Kesihatan

Khasiat Daun Binahong, Merawat Perut, Ginjal hingga Diabetes

Ramai yang tidak mengetahui khasiat daun binahong (Anredera cordifolia). Sebenarnya, tumbuhan ini yang berasal dari China mampu mengatasi pelbagai jenis penyakit, anda tahu.

Walaupun tanaman ini tidak banyak dikenali di Indonesia, binahong telah menjadi makanan wajib bagi masyarakat Vietnam.

Tumbuhan ini tumbuh menjalar dan panjangnya 5 meter, mempunyai batang lembut dan berbentuk silinder dan di batang daun terdapat umbi bertekstur besar.

Pelbagai khasiat daun binahong untuk kesihatan

Daun binahong terkenal dengan khasiatnya. Harap maklum bahawa terdapat dua jenis daun binahong, iaitu daun binahong merah dan hijau. Walaupun secara fizikalnya kelihatan berbeza, kandungan dan khasiat binahong merah dan hijau tidak sama.

Diringkaskan dari pelbagai sumber, berikut adalah kelebihan daun binahong berdasarkan hasil penyelidikan:

Sumber Vitamin C dan Kalium

Manfaat pertama yang dimiliki oleh daun binahong adalah bahawa ia adalah sumber vitamin C dan kalium. Penelitian yang dilakukan oleh Universiti Muhammadiyah Semarang, diketahui bahawa daun binahong kaya dengan vitamin C dan kalium.

Vitamin C mempunyai banyak kegunaan dalam badan. Salah satunya berfungsi untuk membentuk kolagen pada tisu penghubung, dan kolagen terdapat di tulang rawan ke kulit bahagian dalam tulang.

Manakala kalium mempunyai nilai lebih banyak jika dibandingkan dengan nutrien lain, iaitu dalam proses pembentukan tenaga.

Khasiat daun binahong untuk wajah: Sebagai terapi jerawat

Khasiat daun binahong untuk wajah dapat membantu mengatasi jerawat. Dalam sebuah kajian di Universitas Lampung, ditemukan bahawa daun binahong mempunyai manfaat sebagai terapi jerawat.

Manfaat daun binahong untuk wajah tidak dapat dipisahkan dari kandungan yang terkandung di dalamnya. Daun binahong mengandungi flavonoid, alkaloid dan antioksidan yang tinggi.

Bahan-bahan ini penting dalam terapi jerawat bukan farmakologi dengan menghalang pertumbuhan bakteria penyebab jerawat.

Dalam kajian ini, ekstrak etanol daun binahong didapati mengandungi jumlah antioksidan sebanyak 4.25 mmol / 100g pada daun segar dan 3.68 mmol / 100g pada daun kering.

Kandungan ini mengganggu fungsi kebolehtelapan bakteria dan akhirnya sel bakteria kehilangan aktiviti biologinya.

Ubat anti-radang

Satu lagi kajian yang dilakukan di University of Lampung memperkuat penemuan mengenai manfaat daun binahong sebagai ubat anti-radang.

Walau bagaimanapun, kesan anti-radang daun binahong lebih rendah jika dibandingkan dengan asid mefenamat yang merupakan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID).

Daun binahong adalah salah satu tanaman perubatan tradisional yang mengandungi sebatian flavonoid yang dapat digunakan sebagai antibakteria, antioksidan dan anti-radang.

Dalam sebuah kajian di Universitas Negeri Semarang, didapati bahawa ekstrak daun binahong yang diasingkan disyaki merupakan sebatian flavonoid dari kumpulan auron.

Ekstrak daun Binahong mempunyai daya penghambat terhadap bakteria E coli dan S. aureus yang mencetuskan pelbagai penyakit, salah satunya adalah Urinary Tract Infection (UTI).

Khasiat binahong merah dan hijau sebagai ubat diabetes

Manfaat binahong merah dan hijau seterusnya ialah ia dapat membantu mencegah diabetes. Pesakit diabetes mellitus di Indonesia terus bertambah. Atas sebab ini, penyelidikan untuk mencari ubat alternatif ini sangat diperlukan.

Salah satu yang menjanjikan adalah potensi daun binahong sebagai ubat diabetes. Ini berdasarkan kajian yang dilakukan di Universiti Muhammadiyah Surakarta.

Kajian dilakukan pada tikus jantan strain wistar yang diberi suntikan ekstrak daun binahong. Akibatnya, kadar gula darah pada tikus menurun apabila diberi dos 25 mg / Kg berat badan tikus.

Satu lagi kajian dilakukan di Institut Teknologi Bandung yang menunjukkan pengaruh daun binahong terhadap rawatan luka kaki diabetes.

Mencegah penyakit buah pinggang

Selanjutnya, daun binahong juga dapat membantu mencegah penyakit buah pinggang. Kebiasaannya, badan kita menghasilkan kreatinin sebagai bahan buangan daripada aktiviti otot. Tahap kreatinin yang berlebihan boleh menyebabkan penyakit buah pinggang.

Ginjal berfungsi untuk mengekalkan tahap kreatinin dalam darah agar berada pada tahap normal. Apabila buah pinggang terganggu, maka kadar kreatinin akan meningkat kerana buah pinggang tidak dapat membersihkannya.

