Kesihatan

Ingin tahu cara membersihkan tartar supaya anda tidak sering berjumpa doktor gigi? Lihat langkah-langkah berikut!

Sekiranya tidak dibersihkan dengan segera, tartar boleh menyebabkan masalah seperti radang gusi. Lalu bagaimana membersihkan tartar di rumah?

Tartar atau juga dikenali sebagai tartar adalah pengumpulan plak dan mineral dari air liur anda yang mengeras. Deposit tartar, yang sering berada di belakang atau di antara gigi, biasanya berwarna kuning atau coklat.

Baca Gigi: Tumbuh Akhir, Adakah Gigi Bijaksana Penting atau Haruskah Diekstraksi? Mari lihat penjelasannya

Kesannya jika anda tidak membuang tartar

Tartar yang terbentuk dari plak ini boleh menyebabkan masalah jika tidak dikeluarkan secara berkala. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Penumpukan bakteria pada tartar menyebabkan bau mulut.
 • Memecahkan enamel keras atau lapisan gigi luar. Sekiranya ini berlaku, anda berisiko untuk gigi sensitif, rongga, dan juga kehilangan gigi.
 • Menyebabkan penyakit gusi atau gingivitis.

Cara membersihkan tartar

Setelah plak mengeras menjadi tartar, plak tidak dapat dikeluarkan dengan berus gigi. Kaedah terbaik untuk membersihkan tartar adalah dengan meminta orang lain melakukannya, jika bukan doktor gigi.

Seperti yang dibincangkan di atas, tartar terbentuk dari plak yang mengeras. Anda tidak boleh membersihkan tartar sendiri, tetapi anda boleh menghalangnya daripada terbentuk dalam beberapa cara.

Berikut adalah kaedah mudah untuk menghilangkan plak dan mencegah penumpukan batu karang yang boleh anda lakukan di rumah.

1. Jaga kebersihan mulut

Mengamalkan kebersihan mulut yang baik adalah kaedah terbaik untuk menghilangkan plak dan tartar.

Persatuan Pergigian Amerika(ADA) mengesyorkan memberus gigi dua kali sehari dengan ubat gigi berfluoridasi. Mereka juga mengesyorkan melakukan flos sekali sehari.

Bagaimana cara menggosok gigi dengan betul dan betul? Inilah petua:

 • Mulakan di bahagian belakang mulut dan geraham atas.
 • Gunakan sebatan pendek dan bulat.
 • Sikat permukaan depan dan belakang semua gigi atas.
 • Ulangi langkah 1-3 pada gigi bawah.

2. Baking soda untuk tartar

Penggunaan baking soda untuk tartar dapat dilakukan dengan mencampurkannya dalam pasta gigi ketika menggosok gigi. Baking soda dianggap sebagai penghilang tartar yang berkesan, kerana tidak menyebabkan kerosakan pada email.

Baking soda juga diketahui melindungi gigi dari demineralisasi, yang merupakan penurunan jumlah kalsium dari enamel gigi. Proses ini boleh berlaku apabila karbohidrat dalam makanan menurunkan tahap pH di mulut secara drastik, menjadikan mulut berasid.

Tahap pH oral yang disebutkan di atas adalah di bawah 5.1. Soda penaik dipercayai dapat membantu mengurangkan risiko kejadian ini kerana mempunyai pH yang tinggi. Ini membantu menyeimbangkan tahap pH mulut sambil mencegah kehilangan enamel.

Baking soda juga mempunyai sifat antimikroba yang dapat bertindak sebagai penghilang tartar. Ini kerana baking soda dapat mengurangkan bilangan bakteria streptokokus yang paling bertanggungjawab terhadap kerosakan gigi.

3. Gunakan berus gigi elektronik

Satu kajian mendapati bahawa berus gigi elektrik atau bertenaga dapat menghilangkan plak lebih baik daripada berus gigi manual.

Apa sahaja jenis atau jenama yang anda gunakan, pastikan ia mempunyai kelulusan dari agensi kesihatan tempatan seperti Persatuan Pergigian Amerika (TERDAPAT).

Lesen semacam ini adalah bukti bahawa produk tersebut telah menjalani ujian kawalan kualiti dan keselamatan yang ketat.

Di samping itu, juga penting untuk memilih berus gigi dengan bulu lembut dan juga memilih yang mempunyai rongga yang ketat di antara bulu.

