Kesihatan

Jangan hanya mengambilnya, inilah cara yang selamat untuk memilih susu UHT untuk anak-anak

Walaupun diketahui bahawa ia mempunyai banyak manfaat, tetapi kapan susu UHT untuk anak-anak harus digunakan?

Apa itu susu UHT?

Dilaporkan dari Makanan Baru, susu adalah makanan yang sangat mudah rosak. Ini memungkinkan untuk disimpan dan diedarkan untuk dimakan tanpa kerosakan, dan tanpa membahayakan kesihatan melalui pertumbuhan bakteria patogen, jadi ia dirawat dengan pemanasan.

Jenis rawatan haba yang paling biasa di banyak tempat di dunia adalah pasteurisasi, yang dilakukan pada suhu sekurang-kurangnya 72 ° C selama 15 saat.

Ini adalah rawatan haba paling sedikit yang diperlukan untuk memusnahkan kebanyakan mikroorganisma patogen dan juga memusnahkan kebanyakan organisma kerosakan.

Walau bagaimanapun, sejumlah kecil bakteria tetap ada setelah pasteurisasi dan pembungkusan, dan boleh tumbuh semasa penyimpanan.

Pertumbuhannya perlahan pada suhu rendah dan akibatnya susu pasteur selalu disimpan di dalam peti sejuk. Walaupun di bahagian bawah peti sejuk, susu pasteur hanya disimpan selama kira-kira dua minggu.

Anda perlu tahu bahawa kandungan susu UHT termasuk kalsium dan protein, yang sangat penting untuk menyokong pertumbuhan anak-anak. Kalsium sangat penting untuk menyokong pertumbuhan gigi dan tulang.

Bukan hanya itu, protein juga mempunyai banyak manfaat untuk tubuh, selain pertumbuhan, ia juga berperanan dalam proses penyembuhan, menggantikan tisu dan sel tubuh yang mati atau rosak, melawan penyakit, dan memperkuat daya tahan tubuh.

Selain kaya akan nutrien, susu ini juga steril kerana dipanaskan selama 2-4 saat pada suhu yang sangat tinggi, sekitar 137⁰ Celsius.

Baca Juga: Adakah Selamat Memberi Susu Almond kepada Bayi dan Kanak-kanak? Inilah penjelasannya!

Susu UHT untuk kanak-kanak, pada usia berapa boleh diberikan?

Umur yang disyorkan untuk kanak-kanak minum susu UHT adalah lebih dari satu tahun. Kenapa begitu? Bayi dilahirkan dengan keadaan fungsi saluran gastrousus dan buah pinggang yang belum sempurna.

Sekiranya diberikan terlalu awal, kandungan elektrolit yang tinggi dalam susu UHT tidak dapat diproses oleh ginjal bayi. Kanak-kanak juga berisiko mengalami masalah buah pinggang di kemudian hari.

Penting untuk mengetahui bahawa jenis susu UHT yang baik untuk diberikan kepada kanak-kanak berumur 1-2 tahun adalah yang sesuai krim penuh. Susu UHT krim penuh berasa lebih mampu memenuhi keperluan vitamin dan mineral untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi yang sempurna.

Ketika memasuki usia 2 tahun, maka anak dapat diperkenalkan dengan susu semi-skim secara bertahap, asalkan makanan yang mereka makan bervariasi dan seimbang dari segi nutrisi, dan mempunyai pertumbuhan dan perkembangan yang baik.

Apa kelebihan susu UHT untuk kanak-kanak?

1. Proses pensterilan

Pensterilan menjadikan susu lebih ringan, kerana setelah anda memproses susu pada suhu bilik, jumlah mikroorganisma menjadi hampir nol. Masa yang anda ambil untuk memprosesnya lebih jauh juga dikurangkan apabila kotoran dan organisma tidak ramah dikeluarkan.