Sementara itu, penelitian yang dilakukan di Universitas Muhammadiyah Surakarta menunjukkan penurunan kadar kreatinin dalam darah tikus yang diberi jus daun binahong.

Binahong pergi untuk luka bakar

Daun binahong juga mampu merawat luka bakar. Daun Binahong untuk luka tidak dapat dipisahkan dari sifat antibakteria. Sifat antibakteria daun binahong mampu merosakkan membran sel bakteria sehingga bakteria yang dapat menyebabkan jangkitan pada luka bakar menjadi lysed.

Bahan-bahan lain dalam daun binahong untuk luka juga merupakan sokongan untuk mempercepat penyembuhan luka bakar, mulai dari mengurangi keradangan, menjaga membran mukus hingga mengurangi rasa sakit pada luka bakar.

Menurunkan asid urik

Bukan hanya itu, daun binahong juga dapat membantu menurunkan asid urik. Kandungan flavonoid daun binahong menunjukkan adanya aktiviti antioksidan. Ini berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Universiti Syiah Kuala.

Kerana kandungan itu, daun binahong dapat menurunkan kadar asam urat pada tikus yang merupakan haiwan eksperimen dalam kajian ini.

Binahong pergi untuk cacar

Herpes zoster (sirap) atau herpes zoster adalah keadaan yang boleh menyebabkan beberapa gejala, seperti:

  • Demam
  • Sakit kepala
  • Gatal
  • Nodul muncul di kulit dan kulit kawasannya kemerahan
  • Sakit perut

Manfaat lain dari daun binahong adalah bahawa ia dapat membantu merawat cacar atau herpes. Manfaat daun binahong untuk cacar tidak dapat dipisahkan dari kandungan antioksidan yang mampu menangkal radikal bebas.

Sebaliknya, daun binahong untuk cacar atau herpes juga mengandungi flavonoid yang dapat membantu melawan virus dan bakteria yang masuk ke dalam badan.

Kandungan hidrokarbon isometrik dalam daun binahong juga dapat membantu tubuh memulihkan stamina ketika sakit.

Binahong daun untuk ulser perut

Manfaat lain dari daun binahong adalah merawat luka gastrik atau ulser gastrik. Dalam satu kajian pada haiwan, ditunjukkan bahawa ekstrak etanol daun binahong untuk ulser gastrik dapat membantu melegakan gejala ulser gastrik.

Tidak hanya itu, manfaat daun binahong untuk ulser gastrik dalam kajian ini juga menunjukkan bahawa peningkatan dos ekstrak berpengaruh terhadap kesan penurunan indeks ulser pH gastrik dan meningkatkan penyembuhan ulser pada haiwan.

Daun Binahong untuk gatal-gatal pada kulat

Seperti yang telah diketahui bahawa tanaman binahong adalah salah satu tanaman yang boleh dijadikan rawatan. Daun Binahong untuk gatal kulat mengandungi flavonoid dan saponin yang berpotensi sebagai antijamur.

Anda perlu tahu bahawa kulat adalah salah satu penyebab jangkitan kulit. Nah, daun binahong untuk gatal-gatal kulat mempunyai manfaat untuk mengatasi keadaan ini.

Dalam kajian yang dilakukan untuk melihat aktiviti antijamur ekstrak etanol daun binahong terhadap jamur Trichophyton rubrum, ditunjukkan bahawa ekstrak etanol daun binahong dapat menghambat pertumbuhan rubrum Trichophyton.

Kesan sampingan daun Binahong

Daun binahong memang mempunyai banyak faedah. Namun, anda juga perlu memperhatikan kesan sampingan daun binahong. Beberapa kesan sampingan daun binahong termasuk:

  • Pening
  • Degupan jantung
  • Pening dan muntah
  • Sakit perut

Kesan sampingan daun binahong ini perlu dipertimbangkan. Oleh itu, sebelum menggunakan tanaman herba ini, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

Bagaimana cara memproses daun binahong?

Sebagaimana diketahui bahawa daun binahong mempunyai banyak khasiat. Nah, untuk mendapatkan khasiat daun binahong sangat mudah. Sebab, cara memproses daun binahong dapat dilakukan dengan pelbagai cara.

Melancarkan dari laman Kompas.com, cara memproses daun binahong dapat dilakukan dengan mencampurkannya dengan buah-buahan untuk dijadikan jus.

Daun binahong juga boleh direbus dan dicampurkan dengan pelbagai jenis halia. Bukan hanya itu, daun binahong kering juga boleh diseduh. Sebaliknya, cara memproses daun binahong juga boleh dijadikan bahan makanan, iaitu dengan menggoreng.

Sementara itu, jika anda ingin menggunakan daun binahong sebagai rawatan, anda boleh mengambil daun binahong 9-11 (tidak muda dan tidak terlalu tua), kemudian basuh sehingga bersih.

Seterusnya, rebus dengan 2 cawan air. Anda boleh mengambil ramuan ini 2 kali sehari.

Itulah beberapa kelebihan daun binahong untuk kesihatan. Walaupun mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh, tetapi lebih baik sebelum memutuskan untuk mengambil daun binahong sebagai terapi rawatan, berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

Ini dilakukan untuk mengelakkan kemungkinan kesan sampingan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keberkesanan binahong merah dan hijau, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!