4. Gunakan ubat gigi fluorida

Untuk mengelakkan plak, anda boleh memilih ubat gigi khas yang mengandungi fluorida. Bahan ini akan membantu mengawal tartar dan memperbaiki enamel yang rosak.

Beberapa produk mempunyai zat yang disebut triclosan yang melawan bakteria dalam plak.

Satu kajian mendapati bahawa orang yang menggunakan ubat gigi berfluorida mempunyai 35% kurang tartar.

5. Rajin gunakan benang gigi dan ubat kumur

Berus gigi sahaja kadang-kadang tidak cukup untuk membersihkan plak pada gigi, terutama di antara gigi yang sempit. Penyelesaiannya, anda boleh membersihkan gigi dengan benang gigi.

Benang gigi adalah satu-satunya cara untuk menghilangkan plak di antara gigi dan menjauhkan tartar dari kawasan yang sukar dijangkau ini.

Selain itu, anda juga disarankan untuk rajin berkumur dengan ubat kumur. Kandungan antiseptik di ubat kumur dapat membantu membunuh bakteria penyebab plak.

6. Cara membersihkan tartar dengan garam meja

Melaporkan dari Colgate, cara membersihkan tartar dengan garam meja dapat dilakukan dengan beberapa cara, yaitu:

Cari kandungan garam dalam ubat gigi yang anda gunakan

Sifat garam yang halus, apabila digabungkan dengan bahan seperti fluorida, dapat membantu menghilangkan noda dengan lembut dari gigi anda. Oleh itu, penting untuk mencari kandungan garam dalam ubat gigi anda mulai sekarang.

Digunakan untuk berkumur

Sekiranya anda ingin memasukkan garam secara teratur dalam ritual penjagaan mulut anda, cubalah mencampurkannya ke dalam air untuk berkumur.

Kaedah ini dipercayai dapat meningkatkan keseimbangan pH mulut, sekaligus mengurangkan lesi mulut seperti sariawan, sakit tekak, atau kerengsaan lidah. Anda hanya perlu mencampurkan setengah hingga satu sendok teh garam dalam secawan air suam dan masukkan ke dalam mulut anda selama kira-kira 30 saat.

Kos membersihkan tartar di doktor gigi

Walaupun agak mahal, kos membersihkan tartar di doktor gigi berbeza-beza bergantung pada tahap kesukaran dan jumlah tartar yang terdapat pada gigi.

Umumnya berlangsung sekitar 30 minit hingga 1 jam, berikut adalah kisaran kos untuk membersihkan tartar di doktor gigi seperti yang dikutip dari Harga.web:

 1. BPJS mempunyai kemudahan membersihkan tartar secara percuma setahun sekali
 2. Jika anda pergi ke puskesmas tanpa menggunakan fasilitas BPJS, maka biaya yang harus dikeluarkan adalah sekitar Rp. 50.000, - hingga Rp. 150.000, -
 3. Klinik pergigian swasta biasanya mengenakan bayaran untuk membersihkan tartar dari IDR 150,000 hingga IDR 800,000.
 4. Jika Anda mengambil tindakan di rumah sakit, maka Anda harus mengeluarkan sekitar Rp 100.000, - hingga Rp 800.000, - untuk satu prosedur.

Jumlah kos di atas hanyalah anggaran, semuanya boleh berubah mengikut tahap kesukaran, kemudahan peralatan perubatan yang digunakan, untuk pentadbiran ubat yang ditetapkan.

Baca juga: 7 Penyakit Kerana Kesihatan Pergigian dan Mulut yang Buruk, Salah satunya ialah Penyakit Jantung!

Menghalang tartar

Sebagai tambahan kepada penjagaan gigi, anda juga harus mengelakkan beberapa perkara sehingga tidak ada penumpukan plak dan tartar. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Kuki, kek dan gula-gula
 • Makanan berkanji atau bergula yang dapat melekat pada gigi anda, seperti roti, kentang, dan sebilangan buah kering
 • Soda dan minuman sukan
 • jus oren
 • Jangan merokok. Kajian menunjukkan bahawa orang yang merokok atau menggunakan produk tembakau lain cenderung menghidap tartar.

Setelah tartar terbentuk, hanya doktor gigi profesional yang dapat membersihkannya.

Oleh itu, lawati doktor gigi anda setiap 6 bulan untuk membuang sebarang plak dan tartar yang mungkin terbentuk dan untuk mengelakkan masalah selanjutnya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!