2. Tidak cepat basi

Susu yang disterilkan seperti susu UHT tahan lebih lama daripada susu mentah atau tidak diproses. Sejurus selepas pemprosesan UHT, susu dibungkus ke dalam bekas yang dapat disimpan dengan mudah selama berhari-hari di dalam peti sejuk.

Jangka hayat susu yang terkandung dalam bungkusan kedap udara tetap segar sehingga sembilan bulan. Namun, pengguna disarankan untuk menggunakannya dalam satu minggu dari pembungkusan dan pemprosesan setelah tiba di pasar.

3. Lebih selamat daripada susu yang tidak diproses

Dengan rawatan UHT, bakteria tahan panas yang terdapat dalam susu musnah sehingga memastikan keselamatan keadaan tubuh anda.

Susu yang diproses juga tersedia untuk dimakan, ini adalah pilihan yang tepat untuk pengguna yang mementingkan masa dan usaha.

Baca juga: Ibu, Inilah Beberapa Penyelesaian untuk Kanak-kanak yang Alergi terhadap Susu Lembu

Apakah kelemahan susu UHT untuk kanak-kanak?

1. Adakah benar bahawa pensterilan susu UHT menghilangkan nilai pemakanannya?

Seperti yang dilaporkan oleh Ayan sayaMenurut kajian dari Lee Dexter, ahli mikrobiologi yang berpusat di Texas, kaedah pemanasan susu yang melampau juga merosakkan enzim dan protein yang mudah rosak dan mudah rosak.

Ini juga dapat menyebabkan reaksi imun yang negatif atau usus bocor, kerana tubuh tidak dapat menerima susu komersial yang kekurangan unsur-unsur yang sihat.

2. Rawatan UHT memerlukan tenaga

Pemprosesan susu melalui pemprosesan UHT sememangnya memerlukan tenaga kerja dan sukar dijimatkan. Walaupun, pengeluaran mengimbangi kos yang menjangkau pengguna akhir, mengatur dan memasang peralatan dan mesin juga merupakan tugas berat.

3. Proses UHT mengubah rasa asli susu

Sekiranya anak anda lebih suka rasa susu yang asli, ingat bahawa anak anda mungkin tidak mahu beralih ke susu yang dirawat dengan UHT.

4. Pembungkusan susu UHT yang tidak terbiodegradasi

Susu UHT terdapat dalam pembungkusan yang diperbuat daripada plastik, kertas, dan logam (aluminium). Setelah dimakan, bekas susu tidak boleh dikitar semula atau terbiodegradasi. Peningkatan pengeluaran susu yang diproses dan dibungkus menyebabkan jumlah bekas yang tidak dapat dikitar semula.

Hasil kajian juga menunjukkan bahawa, pengangguran endokrin terdapat terutamanya dalam bekas makanan dan susu. Kontena tidak hanya membangkitkan penggera untuk manusia tetapi juga untuk persekitaran.

Petua memilih susu UHT yang selamat untuk kanak-kanak

Terdapat banyak varian susu UHT di pasaran, mulai dari susu krim penuh, rendah lemak, sehingga skim,. Rasa yang ditawarkan bervariasi dan tentu saja menggoda selera.

Sebenarnya kanak-kanak boleh mengambil susu UHT apa sahaja. Walau bagaimanapun, pastikan susu yang anda pilih tidak mengandungi gula tambahan dan periksa susu yang sama semula jadi. Periksa susu identik semula jadi adalah sebatian kimia untuk memberikan rasa yang serupa dengan sebatian bahan semula jadi.

Sebelum membeli susu UHT untuk kanak-kanak, anda harus memperhatikan label pemakanan pada bungkusan, sehingga anda tahu apa kandungan susu tersebut. Selain memeriksa label pemakanan, juga penting untuk memperhatikan tarikh luput susu.

Walaupun mempunyai jangka hayat yang panjang, susu UHT juga mempunyai tarikh luput. Jangan berikan susu yang telah tamat tempoh. Jadi, perhatikan tarikh luput susu, ya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.