Kesihatan

7 Ciri-ciri Ketagihan Kopi yang Sering Tidak Diketahui, Apa itu?

Selain teh, kopi adalah minuman yang sering menjadi teman dalam banyak keadaan. Malangnya, meminumnya terlalu kerap boleh memberi kesan tertentu pada tubuh. Selalunya sukar untuk menumpukan perhatian, sebagai contoh, ia boleh menjadi ciri ketagihan kopi.

Jadi, apa kesannya pada badan kerana minum kopi yang kerap? Apakah ciri-cirinya? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Mengenal keadaan ketagihan kopi

Sama seperti bahan ketagihan lain, kopi boleh menjadi ketagihan secara fizikal. Kafein adalah salah satu bahan yang boleh membuat anda ketagihan dengan minuman ini. Pengambilan kafein secara berkala dan berterusan dapat menyebabkan perubahan kimia di otak.

Menurut kajian 2013 yang diterbitkan di Jurnal Penyelidikan Kafein, sel-sel di otak mungkin mula menghasilkan lebih banyak reseptor adenosin sebagai cara untuk mengimbangi reseptor lain yang disekat oleh kafein.

Apabila bilangannya bertambah, badan akan meminta anda minum kopi lebih kerap sehingga terdapat keseimbangan antara reseptor yang muncul dan yang tersekat.

Inilah sebab mengapa apabila anda berhenti minum kopi, anda akan merasakan simptom di dalam badan anda. Kerana, terdapat sejumlah perubahan dalam prestasi sel di otak.

Baca juga: Selalunya Minum Kopi semasa Perut Kosong? Berhati-hatilah dengan 5 Kesan Berikut!

Ciri-ciri ketagihan kopi

Tanda-tanda ketagihan kopi dapat dirasakan pada bila-bila masa, termasuk ketika anda kehilangan beberapa cawan sehari. Berikut adalah beberapa ciri ketagihan kopi yang perlu anda ketahui:

1. sesak dada dan pedih ulu hati

Ciri pertama ketagihan kopi adalah sesak dada dan pedih ulu hati. Kafein dalam kopi dapat meningkatkan jumlah asid di dalam perut yang boleh menyebabkan beberapa masalah pencernaan. Penggunaan dengan bahagian yang betul mungkin tidak menjadi masalah.

Tetapi jika anda terlalu banyak minum kopi, anda mungkin merasa pedih ulu hati atau sensasi terbakar di dada. Keadaan ini dipicu oleh kenaikan asid perut ke dalam esofagus kerana tahapnya telah meningkat secara mendadak.

2. Kekejangan otot

Pengambilan kafein yang terlalu banyak boleh mengganggu penyerapan kalsium. Keadaan ini boleh mencetuskan penipisan tulang, yang pada gilirannya dapat membuat anda sering merasa otot berkedut.

Dipetik dari garis kesihatan, Gejala yang sama juga boleh berlaku apabila anda berhenti minum kopi secara tiba-tiba.

3. Tekanan darah tinggi

Kafein diserap oleh badan dari perut, kemudian memasuki aliran darah satu hingga dua jam kemudian. Bahan tersebut dapat meningkatkan tekanan darah dalam waktu yang singkat. Kesan ini diduga disebabkan oleh peningkatan adrenalin dan penghambat hormon yang berfungsi untuk melebarkan arteri.

Sekiranya jantung anda mula berdegup secara tidak teratur, jangan memaksa badan anda untuk minum lebih banyak kopi. Ini dapat memacu hati untuk bekerja lebih keras. Lama kelamaan, fungsi organ-organ ini dapat merosot dan anda boleh mengalami pelbagai masalah jantung.

Dalam kes yang jarang berlaku, overdosis kafein boleh menyebabkan kematian akibat sawan yang disebabkan oleh degupan jantung yang tidak teratur.

4. Kesukaran menumpukan perhatian

Kopi mungkin dapat membantu mencegah rasa mengantuk pada waktu pagi. Malangnya, ada kesan lain yang perlu anda perhatikan jika anda ketagihan meminumnya, iaitu kesukaran untuk menumpukan perhatian.

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Akademik Pengamal Jururawat, Kafein dalam kopi boleh menyukarkan badan untuk terus fokus. Untuk perkara akademik, ini bukan perkara yang baik.

5. Kerap membuang air kecil

Percaya atau tidak, pengambilan banyak kafein boleh membuat anda kerap membuang air kecil, anda tahu. Dipetik dari Klinik Mayo, sama seperti teh, kopi adalah minuman diuretik, keadaan apabila badan menyerap lebih banyak cecair dan mengeluarkannya sebagai air kencing.

Pada masa yang sama, anda juga akan berasa dehidrasi. Kerana, banyak cecair di dalam badan telah diserap dan akan dikeluarkan melalui air kencing. Belum lagi, seperti yang telah disebutkan, keadaan ini dapat diperburuk oleh kemungkinan pencernaan.

6. Sakit kepala

Sekiranya anda sering merasa sakit kepala atau pening tanpa sebab, itu mungkin merupakan gejala ketagihan kopi. Menurut ahli diet Maggie Moon, M.S., R.D.N., pening boleh menyerang kepala anda 12 hingga 24 jam setelah anda minum kopi terakhir.

Pada akhirnya, untuk mengatasi keadaan tersebut, sebilangan orang memutuskan untuk minum kopi lagi. Ini adalah kitaran ketagihan yang nampaknya tidak pernah berakhir.

Apabila tidak ada kafein di dalam badan (pada orang yang terbiasa minum kopi), saluran darah akan melebar, menjengkelkan ujung saraf dan mencetuskan rasa sakit dan denyutan di bahagian tengah, iaitu otak.

7. Kesukaran tidur

Ciri terakhir ketagihan kopi adalah sukar tidur. Menurut satu kajian, kehadiran kafein dalam tubuh dapat menekan tahap melatonin atau hormon yang memicu rasa mengantuk.

Bukan hanya itu, hormon keseronokan seperti serotonin yang boleh membuatkan anda tidur nyenyak juga terganggu.

Reseptor adenosin, yang meningkatkan keletihan, juga mungkin terjejas. Jadi, terdapat banyak mekanisme dalam badan yang boleh menyukarkan anda tidur kerana ketagihan kopi. Sebaliknya, elakkan minum kopi beberapa jam sebelum tidur.

Nah, itulah tinjauan mengenai ciri-ciri ketagihan kopi yang perlu anda ketahui. Untuk mengurangkan beberapa kesan di atas, anda harus mengehadkan pengambilan kopi harian anda hingga maksimum 4 cawan atau setara dengan 950 ml.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!