Kesihatan

Keliru Bagaimana Memulakan Anak-anak yang Disapih? Ini adalah Trik Ibu

Melenyapkan anak bukan sahaja kesediaan bayi tetapi juga ibu. Ia memerlukan cara khas untuk menyapih anak supaya proses ini berjalan dengan baik dan lebih mudah.

Sekarang, jika anda sekarang mulai bersiap untuk proses peralihan dari penyusuan susu ibu yang eksklusif ke botol susu atau susu formula, ada beberapa cara bagaimana cara menyapukan anak anda yang boleh anda cuba.

Baca juga: Tertekan dan tidak bermotivasi di tempat kerja? Mungkin Hasil daripada Sindrom Burnout

Bilakah masa yang tepat untuk menyapih anak?

Sebelum kita mengetahui helah bagaimana cara menyapih anak, salah satu kunci penting adalah jangka masa. Bilakah masa yang tepat untuk menyapih anak?

American Academy of Pediatrics (AAP) mengesyorkan penyusuan susu ibu secara eksklusif sehingga bayi berusia 6 bulan. Kemudian hidangkan dan perkenalkan pelbagai makanan seperti gabungan makanan pejal dan susu ibu sehingga dia berumur 1 tahun.

Tetapi ketahuilah bahawa menyapih akhirnya merupakan keputusan peribadi dan harus berdasarkan apa yang terbaik untuk keluarga anda.

Contohnya, anda mungkin harus kembali bekerja kerana cuti bersalin dan cuti bersalin sudah berakhir dan anda memerlukan kelonggaran pemberian botol lebih awal daripada 6 bulan. Jadi Moms adalah orang yang paling mengetahui bila waktunya tepat.

Tanda-tanda anak anda mungkin bersedia untuk menyapih

Selain waktu yang ditentukan oleh ibu, beberapa bayi juga mungkin menunjukkan tanda-tanda bahawa mereka sudah bersedia untuk memulakan proses penyapihan, seperti:

 • Muncul tidak berminat atau cerewet semasa memberi makan
 • Penyusuan susu ibu dalam masa yang lebih pendek daripada sebelumnya
 • Mudah terganggu semasa menyusu
 • "Bermain" di payudara, seperti terus-menerus menarik atau menggigit. Bayi yang menggigit semasa menyusu harus segera berhenti dan berkata dengan tenang tetapi tegas, "Jangan menggigit, menggigit sakit"
 • Penyusuan susu ibu hanya demi keselesaan (menghisap payudara tetapi tidak mengeluarkan susu).

Baca juga: Kenali Mastitis Payudara: Jangkitan Tisu Payudara pada Ibu Menyusu dan Cara Mencegahnya

Caranya bagaimana cara menyapih anak agar lebih mudah

Menyapih anak akan menjadi lebih mudah jika dia juga mengambil susu dari sumber lain. Oleh itu, cubalah sesekali memberi bayi anda sebotol susu ibu selepas penyusuan secara eksklusif.

Ini dapat menjadikan proses menyapih lebih mudah di kemudian hari. Ia juga membolehkan ahli keluarga yang lain memberi makan bayi dan anda boleh meninggalkan anak dengan pengasuh.

Ketika anda akan mula menyapih, ingatlah bahawa anak anda memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan minum dari botol atau gelas.

Berikut adalah beberapa cara untuk menyapih anak untuk menjadikan perubahan ini lebih mudah:

 • Lakukan secara beransur-ansur. Caranya adalah dengan mengurangkan kekerapan penyusuan eksklusif sedikit demi sedikit. Contohnya, Ibu hanya akan menyusukan anak pada waktu malam dan minum dari sebotol pada waktu pagi
 • Menyapih secara tiba-tiba hanya boleh dipertimbangkan dalam keadaan yang melampau, misalnya penyakit
 • Libatkan anak anda dalam aktiviti bermain atau berjalan-jalan yang menyeronokkan ketika anda biasanya menyusui mereka
 • Cara untuk menyapih anak adalah dengan mengelakkan duduk di tempat anda biasanya menyusukan anak anda. Atau anda juga boleh mengelakkan memakai pakaian atau alat bantu yang biasanya digunakan untuk penyusuan
 • Sekiranya bayi berusia lebih muda dari 1 tahun, bagaimana cara menyapih anak dengan memperkenalkan botol atau gelas ketika menghampiri waktu biasanya akan menyusui. Walaupun cara untuk menyapih anak-anak yang lebih tua, cuba berikan makanan ringan yang sihat, tawarkan segelas, atau mungkin pelukan
 • Mintalah bantuan pasangan anda untuk memberikan gangguan semasa menyusu. Atau anda juga boleh meminta bantuan suami untuk memberi susu bayi dalam botol
 • Sekiranya anak anda mengembangkan kebiasaan yang menenangkan (seperti menghisap ibu jari) atau melekat pada selimut, jangan putus asa. Anak anda mungkin berusaha untuk menyesuaikan diri dengan perubahan emosi dengan menyapih.

Baca Juga: Sukar Mengandung? Pertama-tama Fahami Punca Kemandulan pada Wanita dan Lelaki Di Sini!

Perkara yang dirasakan oleh banyak ibu ketika menyapih anak

Penyusuan susu ibu adalah aktiviti intim yang menjalin hubungan yang kuat antara ibu dan anak. Itulah sebabnya sebilangan wanita sukar melepaskannya.

Ingat, penyusuan susu ibu secara eksklusif adalah bentuk hak kanak-kanak dalam 6 bulan pertama kehidupan. Susu ibu adalah keperluan pemakanan anak yang mesti dipenuhi.

Sekiranya anda ingin mula menyapih, disarankan agar setelah usia anak melewati 6 bulan, dengan memperkenalkan pelbagai jenis makanan kepada anak. Sapukan mengikut usia dan keadaan kesihatan anak.

Ramai ibu membuat keputusan untuk menyapih dengan pelbagai emosi. Menyapih membawa lebih banyak kebebasan dan fleksibiliti, dan rasa bangga bahawa seorang anak mencapai tonggak kejayaan.

Penyusuan susu ibu adalah masa di mana ibu dan anak dapat membina ikatan. Oleh itu, masa ini mesti digunakan sebaik mungkin, kerana ia memberi kesan yang baik terhadap pengeluaran susu ibu.

Jaga kesihatan ibu dan keluarga dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!