Kesihatan

Gagap pada Kanak-kanak: Punca dan Penyelesaian Rawatan yang Perlu Anda Ketahui!

Gagap adalah gangguan pertuturan yang melibatkan masalah dengan kefasihan dan kefasihan pertuturan yang normal. Orang yang gagap tahu apa yang ingin mereka katakan, tetapi sukar untuk mengatakannya dengan jelas.

Masalah kefasihan atau kegagapan ini sering terjadi pada anak kecil sebagai sebahagian daripada belajar bercakap.

Nah, untuk mengetahui lebih lanjut, mari kita lihat sebab dan rawatan umum berikut untuk kegagapan pada kanak-kanak, Ibu!

Baca juga: Walaupun kitaran haid wanita berpotensi untuk hamil, mari kita kenali tanda-tanda bahawa anda mengalami ovulasi

Penyebab kegagapan biasa pada kanak-kanak

Kanak-kanak kecil tergagap apabila kemahiran pertuturan dan bahasa tidak cukup berkembang untuk mengikuti apa yang diperkatakan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang gagap adalah keadaan kronik yang berterusan hingga dewasa sehingga boleh memberi kesan pada harga diri dan interaksi dengan orang lain.

Strok, kecederaan otak, trauma, atau gangguan otak yang lain boleh menyebabkan pertuturan menjadi lambat atau mempunyai jeda yang disebut gagap neurogenik.

Gagap juga boleh berlaku apabila anda mengalami gangguan dalam konteks tekanan emosi. Oleh itu, penutur yang tidak mempunyai sejarah kegagapan mungkin mengalami kelancaran ketika gugup atau merasa tertekan.

Beberapa faktor risiko yang boleh menyebabkan kegagapan pada kanak-kanak termasuk:

Perkembangan kanak-kanak lewat

Salah satu faktor yang mencetuskan kegagapan pada kanak-kanak adalah perkembangan kanak-kanak yang terbantut. Biasanya, kanak-kanak yang mengalami kelewatan perkembangan atau masalah pertuturan lain lebih cenderung tergagap.

Mempunyai sejarah keluarga yang gagap

Selain perkembangan kanak-kanak yang tertunda, faktor yang dapat dialami oleh kanak-kanak adalah kegagapan adalah kerana mereka mempunyai sejarah keluarga yang tergagap. Ya, penting untuk mengetahui bahawa kegagapan cenderung berlaku dalam keluarga.

Mengalami tekanan yang berlebihan

Gagap juga boleh berlaku kerana mengalami tekanan atau tekanan dalam keluarga. Harapan ibu bapa terlalu tinggi atau kehadiran tekanan lain dapat memperburuk kegagapan yang ada sehingga ini harus diakui sejak awal.

Apakah rawatan yang tepat untuk kegagapan pada kanak-kanak?

Setelah penilaian komprehensif oleh pakar pertuturan, keputusan mengenai pendekatan rawatan terbaik dapat segera dibuat. Terdapat beberapa pendekatan yang berbeza untuk merawat kegagapan pada kanak-kanak.

Masalah dan keperluan individu berbeza-beza sehingga rawatan hanya berkesan untuk menyembuhkan beberapa orang.

Rawatan mungkin tidak menghilangkan kegagapan sepenuhnya, tetapi dapat mengajar kemahiran untuk membantu meningkatkan kefasihan dan mengembangkan komunikasi. Nah, beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah kegagapan pada kanak-kanak termasuk:

Terapi bercakap

Terapi pertuturan dapat mengajar anak-anak untuk melambat dan belajar memberi perhatian ketika kegagapan berlaku. Ucapan akan diperlahankan ketika memulakan terapi sehingga penghidapnya dapat mengembangkan corak pertuturan yang lebih semula jadi.

Peranti elektronik

Beberapa alat elektronik tersedia untuk membantu meningkatkan kefasihan pertuturan. Peranti elektronik kecil perlu dipakai semasa melakukan aktiviti seharian. Minta panduan ahli patologi bahasa pertuturan dalam memilih alat.

Terapi tingkah laku kognitif

Jenis psikoterapi ini dapat membantu seseorang yang gagah belajar mengenal pasti dan mengubah cara berfikir. Ia juga dapat mengatasi masalah tekanan, kegelisahan, atau harga diri yang berkaitan dengan kegagapan.

Interaksi ibu bapa-anak

Penglibatan ibu bapa dalam mempraktikkan teknik rumah di rumah adalah bahagian penting dalam membantu anak mengatasi kegagapan. Ikuti panduan ahli patologi pertuturan-pertuturan untuk menentukan pendekatan terbaik.

Baca juga: Waspadalah terhadap Hipoksia Bahagia, Gejala Baru Covid-19 yang Maut!

Apa yang boleh dilakukan oleh ibu bapa?

Terdapat beberapa teknik yang berbeza untuk mengurangkan tekanan pada anak dalam situasi bercakap. Mengulangi soalan sebagai komen boleh menjadi pendekatan yang berkesan. Ibu bapa juga boleh melakukan yang terbaik untuk mengurangkan keadaan yang mencetuskan kegagapan pada anak-anak.

Apabila kanak-kanak melihat kegagapan mereka, semua yang dapat mereka lakukan adalah terbuka dan membincangkannya dengan cara yang positif. Sekiranya seorang kanak-kanak nampaknya tidak menyedari masalahnya, tidak perlu membawanya sehingga anda berjumpa dengan ahli patologi berbahasa.

Bukan itu sahaja, beri masa kepada anak-anak untuk menyelesaikan apa yang ingin mereka sampaikan. Jangan beritahu anak anda untuk melambatkan atau berfikir tentang apa yang harus dikatakan, kerana secara amnya tidak membantu.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!