, jika anda mengambil ubat penenang.

Ini adalah maklumat tentang calendula, bunga yang sering digunakan sebagai campuran perawatan kulit dan digunakan untuk pelbagai rawatan, kerana khasiatnya yang bermanfaat.

Ada soalan lain mengenai kesihatan? Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!