Kesihatan

Jangan Meremehkan! 5 Kesan Kolesterol Tinggi Ini Terhadap Kesihatan

Kolesterol adalah bahan seperti lemak dalam darah. Sebaik-baiknya, kolesterol jahat (LDL) tidak boleh melebihi kolesterol baik (HDL). Sekiranya ini berlaku, terdapat sejumlah kesan kolesterol tinggi yang boleh membawa kesan serius.

Kolesterol dalam darah boleh merebak ke seluruh bahagian badan. Kesannya juga sangat pelbagai. Ada apa-apa? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Ciri-ciri Kolesterol Tinggi: Gejala dan Pencegahan

Kesan kolesterol tinggi terhadap kesihatan

Penyempitan saluran darah kerana kolesterol. Sumber gambar: www.remediesforme.com

Tahap kolesterol yang tinggi dalam darah boleh mempengaruhi rongga saluran peredaran darah. Keadaan ini kemudian menjadikan tekanan darah tidak stabil, yang dapat meningkatkan risiko sejumlah masalah kesihatan yang serius, termasuk:

1. Tekanan darah tinggi

Kesan pertama kolesterol tinggi yang sangat mungkin berlaku adalah tekanan darah yang tidak stabil. Petikan dari garis kesihatan, pada dasarnya, peredaran darah akan berjalan normal jika tidak ada yang menghalang 'jalannya'.

Tahap kolesterol tinggi boleh menyebabkan plak yang menumpuk di saluran darah. Penumpukan ini kemudian menyebabkan rongga aliran darah menjadi sempit. Tekanan darah akan meningkat sehingga masih dapat mengalir ke organ tujuan. Sekiranya tidak diperiksa, ini boleh mencetuskan hipertensi.

Persatuan Jantung Amerika mendefinisikan hipertensi sebagai keadaan ketika darah didorong dengan kekuatan yang lebih besar secara berterusan ke arah badan. Dorongan ini kemudian akan menjadikan jantung harus mengepam lebih keras.

2. Penyakit jantung

Penyakit jantung adalah sesuatu yang berlaku sekiranya hipertensi tidak dirawat dengan baik. Tekanan darah tinggi menjadikan jantung bekerja lebih keras. Dalam jangka masa panjang, ia dapat menurunkan fungsi terbaiknya.

Beberapa penyakit jantung yang mungkin berlaku akibat kesan kolesterol tinggi termasuk:

  • aterosklerosis, adalah gangguan jantung kerana penyempitan saluran darah kerana penumpukan plak di dinding arteri
  • Hati koronari, Ini adalah tahap aterosklerosis akut tahap lanjut
  • Kegagalan jantung, iaitu pemberhentian jantung dalam mengepam darah kerana penurunan fungsi
  • Serangan jantung, disebabkan oleh kerosakan saluran darah yang mencetuskan pembekuan di arteri

Dilihat dari tahap bahaya, penyakit ini boleh mengakibatkan kematian. Oleh itu, sangat penting untuk memeriksa kadar kolesterol secara berkala agar tidak mencetuskan hipertensi yang mempengaruhi prestasi jantung.

Baca juga: 6 Serangan Jantung Pertolongan Cemas yang Perlu Anda Ketahui

3. Risiko strok

Salah satu kesan kolesterol tinggi yang cukup berbahaya adalah risiko strok. Penyakit ini dipicu oleh penyumbatan aliran darah ke otak, sehingga tidak ada oksigen yang masuk.

Seperti yang telah dijelaskan, kadar kolesterol yang tinggi dapat menyebabkan plak yang terus berkumpul di saluran darah. Penumpukan ini dapat menutup atau menyekat rongga aliran darah sepenuhnya. Akibatnya, peredaran ke otak berhenti sepenuhnya.

Otak yang tidak mendapat cukup darah dan oksigen akan sukar menjalankan fungsinya. Salah satunya adalah menerjemahkan impuls atau rangsangan dari saraf ke seluruh badan.

Ketidakupayaan otak bertindak balas inilah yang kemudian menyebabkan kelumpuhan di beberapa bahagian badan.

4. Menyebabkan batu empedu

Salah satu kesan kolesterol tinggi yang jarang diketahui oleh banyak orang adalah risiko mewujudkan batu empedu. Petikan dari Sekolah Perubatan Harvard, 80 peratus pencetus batu empedu adalah kolesterol. Selebihnya, garam kalsium dan bilirubin.

Batu empedu adalah gumpalan kristal yang berukuran dari 1 inci hingga ukuran bola golf. Gumpalan ini terbentuk apabila cairan di pundi hempedu mempunyai tahap kolesterol yang lebih tinggi daripada bahan larut lain.

Sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat menjelaskan, gumpalan kristal atau batu di pundi hempedu yang dibiarkan sahaja boleh mencetuskan keradangan akut.

Keadaan ini biasanya dicirikan oleh sakit perut yang tidak dapat ditanggung secara tiba-tiba, mual, muntah, dan kembung.

Baca juga: Pembedahan Batu Hempedu: Ketahui Persediaan dan Prosedurnya

5. merosakkan fungsi buah pinggang

Kesan kolesterol tinggi juga boleh memberi kesan kepada prestasi buah pinggang. Petikan dari Yayasan Buah Pinggang Nasional, Tahap kolesterol tinggi boleh membahayakan buah pinggang, yang paling teruk adalah penyakit buah pinggang yang kronik (CKD) atau penyakit buah pinggang kronik.

Tekanan darah yang terus meningkat akibat pengumpulan kolesterol di arteri merosakkan glomerulus, yang merupakan bahagian ginjal yang menyerupai kapilari yang bertugas membersihkan racun.

Sekiranya glomerulus rosak, buah pinggang tidak lagi dapat melakukan proses penyaringan bahan berbahaya di dalam badan.

Nah, itulah 5 kesan kolesterol tinggi yang tidak boleh anda anggap remeh. Mengekalkan diet dan pengambilan berkhasiat dapat meminimumkan terjadinya beberapa masalah kesihatan di atas. Anda juga boleh memeriksa tahap kolesterol dalam badan secara berkala sebagai langkah berjaga-jaga.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!