Kesihatan

Stoking Mampatan semasa Kehamilan, apakah faedah di belakangnya?

Tubuh wanita hamil mengalami banyak perubahan semasa mengandung sehingga kelahiran bayi. Salah satu perubahan yang paling biasa dialami wanita semasa kehamilan adalah edema atau bengkak kaki.

Pada akhirnya, beberapa cara wanita hamil dapat mengurangkan bengkak termasuk menggunakan stoking atau stoking mampatan. Baiklah, untuk mengetahui faedah menggunakan stoking mampatan, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Hamil pada usia 40 tahun, ketahui risiko dan cara menjaganya dengan selamat

Apakah stoking mampatan?

Dilaporkan dari Firstcry.com, semasa kehamilan tubuh wanita menghasilkan lebih banyak darah dan cecair. Seiring dengan ini, rahim yang tumbuh juga mula memberi tekanan pada vena cava.

Perlu diingat, vena cava bertanggungjawab membawa darah dari kaki dan kaki ke jantung. Semua faktor ini boleh menyebabkan kaki dan kaki mengalami bengkak dan sakit.

Kaki yang bengkak, juga dikenali sebagai edema, sangat normal semasa kehamilan dan sekitar 75 peratus wanita mengalami gejala ini setelah 27 minggu.

Untuk mengatasi masalah ini, doktor biasanya akan menasihatkan wanita hamil untuk menggunakan stoking mampatan. Stoking atau stoking mampatan dapat membantu melegakan dan melepaskan tekanan dari kaki, pergelangan kaki, dan telapak kaki.

Faedah menggunakan stoking mampatan semasa kehamilan

Walaupun anda mungkin tidak memerlukan stoking mampatan pada awal kehamilan. Walau bagaimanapun, ada sebab-sebab tertentu untuk menggunakan stoking mampatan dengan selamat ketika mereka mencapai akhir trimester kedua dan semasa trimester ketiga.

Stoking atau stoking mampatan boleh memberi tekanan bertingkat yang akan mengurangkan tekanan pada kaki.

Dengan cara itu, aliran darah dapat ditingkatkan kerana ia berfungsi dengan membiarkan darah ditolak kembali dari kaki ke jantung. Beberapa faedah lain menggunakan stoking mampatan semasa kehamilan, iaitu:

Mengurangkan bengkak

Memandangkan badan akan menghasilkan lebih kurang 50 peratus lebih banyak cecair dan darah semasa kehamilan, tidak hairanlah anda mungkin mengalami pembengkakan. Biasanya, pembengkakan ini boleh menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan.

Stoking atau stoking mampatan dapat membantu mengurangkan bengkak berkat pergerakan kaki yang lembut. Ini bermaksud kurang selesa, terutamanya jika anda harus berdiri sepanjang hari.

Meningkatkan peredaran

Selain mengurangkan bengkak, stoking mampatan yang digunakan semasa kehamilan juga dapat membantu meningkatkan peredaran darah. Semasa kehamilan, peningkatan hormon dapat membuat darah lebih cenderung membeku dan menyebabkan keadaan lain seperti trombosis urat dalam atau DVT.

Ini kerana rahim yang tumbuh dapat memberi tekanan lebih besar pada saluran darah. Walau bagaimanapun, stoking atau stoking mampatan dapat membantu mencegah pembekuan darah.

Melegakan kesakitan

Keluhan yang biasa dilakukan oleh wanita hamil, terutamanya jika usia kehamilan semakin tua, adalah bahawa kaki selalu sakit. Untuk mengatasi rasa sakit dan sakit akibat menanggung berat badan adalah dengan menggunakan stoking mampatan.

Stoking mampatan juga diketahui dapat membantu menghilangkan rasa sakit dan kesakitan. Ini kerana penggunaan stoking mampatan akan meningkatkan peredaran darah dalam darah sehingga rasa sakit berkurang.

Mengurangkan vena varikos

Urat ungu gelap atau biru yang sering disebut sebagai vena varikos boleh muncul di kaki, terutama wanita hamil. Vena varikos di kaki biasanya berlaku apabila injap di urat tidak berfungsi dengan baik.

Untuk mengurangkan urat varikos pada kaki, wanita hamil disyorkan untuk menggunakan stoking mampatan. Memakai stoking atau stoking mampatan dapat meningkatkan peredaran, yang dapat membantu mengurangkan atau mencegah urat varikos.

Bagaimana mempunyai stoking mampatan yang betul?

Untuk memilih stoking mampatan, beberapa perkara perlu dipertimbangkan untuk mendapatkan keselesaan ketika menggunakannya. Beberapa faktor yang mesti diketahui sebelum membeli dan menggunakan stoking mampatan untuk kehamilan termasuk yang berikut:

Mudah untuk digunakan

Sekiranya anda berpendapat bahawa memakai stoking mampatan sama seperti memakai stoking biasa, itu tidak berlaku. Terdapat beberapa jenama yang menawarkan tarikan yang mudah digunakan, termasuk ritsleting.

Selesa digunakan

Tujuan stoking mampatan adalah untuk memberikan sokongan dan tekanan yang lembut. Sekiranya anda merasa tidak selesa memicit kaki atau kain yang menusuk kulit anda, ganti dengan segera. Pilih pemampatan ringan dan elakkan bahan yang menyebabkan ketidakselesaan semasa penggunaan.

Baca juga: Wanita Mengalami Postpartum Euphoria Postpartum, Ketahui Sebab dan Cara Mengubatinya

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found